Güncelleme Tarihi:
Diyetisyen Doç. Dr. Emel Özer, "Beyaz un elde edilirken tam buğdaydan geriye, vitaminin yüzde 5'i, lifin yüzde 20'si kalıyor" dedi. Özer, beyaz un elde edilirken tahılın içindeki sağlıklı unsurların önemli bir bölümünün yok edildiğini belirterek, Beyaz un sağlıklı mı?"Beyaz un elde edilirken tam buğdaydan geriye, vitaminin yüzde 5'i, lifin yüzde 20'si kalıyor. Beyaz un elde etmek için sağlıklı unsurlar elimine ediliyor" diye konuştu.Hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde tam taneli tahılların çok önemli etkisi olduğunu ve bunun yapılan araştırmalarla da gösterildiğini kaydeden Özer, "Saflaştırılmış tahıl, vücut ağırlığını ve hastalıklara yakalanma riskini artırıyor" dedi.Kanseri önleyici özelliği Özer, tam taneli gıdaların içerdiği liften dolayı bağırsak hastalıklarında, kolesterol düzeyleri düzenlenmesinde, şişmanlığın oluşumunda ve kanserde önleyici etkileri olduğunu anlattı.Sağlıklı bir yaşam sürmek için günde en az 6 porsiyon tahıl ve bunun 3 porsiyonunun da tam taneli tahıl olması gerektiğini vurgulayan Özer, 25 gram olarak tahmin edilen bir dilim tam tahıllı ekmeği, 50 gram olarak tam tahıldan yapılmış makarna ve 1 kase patlamış mısırı, bir porsiyon olarak örnek verdi.Tam tahıllı yiyinÖzer, beyaz ekmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, kepekli ekmeğin rafine edilmiş beyaz una kepek eklenmesiyle elde edildiğini, tam buğday ekmeğinin ise doğal yapısında kepek bulunduğuna dikkati çekti.Besin değerleriDoygun Gıda Pazarlama Müdürü Arzu Gönül ise 100 gram tam buğday ekmeğinde 7,2 miligram diyet lifi (kepek), 69,4 miligram magnezyumun, 78,2 miligram fosfor olduğunu anlattı.Sağlıklı bir yaşam için diyet yapmak isteyen pek çok kişinin beslenmelerinde çoğu kez ekmeğe yer vermediklerini ifade eden Gönül, "Oysa bilimsel olarak da kabul edildiği gibi, sağlıklı bir beslenme programı içinde tam buğday ekmeğinin çok önemli yeri bulunmakta, tam buğday ekmeği yaşam tarzı değişikliğine tam destek sağlamaktadır" diye konuştu.