Güncelleme Tarihi:
Gül çeşit çeşit renkleri ile evlerimizi süsler, bahçelerimizde mis gibi kokusunu yayar. Evlenen gelinlerin gelin çiçeği olur. Sevgililer gününün vazgeçilmez hoş sürprizlerindendir. Sadece ülkemizin Şanlıurfa kentinde yetişen çok nadide bir türü de siyah güldür. Gül bitkisinin ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada çok değişik çeşitleri vardır. Yediveren gülleri, sarmaşık gülleri, Isparta gülü gibi çeşitleri bulunur. Bahçe peyzaj düzenlemelerinde de bilhassa sarmaşık gülleri çok Kırmızı gül başta olmak üzere en sevilen çiçek belki de güldür.
Gül Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?
Hem saksıda yetişen hem kesme çiçek olarak evlerimizi süsleyen gül nasıl ekilir? Gülün iç mekanda mı dış mekanda mı yetiştirileceği saptandıktan sonra gül tohumu nasıl ve ne zaman ekilir sorusunu adım adım anlatalım:
l Gül tohumu iç mekanda ekilecekse bütün yıl boyunca ekilebilir. 4 mevsim gül tohumu ekimi için uygundur.
l İklimi çok soğuk olan bölgelerde gülün dış mekanlarda yetişmesi pek güç hatta imkansızdır. Bu sebeple saksılarda ve iç mekanda yetiştirilmesi uygundur.
l Gül tohumu ekilmeden önceki bir tam gün suda bekletilmelidir.
l Gül tohumunun çimlendirme işlemi 3-5 derece sıcaklıktaki bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
l Gül tohumu çimlendirildikten sonra saksıya dikilecek ise toprağın yüzde 20' si ponza geri kalanı ise torf olabilir.
l Saksıdaki gül tohumu çimlendirme işlemi için hazır toprak kullanılması önerilir.
Gül Tohumu Nasıl Olur ve Nereden Alınır?
Gül tohumundan yetiştirmek isterseniz internet ortamında, e- ticaret sitelerinden satın alabilirsiniz. Yapı marketlerinde de çeşit çeşit gül tohumları bulmak mümkündür. Ayrıca çiçekçilerden ve tohum bayilerinden de rahatlıkla gül tohumu tedarik edilebilir.
Gül Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Gül tohumunun çimlenmesi ortalama 30-35 günü bulabilir. Yaklaşık olarak 5 cm - 10 cm arası bir boya ulaşırlar. Gül tohumunu farkı bir yöntemle de çimlendirmek mümkündür. Bir kavanoz içerisine perlit konularak gül tohumu suda bekletildikten sonra bu kavanoza alınır. Kavanoz buzdolabının meyvelik kısmında takriben 30 ila 40 gün kadar bekletilir. Bu sürenin sonunda ayıklama işlemi yapılır. Kavanoz içerisinde çimlenmiş tohumlar seçilerek alınır ve istenen yere dikim işlemi gerçekleştirilir.
Gül Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Gül tohumu saksı yetiştiriciliğine pek uygundur. Gül tohumu özellikle yaz aylarında çiçeklenme sürecinde çok su ister. Sulama önemlidir, çünkü aşırı sulama tohumun çürümesine sebep olabilir. Fakat gül tohumunu iç mekanda ve kış aylarında ekmişseniz çok daha az su isteyecektir. Gül tohumunun bulundurulacağı yer yarı güneşli olabileceği gibi güneşli bir alan da olabilir.
Gül Tohumu Nasıl Saklanır?
Gül tohumunu saklamak için bir yöntem de vakumlu poşetlerde muhafaza etmektir. Bu imkan yoksa tohumlar serin bir yerde, nemsiz ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Gül tohumunu suni döllenme şeklinde elde etmek mümkündür. Bunun için erkek gül bitkisinin taç yapraklarının ortasında bulunan polen tozları toplanır.
Toplanan bu polenler temiz bir kaba alınır ve üzerine dişi gül çiçeklerinden alınan polen tozları serpilir. Daha sonra bir fırça yardımıyla başka bir gül çiçeğinin dişi organları üzerine sürülür. Bu işlemden yaklaşık iki ay kadar sonra dişi çiçeğin üstünde yaklaşık büyükçe bir mandalina kadar ve içi tohumlarla dolu bir meyve meydana çıkar. İşte bu meyvenin renginin iyice sararması beklenir. Yaklaşık 6 ay sonra bu sarımtrak meyvenin içi açılır ve içindeki tohumlar ile yeni gül bitkileri yetiştirilir.