Güncelleme Tarihi:
Acı pulbiberin cilde yararlı maddeler içerdiğini, ilaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanın da o olduğunu belirten Londra Üniversitesi uzmanları, hastalıklarla 'doğal savaş' programı hazırladı. Türk Enfeksiyon Derneği sitesi www. infeksiyon.org'un da yer verip katkıda bulunduğu rehbere göre, satsuma yani küçük portakal, içerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde gribe iyi gelirken, kan pıhtılaşmasına karşı etkisi nedeniyle yaşlılıkta felç ve kalp krizi riskini de azaltıyor. Yemeklere giren E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engelleyen tarçın, mideyi yatıştırıyor. Bir çay kaşığından fazla alınmaması gereken hardal ise 'singrin' maddesi sayesinde, sindirimi düzenliyor ve mide ağrısını gideriyor. Nanenin içerdiği 'mentolse', grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini azaltıyor. Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres ve mide yanmasına bire bir...Bebeklere avokado... Sindirimi çok rahat olan avokado, özellikle bebeklere tavsiye ediliyor. Bu meyvenin içerdiği E vitamini, kalbe iyi gelirken, yüksek potasyumu depresyonu önlüyor. Ama yağ oranı bir çikolata kadar yüksek olduğu için zayıflamak isteyenlere önerilmiyor. Bu arada çikolata da doğal bir antidepresan. Kolesterol oranı yüksek istiridye ise içindeki demir sayesinde, sperm sayısını ve seks gücünü artırıyor. Elma ve kepekli ekmek, dozu aşılmadığı sürece idrar söktürücü. Sistit hastalığına karşı da kuşkonmaz iyi. Kayısının içindeki 'betakarotene' adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önlüyor. Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen 'sülfürdioksit' de, astım gibi alerjilere iyi geliyor. 'Cynarine' adlı madde sayesinde en sert yiyeceklerin dahi sindirimine yardımcı olan enginar, karaciğerin yanı sıra romatizma, artrit ve gut hastalarıyla, hamilelere tavsiye ediliyor. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren ve zengin bir potasyum kaynağı olan muz, kalbin ve tansiyonun dostu. Rezene ve tahıl ürünleri de benzer faydaya sahip. İçindeki kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamininin vücuda direnç kazandırdığı arpayla ilgili ABD'de yapılan bir araştırma, altı ay boyunca her gün bu çeşit üründen tüketilmesinin, kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı.Kilo almak isteyene puding Kilo kaybına karşı ise çikolatalı puding öneriliyor. Britanya Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı sorunu olanların bir hafta boyunca günde üç kez puding yemesini öneriyor. Günde yalnız iki top vanilyalı dondurma yemek, günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor. Sebze hormonu 'fitoöstrojen' içeren nohut ile 'elajik asit' bulunan üzümün, menopozun olumsuz etkilerine karşı koruyucu özellikleri bulunuyor. Sadece iki-üç adet kuru eriğin bile vücudun antioksidan ihtiyacını karşıladığı, idrar yolları kaslarını rahatlattığı ve kolon kanserine karşı koruduğu belirtiliyor. Ayrıca, yüksek orandaki bor mineraliyle menopozdaki kadınlarda östrojen seviyesini dengeliyor. Kekik yağı ve zencefille yapılan masaj, romatizma ağrılarını azaltıyor. Lif açısından zengin bir besin olan kuru fasulye, diyabet riskini büyük oranda düşürüyor. Mercimek de çözünebilir lif içeriği sayesinde diyabet ve kalp hastaları için en iyi besinlerden. Karadeniz'in ünlü hamsisi, Omega-3 yağı zenginliğiyle kolesterolü düşürüyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi, dolayısıyla felç geçirme riskini düşürüyor. Uzmanlar, haftada bir porsiyon hamsi önerirken kalp hastaları içinse bu miktarın haftada üç-dört porsiyona çıkarılmasını istiyor. Midye ise içeriğindeki selenyum minerali nedeniyle, tiroit bezlerinin normal işleyişi için gerekiyor. Araştırmalara göre, haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de önemli. Salatalığın da kalbi güçlendirdiği, ancak kabuğunun soyulmaması gerektiği belirtiliyor.Kalbin için çay iç Günde iki bardak çay ise dört elma, beş soğan, yedi portakal yerine geçiyor. Bu şekilde kalp dostu antioksidan madde alınırken çocuklara haftada en az altı bardak sütlü çay öneriliyor. Yapılan 40 araştırmaya göre, havuç tüketimi arttıkça kanser riski azalıyor. Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, günümüzde de kansere karşı koruyucu sayılıyor. Her gün bir avuç fındık ise kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucu. Zeaksantin adlı bitkisel bileşim içeren mısır, yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarını azaltıyor. Sağlıklı gözler için betakaroten içerikli ıspanak da gerekiyor. Ama pişirildikten sonra hemen tüketilmezse yararlı maddeler, toksik maddelere dönüşüyor. Bu arada meyan kökünün, SARS'a karşı etkili olduğu da gözlendi...