Güneş Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi? Ay Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Güneş Balığı Nedir, Özellikleri Nelerdir Ve Yenir Mi Ay Balığı Türleri Ve Nerede Yaşar Bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2022 14:47

Güneş balığı tüketilmeyen balıklar arasında yer almaktadır. Güneş balığı veya diğer adıyla ay balığı kötü kokusu ve lezzetsiz eti nedeniyle tüketilmemektedir. Güneş balığının, köpek balığını andıran yüzgeçleri bulunmaktadır. Bu balık ile ilgili pek çok bilgi bulmak mümkün olmaktadır. Güneş balığı nedir? Özellikleri nelerdir ve nerede yaşar detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Güneş balığı ya da İngilizce adıyla sunfish denizlerde bulunan bir balık türüdür. Molidae ailesine ait bir balık türüdür.

Güneş Balığı Nedir?

Güneş balığı eko sistem içinde istilacı bir balık grubu olarak bilinmektedir. Balığın yüzgeç kısımları köpek balığına benzemektedir. Bu balık diğer balıklar gibi seri hareket edememektedir. Genellikle yan yüzdüğü görülmektedir. Molidae ailesinden olan bu balık sun fish olarak anılmaktadır. Bu balık tadının kötü olması ve kötü kokması nedeniyle tüketilmemektedir. Balığın herhangi bir ticari değeri bulunmamaktadır.

Güneş balığının soyu tükenmektedir. Bunun en büyük nedeni ise deniz kirliliğinin artması olmaktadır. Görüntü olarak ta güzel olmayan bir balıktır.

Güneş Balığı Özelikleri Nelerdir?

Güneş balığı ağır hareket eden bir balık türüdür. Genellikle yan şekilde yüzmektedir. Güneş balıkları ılık sularda yaşamaktadır. Ayrıca diğer balıkların yumurtalarını yemektedirler. Bu durum balık türünün geleceğini tehlikeye atmaktadır. Ayrıca zehir bırakarak tehlikeli ortam yaratmaktadır. Hantal bir görüntüsü vardır ve ağır hareket etmektedir.

Güneş balıkları cüsseli balıklar grubunda sayılmaktadır. Yüzgeçleri köpek balığı sanılmasına neden olmaktadır. Boyları 3- 3.5 metreyi bulur ve ağırlıkları ise 2 tona yakın olmaktadır. Ortalama yaşam süresi 20-25 yıl olmaktadır. Bu balığın yapısı diğer balıklara göre farklılık göstermektedir. Karın yüzgeçleri ise eksik olduğu için değişik bir görüntüsü vardır. Kuyruk yüzgeci geniş olmasına rağmen bunu yüzmek için kullanmaz. Sırt yüzgeci ile ilerler. Kalın bir derisi vardır ve yaklaşık 15 cm olmaktadır.

Güneş Balığı Eti Yenir mi?

Denizde olan her balık türünün yenmesi söz konusu olmamaktadır. Güneş balığı kötü kokulu bir balıktır. Ayrıca eti çok lezzetsizdir. Bu nedenle yenilmesi söz konusu olmamaktadır.

Güneş Balığı Türleri Nelerdir?

Güneş balığının iki türü vardır. Mola ramsayi balığın diğer türüdür. Güneş balığı hantal ve çirkin görüntülü bir balıktır. Mola ramsayi ise nispeten daha narin bir türüdür. Vücut yapısı güneş balığından daha iyi olmaktadır.

Güneş Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?

Güneş balığı güneşin olduğu yerlerde görülmektedir. Özellikle sıcak ve ılıman suları tercih etmektedir. Avustralya’nın ılıman denizlerinde bulunmaktadır. Ayrıca Asya ve Afrika denizlerinde bulunmaktadır. Akdeniz’de yazın görülme ihtimali artmaktadır. Bu balıklar 1000 metreden bile aşağıya dalabilmektedir. Deniz dibinde ağır hareketler ile ilerlemektedir. Türkiye’de nadir olmakla beraber Ege Denizinde görülmektedir.

Güneş Balığı Nasıl Beslenir?

Güneş balığı deniz eko sistemi için sorun teşkil etmektedir. Çünkü bu balıklar başka balıkların yumurtalarını yemektedir. Deniz içinde pek çok şey yemektedir. Küçük balıkların yanı sıra deniz canlılarını tüketir. Kendisi de çok fazla yumurta bırakmaktadır. Ama kendi yavruları da diğer balıkların tehdidi altında olmaktadır. Yaklaşık 300 milyon yumurta dökmektedirler. Yumurtadan çıkan balık yavrularının uzun dikenleri bulunmaktadır. Güneş balığı deniz anasını da yemektedir.

Ne kadar süre yaşar ve ömürleri ne kadardır?

Güneş balıkları yani sunfish uzun ömürlü bir balık grubudur. Bu balıklar yaklaşık 30 yıl yaşamaktadır. Ortalama ömürleri ise 20 – 25 yıl olarak belirtilmektedir. Denizlerin kirlenmesi ile soyları tükenme tehlikesi altındadır. Yumurtaları ise diğer balık türleri tarafından yenmektedir. Bu da balık türünün tehdit altında olmasına neden olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!