Hapşırık nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Hapşırık nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 12:50

Hapşırık sonrasında, bol bol C vitamini içeren yiyecekler tüketerek ve dinlenerek atlatabilirsiniz...

Haberin Devamı

Hapşırık, burnumuza karabiber, tarçın ya da herhangi bir alerjik durumda veya grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarında oluşmaktadır. Göz, karın ve diyafram gibi birçok kasın verdiği bir tepki olarak ani, hızlı ve gürültülü bir soluk verme anıdır. Bizler hapşırdığımızda burnumuzdan çıkan hızlı soluğun hızı oldukça yüksektir bu nedenle hapşırırken garip sesler çıkarırız. Hapşırdığımızda çıkan havanın hızı saatte 160 km dir.

Hapşırıktan nasıl kurtuluruz?

Bilim adamlarına göre her hangi bir hastalığın belirtisi olmadan hapşırmanın insan beynine ve kalbine oldukça faydası vardır. Buna rağmen günlük hayatta aniden garip sesler çıkartmaktan hoşlanmayız ve toplum içerisinde hapşırmak istemeyiz.

Hapşırık nasıl geçer
Hapşırıktan kurtulmanın yolları;

Haberin Devamı

Şayet karabiber, tarçın, toz, gibi hapşırmaya neden olan etmenleri ortadan kaldırırsak lokal olarak hapşırmanın önüne geçebiliriz. Bu tozlar koklandığında burun hava yolunu kaşındırır ve bu nedenle beyine uyarı giderek hapşırmaya neden olur.Alerjik reaksiyon nedenli hapşırıklarda ise alerjisi olduğunuz bitkiler, hayvanlar veya nesnelerden uzak durarak hapşırmaktan kurtulabilirsiniz. Bunların tespiti için bir cilt uzmanına gidip alerjik testler yaptırabilirsiniz. Buna göre uzmanınız sizin neye karşı alerjiniz olduğunu tespit edip uygun olan tedavi yöntemini uygulayacaktır.Hapşırmağa sebep olan bir başka neden ise nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Aslında hapşırık bu hastalıkların geldiğinin ilk habercisidir.

Hapşırık nasıl geçer
Hapşırık yukardaki saydığımız nedenlerden değilse size bir hastalığın geldiğinin ispatıdır. Hapşırık sonrasında, bol bol C vitamini içeren yiyecekler tüketerek ve dinlenerek atlatabilirsiniz. Şayet geçmediği takdirde en yakın zamanda bir kulak burun boğaz uzmanına gitmeli ve gereken tedaviyi olmalısınız. Çünkü hapşırık sizin hastalığınızı etrafınızda bulunan kişilere de bulaştırmanıza neden olacaktır. Örneğin: siz boş bulunan bir odada hapşırsanız daha sonra o odadan çıksanız sizden 20 -30 dakika sonra hapşırdığınız odaya giren kişiye hastalığı bulaştırmanız muhtemeldir. Bu nedenle grip ve nezle oldukça bulaşıcıdır. Böyle bir durumda bağışıklık sistemimizi güçlendirip bol bol dinlenirsek bu hastalıkları kolayca atlatmış oluruz ve dışarıya çok çıkmaz isek çevremizdekilere de bulaştırmamış oluruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!