Hatalı beslenme kanser riskini arttırıyor
"1884 Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı, Türkiye'deki sağlıksız beslenme alışkanlıklarını bilimsel yöntemlerle ortadan kaldırmak ve sağlıklı nesiller yaratmak amacıyla, 'UMUT 2010-Gençlerin Sağlıklı Beslenme Eğitimi' adıyla yedi yıl sürecek bir proje başlattı."
Vakıf bu projeyi tanıtmak amacıyla önceki gün İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde bir panel düzenlendi. Paneli, Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin ile çok sayıda davetli izledi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan ve Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Selma Önelge'nin yönettiği panelin açılışında konuşan Vakıf Başkanı Prof. Dr. Kenan Demirkol, şunları söyledi: 'Hatalı beslenme sonucu insan ömrü yüzde 40 oranında azalıyor. Kanser hastalıklarının yüzde 35'i ise yine hatalı beslenmeden kaynaklanıyor. Bu yüzden bu projeyi çok önemsiyoruz. 1884 Vakfı olarak, beslenme projesinin ancak öğrencilerin ayağına giderek başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. Proje ekibinde, Türkiye Diyetisyenler Derneği'ne kayıtlı tüm diyetisyen arkadaşlar, İstanbul Üniversitesi'nin beslenmeyle ilgili uzman öğretim üyeleri ve vakfımızın kayıtlı üyeleri arasındaki 42 doktor da yer alıyor.' Süt yerine kola içiyorlarPanelde, 'Türkiye'de Beslenme Durumu' başlıklı bir konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetik Bölüm Kurucu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal şunları söyledi:Türkiye'de yaklaşık nüfusun yüzde 15'i, yani 9 milyon insan aç durumda. Buna karşın nüfusun yarıya yakın bölümü kötü ya da aşırı besleniyor. Bir yanda açlar, diğer yandan da aşırı toklar var.Yoksul çocuklar daha az süt tüketiyor. Sütten çok kola içiliyor. Çocuklar ve gençler donmuş yağlar içeren fast-food türü sağlıksız besinler tüketiyor.