Güncelleme Tarihi:
Aramızda bulanık gözlerle bilgisayara bakanlar, baş ağrısından yakınarak bir yandan dosyalarla uğraşmak zorunda kalanlar ya da yazıları okumakta zorlananlar var tabii. Onların işlerine konsantre olmaları pek mümkün olmasa gerek. Peki birçoğumuzu böylesine zor bir durumda bırakan sorunun kaynağının büyük bir ihtimalle gözler olabileceğini söylesek. Göz sorunlarının sadce iş değil, aynı zamanda tüm yaşantımızı ve sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği yadsınamaz bir gerçek. O halde, en kısa zamanda göz doktorunuzdan randevu alsanız iyi olur.
Doktorunuzun size önerdiği gözlük veya lensle, bilgisayar karşısında yaşadığımız baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerinizden kurtulabileceğiniz gibi, özellikle son yıllarda büyük bir gelişme kaydeden lazer uygulamaları da gözlerinizle ilgili sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.
Peki ama bunların hangisi en doğru seçim?
Lazerle karanlığa son!
Lazer teknolojisindeki yenilikler sayesinde dünyada milyonlarca insan kör olmaktan kurtuluyor, milyonlarcasının da yaşam kalitesi artıyor. Lazer ameliyatlarının kullanım alanı giderek genişliyor. Göz sağlığını tehdit eden ve körlüğe yol açabilen şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları, göz tansiyonu, retina dekolmanı gibi hastalıklar lazerlemtedavi edilebiliyor. Uzağı görememe sorunu olan miyop, yakını görememe sorunu olan hipermetrop ve çarpık görme sorunu olan astigmat kusurlarında da laserle normal bir görüş sağlanabiliyor. Gözlük ve kontakt lens kullanımına uzak bakanlar ya da gerçekten ileri derecede göz bozukluğuna sahip olanları gözlük ve lens bağımlılığından kurtarabilecek bir teknik. Artık klasik cerrahide son derece zor olan göz dibi müdahaleleri de lazer sayesinde rahatlıkla uygulanabiliyor.
Hangi göze hangi yöntem?
Gözlük
Özelliği
Değişik şekillerde kırma özelliğine sahip. Görüntüyü netleştirmeyen gözlerde kullanılıyor. Myopta kenarları kalın ortası ince, hipermetropta ise ortası kalın kenarları ince gözlük veriliyor. Günümüzde en emniyetli göz kusuru düzeltme yöntemi.
Kim için?
Miyop, hipermetrop ve astigmatta kullnılıyor. Ayrıca 40 yaşından sonra yakın okuma için de başvurulan bir yöntem.
Riski ne?
Gözlükte hemen hemen hiçbir komplikasyon oluşmuyor. Ancak ender de olsa doktor tarafından hatalı gözlük verilebiliyor.
Sıklıkla karşılaşılan bir sorun da, doktor tarafından verilen reçetenin optisyen tarafından yanlış uygulanması. Bunların sonucunda da baş ağrısı gelişiyor, iyi görüntü sağlanamıyori şekiller adeta bombeleşiyor, kişide yürürken zemin kayıyormuş hissi oluşuyor.
Kullanım süresi
Süresiz kullanılabiliyor.
Lens
Özelliği
Sert lensler: Korneadan küçük lensler. Oksijen geçiren yarı yumuşak lenslere benzer özellikler gösteriyorlar. Pek tercih edilmiyorlar.
Yarı yumuşak lensler: Yumuşak lenslere oranla daha emniyetli. Çünkü korneadan daha küçükler ve onun üstünde haraket edebiliyorşar. Ancak sert olma özelliğinden dolayı yumuşak lenslere göre daha az konforlu.
Kim için?
Sert lensler, Yarı yumuşak lensler ve standart yumuşak lensler miyop ve hipermetrop kusurlarını düzeltmek için kullanılıyor.
Torik lensler: Belli bir açıda hiç hareket etmeden duran bir özelliğe sahip. Bu nedenle miyop ve hipermetropun yanı sıra, gözün aksını da düzelterek astigmatı ortadan kaldırıyor.
Riski ne?
Lens kullanıldıktan sonra mutlaka çıkarılmalı; aksi taktirde bakteri üretme merkezihaline gelebiliyor. Bunun sonucunda gözde geriye dönüşümü zor olan enfeksiyonlar oluşabiliyor.
Göz lense alışana kadar bir intolerans dönemi olabiliyor. Bu dönemde gözlerde kızarma, kaşınma, sulanma ve lens takıldığı zaman rahatsız olma gibi sorunlar yaşanabiliyor.
Kullanım süresi
Sert lensler: Günlük
Yarı yumuşak lensler: Günlük
Yumuşak lensler: Sert lenslere oranla daha toleranslı olunabiliyor.
Lazer
Özelliği
Argon lazer: Daha çok şeker hastalarında, retina yırtıklarında kanamaları engelleyici ve yırtıkları kapatıcı olarak kullanılıyor.
Excimer lazer: PRK ve lasik iki temel "excimer laser" tedavi yöntemi. Gözün yüzeyinde işlem yapılmasına PRK, ince bir tabaka zarının kaldırılıp içindeki dokuya işlem yapılmasına da lasik deniliyor. Günümüzde en yaygın kullanılan yöntem ise lasik.
Kim için?
Argon laser: Şeker hastalığına bağlı retina hasarlarının durdurulması ve glokomda (göz tansiyonu) başvuruluyor.
Excimer Laser: Miyop, hipermetrop ve astigmatta kullanılıyor.
Riski ne?
Konusunda uzman bi ekip ve modern aletlerle yapıldığı taktirde herhangi bir yan etki görülmüyor. Ancak uygun koşullarda uygulanmadığında görme kaybına kadar çok ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor.