Hastalıklar İçin Aradığınız Şifa Mutfağınızda!
"Holistik tedavi uzmanları hastalıkların tedavisinde doğanın gücünden faydalanılması gerektiğini savunuyor!"
Yapılan araştırmalar günlük beslenmede yer alan birçok gıdanın sağlık için yararlarını ortaya koyuyor. Toplumda sıkça rastlanan beş hastalığın nedenlerini ve bunlardan korunmak için tüketilebilecek gıdaları araştırdık!
1- EGZAMA
Egzama kelimesi, Yunanca köpürmek anlamına gelen “ekzein”den geliyor. Bu hastalığın önlenmesinde vücuaun alkali seviyesinin iyileştirilmesi, nem bakımından zenginleşmesi ve genel vücut ısısının kontrol altında tutulması önem taşıyor. Esansiyel yağ asitleri, klorofil ve C vitamininden zengin gıdalar tüketilmesi ise hastalığın ortaya çıkmasını önleyebiliyor.
Ne almalı, ne yemeli?
C vitamini (limon, lime, kırmızı biber), E vitamini (avokado, kabuklu yemişler, tohumlar), çinko (kabak çekirdeği, fasulye, mantar), esansiyel yağ asitleri (Omega-3, Omega-6), klorofil (buğday çimi, yeşil sebze suyu).
2- EKLEM AĞRILARI
Bu sorun daha çok eklemlerin aşırı kullanımı, yaşlanma, aşırı asidik beslenme ve bağışıklığı baskılayan hastalıklar nedeniyle görülüyor. Çok yönlü beslenme ise hastalık belirtilerini tersine çevirmeye yardımcı oluyor.
Ne almalı, ne yemeli?
Antienflamatuvar gıdalar (koyu yeşil yapraklı sebzeler, pancar, badem, ceviz, yağlı balıklar), antienflamatuvar bitkiler ve baharatlar (zencefil, sarımsak, zerdeçal, konsantre vişne suyu).
3- ENDOMETRİOZİS
Kadın hastalıkları arasında sıkça rastlanan endometrioziste, küçük endometriyal doku parçaları rahmin dışında büyüyerek bir kitle oluşturuyor. Hastalığın belirtileri aşırı kanama, kramp, sırt ağrısı ile ağrılı ve acılı cinsel ilişki olarak sıralanıyor.
Ne almalı, ne yemeli?
Demir (pancar, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, somon), turpgiller (kabak, lahana, su teresi, Brüksel lahanası, turp), esansiyel yağ asitleri (kenevir yağı, ay çekirdeği, fındık), magnezyum (yeşil yapraklı sebzeler, deniz yosunu ve yeşil sebze suyu).
4- İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU (İBS)
Hastalık kabızlık, kramp ve şişkinliğin de dahil olduğu birtakım semptomlarla kendini gösteriyor. İBS’nin ortaya çıkmasında ise aşırı antibiyotik kullanımı, kronik stres, yararlı bakterilerin eksikliği, yüksek şeker tüketimi ve gıda alerjileri gibi faktörler rol oynayabiliyor.
Ne almalı, ne yemeli?
Bağırsak florasını yenileyen gıdalar (çiğ lahana turşusu, Hindistan cevizi yoğurdu, kefir), geniş spektrumlu probiyotikler, çinkodan zengin gıdalar (balkabağı çekirdeği, mantar).
5- MİGREN
Bu durum genellikle uzun süreli stres, vücuttaki temel minerallerin eksikliği, hormonal dengesizlikler ve karaciğer fonksiyonlarında yetersizlik nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Ağrıların ortaya çıkmasını önlemek içinse kilit rol oynayan birçok besin maddesi bulunuyor.
Ne almalı, ne yemeli?
Magnezyum (ıspanak, pazı, ay çekirdeği tohumu, avokado), Koenzim Q10 (brokoli, karnabahar, uskumru, sardalya, bazı kabuklu yemişler), B vitamininden zengin gıdalar (özellikle de B2’den zengin kinoa, kuşkonmaz, mantar).