GeriKadın Sağlığı Hastalıklara karşı mönü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hastalıklara karşı mönü

"Ölüm nedenlerinin ilk iki sırasındaki kalp ve kansere karşı fonksiyonel besin önerileri: Günde dört-altı fincan yeşil çay, tam buğday ekmeği, soğan, pırasa, elma, sarmısak"

Mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanserine karşı, günde dört-altı fincan yeşil çay önerildi. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi resmi internet sitesinde Hacetepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan'ın 'Sağlıklı yaşam sürecinde fonksiyonel besinlerin yeri ve önemi' başlıklı yazısına yer verildi. Yücecan, Türkiye'de tüm ölümlerin ilk sırasında kalp, ardından da kanserin geldiğini hatırlattı. Beslenme alışkanlıklarına bağlı kanserlerin başında meme, kolon, mide kanserlerinin geldiğini vurgulayan Yücecan, diyetin düzeltilmesi ile kanserin büyük ölçüde önlenebileceğini belirtti.Prostata karnabahar Yücecan'ın verdiği bilgilere göre, fonksiyonel besinlere giren tam buğday unundan yapılmış ekmek ve soya kalp hastalıklarında azalma sağlıyor, havuç kanser riskini azaltıyor, brokoli, lahana, brüksel lahanası akciğer, mide, kolon kanserlerinde olumlu etki yapıyor. Soğan, pırasa ve elmanın da kalp hastalıkları riskinin azalmasını sağladığına dikkat çekilen yazıda karnabaharın ise prostat ve pankreasa olumlu etkilerinin olduğu belirtildi. Yücecan, fonksiyonel besinler arasına giren ve mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlayan yeşil çayın, başka çay ve kahve içilmemek koşuluyla günde dört-altı fincan tüketilmesini de önerdi. Yücecan yazısında, diğer fonksiyonel besinlerle ilgili de şu bilgileri verdi: Günde 25 gram soya proteini, LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürür. Günde 60 gram soya alındığında da menopozun semptomlarında azalma sağlanıyor. Günde bir diş sarmısak kan basıncını ve kötü kolesterol seviyesini düşürür. Günde beş-dokuz porsiyon sebze ve meyve kolon, meme, prostat gibi kanser türlerine karşı koruyor, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor.

False