Güncelleme Tarihi:
Meyve ve sebzelerin rengi koyulaştıkça besin değeri de artıyor. Sağlıklı beslenmenin püf noktalarıyla ilgili araştırmaları derleyen Britanya haber ajansı BBC, sağlıklı besinler hakkında çok bilinmeyen gerçekleri ortaya koydu: 1- Avokadoda kolesterol bulunmaz, kalbi koruyan E vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Yağ bakımından zengin olsa da, bu yağın büyük kısmı sağlıklı kabul edilen doymuş yağlardır. 2- Domates de aslında bir cins meyve. Bir zamanlar egzotik bir meyve olan domatesin adı 16. yüzyılda 'aşk elması'ydı. 3- Yulaf, makarna, fasulye, bezelye ve mercimek yavaş yakılan karbonhidratlardandır ve şekeri sabit seviyede tutar. 4- Bütün sebze ve meyveler beş farklı şekilde saklanıp yenilebilir. Böylece günde beş porsiyon kuralına uymak sanıldığı gibi zor değildir. Gün içinde taze, dondurulmuş, kurutulmuş, konserve ve meyve suyu halinde tüketilebilirler. 5- 500 gram yağ, 3 bin 500 kalori içerir. Bir haftada yarım kilo vermek için her gün 500 kalori daha az yemek gerekir. 6- Yağsız ve yarı yağlı sütler tam yağlı sütler kadar kalsiyum içerir. 7- Yağ oranı azaltılmış yiyecekler her zaman düşük kalorili değildir. Bu besinler genellikle ekstra şeker ve nişasta içerir. Bu ürünleri satın almadan önce üzerlerindeki kalori cetvelini okuyun. 8- Araştırmalara göre kahvaltıda lif oranı yüksek kepekli gevrek tüketenler, lif oranı daha düşük olan mısır gevreği gibi yiyecekleri yiyenlere göre gün içinde daha az yoruluyor ve daha az strese giriyor. 9- Gece geç vakitte yenilen yiyecekler daha fazla şişmanlatmaz. Önemli olan bir günde alınan toplam kalori miktarıdır. 10- Dondurulmuş sebzeler besin değeri açısından, en az, oda sıcaklığında birkaç gün beklemiş taze sebzeler kadar zengindir. 11- Tüm sebze ve meyveler, farklı renklere sahip olmalarını sağlayan ve sağlığımız için yararlı olan fitokimyasallar içerir. Bu sebeple farklı renkte sebze ve meyveler yemek faydalıdır. 12- Brüksel lahanası sevmiyorsanız sebebi kalıtımsal olabilir. Bazı kişiler bu sebzenin tadından hoşlanmamalarına neden olan bir gen taşır. 13- İstiridye en iyi çinko kaynağıdır. Çinko bağışıklık sistemi, yaraların kapanması, sağlıklı bir cilt ve doğurganlık açısından çok önemlidir. 14- Çikolata yediğimiz zaman, vücut iyi hissettiğinde salgıladığı endorfin hormonunu salgılar ve bu da tekrar çikolata yeme isteği doğurur. Neyse ki çikolatada faydalı antioksidanlar ve magnezyum, bakır gibi mineraller bulunur