Güncelleme Tarihi:
Güneşe karşı gücümüzü arttıran vitaminler:
* A vitamini: Süt ve yumurta sarısı yüksek miktarda A vitamini içerir. Vücutta A vitaminine dönüştürülebilen öncü maddeleri içeren bitkisel kaynaklar ise; ıspanak, yeşilbiber, havuç, kayısı, domates ve turunçgillerdir. Yeterli miktarda A vitamini almak için; alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemelisiniz. Kahvaltıya ve diğer öğünlere bol bol domates ve yeşilbiber ilave etmelisiniz. Ara öğünlerde sıcak havalarda ayran içebilirsiniz. Yoğurt, su ve tuz ile yapılan ayran birçok besin öğesinden zengin kaliteli bir içecektir.
* C vitamini: Maydanoz, asma yaprağı, yeşilbiber, çilek, portakal, limon, greyfurt başta olmak üzere bütün meyve ve çiğ sebzeler C vitamini kaynağıdır. Ara öğünlerde şeftali, kayısı, kavun, karpuz gibi taze mevsim meyveleri yemek güneşe karşı yoğun antioksidan alımı ile vücudumuzu güçlü kılar.
* E vitamini: Bitkisel yağlar, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, tam tahıl taneleri, yeşil yapraklı sebzeler E vitamini ihtiyacının karşılamakta ana kaynaktır. Her gün 1 avuç bu kuruyemişlerden yemeli ve öğünlerde yeşil yapraklı sebzeleri soframızdan eksik etmemeliyiz.
* Magnezyum: Kakao, çikolata, ıspanak, yağlı peynir, diğer yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ceviz gibi yağlı tohumlar zengin magnezyum kaynaklarıdır. Her gün 1- 2 tablet çikolata yemek sağlığımıza artı değer katar. Yeterli ve dengeli beslenme; 4 ana besin grubu olan et ve ürünleri, süt ve ürünleri, tahıl ürünleri ve sebze-meyveyi yeterli miktarda ve çeşitlilik sağlayarak tüketmekle sağlanır. Bu şekilde besinsel ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan bedenimiz güneşin zararlı etkilerinde maksimum dayanıklılığa sahip olur.
Yaz mevsiminde güneşin zararlı etkilerini güçlendirmemek için kaçınmamız gerekenler:
* Kafeinli içecekler abartmadan makul ölçülerde tüketilmelidir.
* Alkollü içecekler tüketimini olabildiğince sınırlanmalıdır.
* Kızartma ve kavurmalardan uzak durmalısınız.
* Trans yağ asitleri kullanmamalısınız.
* Sigara içmemelisiniz.