Hangi renk daha sağlıklı?

Güncelleme Tarihi:

Hangi renk daha sağlıklı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2004 09:00

Brüksel lahanası sevmiyorsanız nedeni genetik olabilir! Haftada yarım kilo vermek için her gün 500 kalori kesmek yeterli... Sağlığınız için farklı renklerde meyve-sebze yiyin

Haberin Devamı

Meyve ve sebzelerin rengi koyulaştıkça besin değeri de artıyor. Sağlıklı beslenmenin püf noktalarıyla ilgili araştırmaları derleyen Britanya haber ajansı BBC, sağlıklı besinler hakkında çok bilinmeyen gerçekleri ortaya koydu: 1- Avokadoda kolesterol bulunmaz, kalbi koruyan E vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Yağ bakımından zengin olsa da, bu yağın büyük kısmı sağlıklı kabul edilen doymuş yağlardır. 2- Domates de aslında bir cins meyve. Bir zamanlar egzotik bir meyve olan domatesin adı 16. yüzyılda 'aşk elması'ydı. 3- Yulaf, makarna, fasulye, bezelye ve mercimek yavaş yakılan karbonhidratlardandır ve şekeri sabit seviyede tutar. 4- Bütün sebze ve meyveler beş farklı şekilde saklanıp yenilebilir. Böylece günde beş porsiyon kuralına uymak sanıldığı gibi zor değildir. Gün içinde taze, dondurulmuş, kurutulmuş, konserve ve meyve suyu halinde tüketilebilirler. 5- 500 gram yağ, 3 bin 500 kalori içerir. Bir haftada yarım kilo vermek için her gün 500 kalori daha az yemek gerekir. 6- Yağsız ve yarı yağlı sütler tam yağlı sütler kadar kalsiyum içerir. 7- Yağ oranı azaltılmış yiyecekler her zaman düşük kalorili değildir. Bu besinler genellikle ekstra şeker ve nişasta içerir. Bu ürünleri satın almadan önce üzerlerindeki kalori cetvelini okuyun. 8- Araştırmalara göre kahvaltıda lif oranı yüksek kepekli gevrek tüketenler, lif oranı daha düşük olan mısır gevreği gibi yiyecekleri yiyenlere göre gün içinde daha az yoruluyor ve daha az strese giriyor. 9- Gece geç vakitte yenilen yiyecekler daha fazla şişmanlatmaz. Önemli olan bir günde alınan toplam kalori miktarıdır. 10- Dondurulmuş sebzeler besin değeri açısından, en az, oda sıcaklığında birkaç gün beklemiş taze sebzeler kadar zengindir. 11- Tüm sebze ve meyveler, farklı renklere sahip olmalarını sağlayan ve sağlığımız için yararlı olan fitokimyasallar içerir. Bu sebeple farklı renkte sebze ve meyveler yemek faydalıdır. 12- Brüksel lahanası sevmiyorsanız sebebi kalıtımsal olabilir. Bazı kişiler bu sebzenin tadından hoşlanmamalarına neden olan bir gen taşır. 13- İstiridye en iyi çinko kaynağıdır. Çinko bağışıklık sistemi, yaraların kapanması, sağlıklı bir cilt ve doğurganlık açısından çok önemlidir. 14- Çikolata yediğimiz zaman, vücut iyi hissettiğinde salgıladığı endorfin hormonunu salgılar ve bu da tekrar çikolata yeme isteği doğurur. Neyse ki çikolatada faydalı antioksidanlar ve magnezyum, bakır gibi mineraller bulunur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!