Güncelleme Tarihi:
Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, çeşitli nedenlere bağlı olarak anal kanalın üst kısmında meydana gelen damarsal genişlemelerdir. İki farklı çeşidi bulunan hemoroid hastalığında, genişleyen damarlar zamanla makatın dışına doğru çıkabilir.
Hemoroide sebep olan birçok etken bulunur. Tuvalet ihtiyacını gidermemize yardımcı olan iç ve dış olmak üzere iki adet kas vardır. Dış kaslar dışkılama ihtiyacında bizim kontrolümüzle açılır, iç kas da buna paralel olarak kendiliğinden genişler. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak kaslarımızı rahatlıkla kontrol edemeyiz, ıkınma ve zorlanma başlar. Basınç arttıkça buradaki damarlarda şişme meydana gelir ve hemoroid ortaya çıkar.
Genel olarak;
Hemoroid hastalığının belirtileri nelerdir?
Hemoroid nasıl teşhis edilir?
Hemoroid problemi yaşayan birçok kişinin en merak ettiği konuların başında nasıl teşhis edildiği geliyor. Çoğu hastanın utanıp doktora gitmekten çekindiği hemoroid için genel olarak anal muayene yapılır. Eğer hastanın kanama şikayeti varsa rektoskopi uygulanır. Kırk yaşın üstünde olup anal muayene ile hemoroid olduğu kesinleşen hastalardan ise kolonoskopi istenir.
Hemoroid nasıl tedavi edilir?
Hemoroid tedavisinde öncelikle kabızlığı giderecek önlemler alınır. Beslenme düzeni değiştirilerek bol lifli bir diyet programı hazırlanır. Bunun yanı sıra hastalığın seviyesine göre lokal krem ve pomatlar tercih edilebilir. Hemoroidin tamamen alınması içinse cerrahi yöntemler veya lazer tedavisi uygulanabilir.
Hemoroidden korunmak mümkün mü?
Bu noktada bazı alışkanlarımızdan vazgeçmemiz gerekiyor. Öncelikle beslenme çok önemli bir adım. Bol lifli bir beslenme düzenine geçilmelidir. Posasız ve çok baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra;