Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2019 11:54

Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günlük tuz tüketiminin 5 gram ve altında olmasını önermesine karşın Türkiye’de günlük tuz tüketimi ortalama 18 gram civarındadır. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İçeriğinde tuz bulunan besinlerin tüketilmesi ile gizli tuz alımı söz konusu olabiliyor. Bu besinler içinde peynir çeşitleri, tuzlu zeytinler, hazır soslar; ketçap, mayonez, hardal, kavrulmuş kuruyemişler, hazır çorbalar, bulyonlar, konserve yiyecekler, turşu, sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri, cipsler, bisküviler ve krakerler, hazır ayranlar sayılabilir.

Yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin

Kişinin yemeğin tuzu ile ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda bilgisi yokken yemeğe tuz eklemesi diğer günlük davranışlarında da sorunu görmeden çözüm üretmek gibi yanlış davranışlara yönlenmesinin bir işareti olabilir. Günlük tuz tüketimi bir çay kaşığını geçmemeli.

Türkiye’de halen diyaliz tedavisi görmekte olan veya böbrek nakli ile yaşamını sürdüren yaklaşık 62 bin civarında böbrek hastası var. Ayrıca diyalize girmeyen ancak böbrek fonksiyon testlerinde bozukluk olan 7.5 milyon civarında hasta olduğu biliniyor. Kronik böbrek hastalığının altında yatan en önemli nedenleri diyabet ve hipertansiyon oluşturuyor.

Haberin Devamı

Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı

Dengeli beslenmek ve kiloyu korumak önemli

Düzenli egzersiz yapmak, kan şekeri ve kan basıncını doktorun önerdiği aralıklar ile kontrol ettirmek, sağlıklı ve dengeli beslenerek ideal kiloda kalmak, yeterli miktarda sıvı almak, sigara alışkanlığından vazgeçmek ve gelişigüzel ilaç kullanmamak kronik böbrek hastalıklardan korunmada çok önemli.

Diyabetik hastalar, hipertansiyonu olanlar, koroner arter hastalığı ve/veya kalp yetmezliği hastaları, obez insanlar, ileri yaştaki insanlar, onkolojik hastalıklar ve romatizmal hastalıklar gibi ile sürekli ilaç kullanan hastalar böbrek sağlığına dikkat etmeli.

Su yerine meyve suyu veya çay içilmemeli

Vücudun sıvı dengesini korumak ve özel bir neden yoksa günde 1.5 litre civarında su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek sağlık için yapılması gereken şeylerin başında geliyor. Sigara içmek, su yerine meyve suyu, çay içmek, doktor önerisi olmadan sık sık ağrı kesici ilaçlar kullanmak böbrek sağlığı için zararlı alışkanlıklar. 

BAKMADAN GEÇME!