Güncelleme Tarihi:
Uygulamalar için güzellik salonlarını ve kuaförleri değil, Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı güzellik merkezlerini tercih edin. Estetikte sık kullanılan yöntemler geçtiğimiz ay Bursa'da yapılan 4'üncü Uludağ Dermatokozmetoloji Günleri'nde masaya yatırıldı. Cilt hastalıkları ve plastik cerrahlar sık kullanılan yöntemleri değerlendirdi. Kongrede konuşan Nişantaşı Sculpture Terapi Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şengör'den kongrenin bir özetini aldık.
LPG diğer yöntemlerin etkisini artırıyor
LPG tek başına yapıldığında, diyetsiz bile vücutta daralma-sıkılaşma oluyor. Diyet eklenirse kilo kaybı da görülüyor. Mezoterapi, karboksiterapi gibi yöntemlerle birlikte uygulandığında yağ yakımı etkileri katlanıyor.
Selülit tedavisinde tek yöntem yetmiyor
Selülit derdi olmayan neredeyse kimse kalmadı. Genellikle kadınların sorunuysa da, kilo alan ve androjen hormon yetmezliği bulunan erkeklerde de görülebiliyor. Selülit tedavisinde uygulanan yöntemler içinden çok sözü edilenlerden biri mezoterapi. Selülitin nedenleri çoğunlukla birden fazla. Cilt altı bağ dokusunda ödem, mikro dolaşımın bozulması, yağ tutulumunun artması gibi birbiriyle ilişkili, kısırdöngüye dönüşen nedenler. Uzmanlar iki konuda tamamen hemfikir: İlki tedavinin nedenlere yönelik planlanması. Diğeri tek başına hiçbir tedavinin yeterli olmadığı. Bu nedenle öncelikle selülitin en önemli nedeni sayılan dolaşım bozukluğunun giderilebilmesi için masaj uygulanması şart. Ancak masajın ehil ellerde yapılmaması, sorunun daha da kötüleşmesine yol açabiliyor. Yine uzmanlar masaj konusunda en iyi yöntemin LPG olduğunda uzlaşıyor. Ayrıca masajın hemen sonrasında uygulanan mezoterapiyle çok daha iyi sonuçlar alınabileceği açıklandı. Doğru beslenme ve spor biçimi, bol sıvı tüketimi de başarıyı artırıyor.
Uygun doz ve aralıkla yapılmayan botoks etkisiz
Botoks rüştünü çoktan kanıtladı. Halen ciltte yaşlanmaya karşı en fazla tercih edilen yöntem. İstenildiği zaman bırakılabilmesi, kalınan yerden devam edilebilmesi nedeniyle tercih ediliyor. Botoksun da kuralları var. Uygun aralık ve dozla iyi sonuç veriyor. Yanlış dozlar, cildin alışması, antikor üretmesi botoksun etkisiz kalmasına neden oluyor.
Hayvansal kökenli dolgular tarih oldu
Ameliyatsız estetik uygulamalarda dolgular, botoks gibi ilk sıralarda. Hayvansal kökenli malzemeler riskleri nedeniyle terk edildi. Şimdi en çok kullanılan dolgular, özünde hyaluronik asit içerenleri. İnsanın kendi yağ hücreleri ve kulak arkasından alınan cilt hücreleriyle yapılan dolgu (fibroplast) da sıklaşıyor. Özellikle bazı akne izleri, cilt sarkmalarında cildin yeniden yapılandırılması için fibroblast dolgular veriliyor. Hyaluronik asit, dudak-yanak arası, dudak ve iki kaş arasına enjekte ediliyor. Kalıcılık süresi molekülün yapısına, markaların farklı içeriklerine göre değişiyor.
Daha derin peelingler başladı
Kimyasal peeling, lekelerin açılması, akne ve akne izlerinin tedavisi, siyah nokta üreten yağlı ciltlerde, cildin kırışıklıklarını gidermek amaçlı kullanılıyor. Tek başına uygulanabildiği gibi başka yöntemlerle kombine de ediliyor. Hastane koşullarında yapılması şart olmayan, ancak daha derin soyan peelinglerin kullanımı artıyor.
Soğutucu sistemi olmayan lazerden uzak durun
Günümüzde lazer yardımıyla pek çok sorunun tedavisi yapılıyor. En başarılı olduğu alanlardan biri kalıcı epilasyon. Piyasada çok fazla sayıda ve çeşitte lazer var. Ancak ciltte yanığı önleyen soğutucu sistemi bulunmayan lazerlerden uzak durun. Uygun hasta ve cihazın seçimi başarının ilk şartı. Lazer epilasyon sadece estetik amaçlı ve konforlu olduğu için değil sağlık açısından da önemli bir yere sahip. Özellikle kıl dönmesinde tek çözüm sayılabilir.
Çatlakların yüzde yüz tedavisi hálá yok
Çatlak tedavisinde hiçbir yöntem tek başına mükemmel sonuç vermiyor. Ancak doğru yöntemler birlikte denenirse, kozmetik olarak kabul edilebilir sonuçlar elde ediliyor. Mezoterapi, karboksiterapi, mikrodermabrazyon, kimyasal peeling, ışık tedavileri bunlardan birkaçı. Cilde sürülen ürünler, tek başlarına mucize yaratamasalar da diğer tedavilerle birlikte kullanılabiliyor. Her zaman söylendiği gibi cildi iyi nemlendirmek, bol su içmek, kilo kontrolü, yatkınlık varsa önleyici ürünler kullanmak öneriler arasında.
Ellere haftada bir yağlı kremle masaj yapın
Eller de olumsuz dış koşullara açık uzuvlarımızdan. Rüzgar, soğuk, güneş ışınları, temizlik malzemeleri, deterjanlar, toprak vs. hepsi elleri yıpratır, yaşlandırır. En az yüzünüz kadar görünürde olan ellerinize yönelik yapacağınız en iyi şey etkin koruma. Eldiven giyerek iş yapın. Özellikle deterjan, temizleyici kullanarak yaptığınız işler sırasında.
Günlük bakımda el kremleri veya losyonlar genellikle yeterli. Ancak hiç olmazsa haftada bir kez yağlı bir kremle masaj yapmanızda yarar var. Bir diğer reçete de annelerden kalma. Ara sıra yatmadan ellerinize vazelin sürün, pamuklu eldiven giyin. Sabah ellerinizin yumuşaklığına şaşıracaksınız. Ellerinizi sertleşmiş deriden kurtarmak istiyorsanız, ponza taşını deneyebilirsiniz. Dikkat, ölü derilerden kurtarayım derken hırpalamayın. Bunlar sizi kesmiyorsa, ellere yönelik SPA, özel bakım hizmetleri sunan merkezlerden yardım alabilirsiniz.
Maske için en iyi zaman uykudan önce
Yüzünüze maske yapmayı denediniz mi hiç? Maskenin ardından sadece kendinizi daha iyi hissetmez, cildinizin nefes aldığını duyarsınız. Piyasada satılan çeşit çeşit maskeden size uygun fonksiyon, fiyat ve kokuda olanı mutlaka vardır.
Maskeyi mutlaka kullanma talimatına göre uygulayın. Ancak yüzünüzde yara, sivilce veya cilt sağlığıyla ilgili başka bir sorun varsa, önce bir cilt hastalıkları uzmanına danışın.
Maskeden önceki ilk adım temizlik. Maskeyi temiz, erkekseniz sakalsız cilde uygulayın. Olanağınız varsa buhar banyosu gözeneklerini açacaktır. Uzmanların önerisi, maske uygulamasını aceleye getirmemeniz. Unutmayın kendinizi şımartıyorsunuz! En iyi zamanlama uykudan önce... Ev nispeten izole bir ortam, yağmur, kar, rüzgar, güneş ışığı, egzoz gazından cildinizi koruyabilirsiniz. Maske uygulamanın başka incelikleri de var:
• Göz çevresine sürmeyin
• Kuruduktan sonra çekilerek soyulan maskelerdense saçlı, kıllı bölgelere değdirmeyin
• Yüzünüzde maske varken konuşmayın, gülmeyin, mimik yapmayın.
• Maskeyi ılık suyla yüzünüzden çıkarıp temizledikten sonra cildinizi nemlendirin.