Hangi spora hangi besin?
"Yaptığınız spora göre vücudunuzun ihtiyacı olan besinler farklılık gösterir. İşte bunlardan bazıları..."
Yoga ve Pilates
Yoga ya da pilates derslerine girmeden en az 1-2 saat önce yemek yemeyi bırakmak gerekiyor. Çünkü midenin dolu olması -tabii özellikle de ağır yemeklerle- dersler sırasında sindirim sistemine büyük rahatsızlık verebiliyor. Yoga ve pilates sırasında çok fazla kalori yakılamadığı için bu sporları yapanların hafif, sağlıklı beslenmeye ve çok kalorili, yağlı, şekerli besinler tüketmemeye de önem vermeleri gerekiyor. Eğitmenler, çoğu zaman öğrencilerini -Bikram ve Iyengar yoga gibi- hızlı tempoda olmadığı sürece-ders öncesinde çok fazla su içmemeleri konusunda da uyarıyorlar. Çünkü midenin suyla dolu olması yoğun hareketler sırasında rahatsızlık verebiliyor. Ancak ders sonunda, çok fazla terlememiş bile olsanız koca bir bardak suyu hiç çekinmeden içmeyi sakın unutmayın.
Aerobik ve Dans Dersleri
Derslere başlamadan yaklaşık yarım saat önce tüketeceğiniz bir kâse yulaf ezmesi ya da tam tahıllı kahvaltılık gevrek, size ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacaktır. Ancak sizi gerçekten çok hızlı tempolu bir seans bekliyorsa birkaç yudum isotonik (Kandaki elektrolitteri dengeleyip, su kaybını önleyen) içecek performansınızı arttırma açısından işe yarayabilir. Bunun için şeker miktarı düşük olan sporcu içeceklerinden faydalanabilirsiniz. Fakat bu tür içecekler alacağınız zaman mutlaka etiketini iyice okuyun ve vücudunuza gereksiz vere karbonhidrat yüklemekten kaçının.
Koşu ve Salonda Çalışma
Beslenme uzmanları yoğun tempolu egzersiz yapacak kişilerin, egzersize başlamadan 2-3 saat önce yüksek miktarda karbonhidrat içeren yemekler -bir tabak makarna ya da fırın patates gibi- yemelerinin yerinde olacağını, böylece kan şekerlerinin onlara enerji verecek şekilde yükseleceğini söylüyorlar. Ayrıca yine egzersize başlamadan yarım saat önce, tam tahıl içeren gıdalar ya da bir enerji barı tüketmek doğru seçimler olacaktır.
Ağırlık Çalışmaları
Ağırlıklarla yapılan dayanıklılık çalışmalarında önemli olan önce değil sonra yediklerinizdir. Çünkü bu tip çalışmalar sonrasında kasların proteine ihtiyacı oluyor ve çalışmanın hemen sonrasında protein içeren bir şeyler tüketmek (Örneğin bir bardak süt) kas oluşum sürecini destekliyor. Aksi takdirde, çalışma boyunca zorlanan kaslarda stres hormonu kortizol seviyesi hızla yükseliyor bu da kaslara zarar verip, kas dokusu kaybına yol açabiliyor.
Uzun Süreli Koşu
90 dakikadan uzun sürecek koşularda yakıt deponuzu tamamen dolu tutmanız gerekiyor. Çünkü dayanıklılığınızı korumanız ancak bu şekilde mümkün. Ayrıca su kaybını önlemek de çok önemli. Bunun için isotonik özellikte içecekler içmek gerekiyor: büyük boy taze sıkılmış meyve suyuna bir tutam tuz atarak kendinize bu tip bir içecek hazırlamanız mümkün. Ayrıca koşu boyunca yine sık sık su içmeli ve atıştırmak için yanınızda enerji barı ve birkaç adet şeker taşımalısınız...
Bisiklet
En fazla güç ve enerji gerektiren sporlardan biri de tabii ki bisiklet. Pedallara asılmadan önce su, isotonik bir içecek içmeyi ayrıca yol boyunca enerjinizi korumanıza yardım edecek birkaç besini -bir adet muz ya da bir adet tahıl barı- sepetinize atmayı ihmal etmemelisiniz. Egzersiz sonrasında da, bir bardak proteinli-karbonhidratlı içecek, hem kaybettiğiniz enerjiyi yerine koymanıza hem de kas yapımına yardımcı olacaktır. Bunun için çocuklara özel satılan kakaolu toz karışımlarından alabilir, bunu bir bardak yarım yağlı süte karıştırarak içebilirsiniz.
Yüzme
Yüzme seanslarından istediğiniz verimi almak istiyorsanız öncesinde ne yediğinize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için beslenme uzmanlarının önerisi güne protein ve karbonhidratla başlamanız. Öğle saatlerinde yüzecekseniz güne muz, yulaf ezmesi, süt bal ve yumurtadan oluşan zengin bir kahvaltıyla başlayabilir, ayrıca havuza girmeden hemen önce enerji seviyenizi korumak için bir şeyler atıştırabilirsiniz. Kuru meyveler, kuru yemişli tahıl barları, kan şekeri seviyenizi ve enerjinizi korumanız için yiyebileceğiniz ideal atıştırmalıklardan sayılabilir.
Cosmopolitan