"Görücü usulü" nün modern yorumu!

Güncelleme Tarihi:

Görücü usulü nün modern yorumu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2009 06:00

Geçmişin görücü usulü evlilik anlayışı, internetle beraber modern çağa ayak uyduruyor. Karakterinize ve isteklerinize göre, size en uygun kişiyi bulan bilimsel evlilik sitesi beyaz atlı prensinizi bulmanız mümkün!

Haberin Devamı

Hızla değişen bir dünyada hiçbir şey eskisi gibi kalmıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte yaşam stilimizin de buna ayak uydurması kaçınılmaz. Bunu, cep telefonu örneğinden yola çıkarak da anlayabiliriz: 15 yıl önce çok az kişi cep telefonuna sahipti. Bugün tuvaleti olmayan köy evlerinde insanlar adeta cep telefonsuz yaşayamıyor. Dün karşı olduğumuz şeylerle ilgili algılarımız değişip, yenilenen dünyada var olmaya çalışırken değişim hız kesmiyor ve tüm yargılarımızı tekrar gözden geçirme gereği duyabiliyoruz.

Bu yargılardan ikisi bugünkü gündemimiz.

Birincisi; "bu kadar çok boşanan varken evlenmek hiç akıllıca değil."

İkincisi; "internetten eş bulmak güvenli olmaz."

Yıllardır çiftlere evlilik terapisi veren Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı'yla yaptığımız röportajdan sonra, "kesin doğru" dediğiniz bu yargıları tekrar gözden geçirme ihtiyacı duyabilirsiniz.

"EVLİLİK 15-20 YIL SONRA ÇOK DAHA FAZLA MODA OLACAK!"

Neden mi evlilik daha popüler olacak? İşte cevabı: "Dünyadaki rakamlara bakarsanız evlilik sayıları artıyor. Ben bu konuda yıllardır şunu iddia ediyorum; bence evlilik en sağlam kurum. Dünyada krallıklar yıkılıyor, yönetimler değişiyor ama tarihsel olarak Roma döneminden beri, bu formatta devam eden tek kurumsal yapı evlilik ve eminim ben ölene kadar da bu kurumsal yapı dünyadaki birçok değişime rağmen ayakta duracak.

Ama şöyle bir durum da var; ülkemizde eğitimli grup insan daha geç evleniyor ve metropolleşmeyle birlikte sosyal olarak tanışma imkânları azalıyor. Bunun yanı sıra beklentiler arttı ve olumsuz durumların abartılmasıyla "bütün çiftler boşanır, her erkek aldatır" gibi bazı yargılar yerleşti. Şu an evlenmeyen bu grup güvensizlikleriyle, korkularıyla yaşayıp evliliğe sıcak bakmıyorlar. Ama ilerleyen yıllarda, evlenmeden 40'lı yaşlara gelen bu jenerasyon, evliliğin o destek sağlayan yapısının ihtiyacını hissedecek ve "biz evlenmedik şunlar eksik kaldı" şeklinde deneyimlerini aktarmaya başlayacak. Bunları fark eden genç jenerasyon da eksik olanı arayacak ve evliliğe daha sıcak bakacak."

Doğru evliliğin matematiği

Geçmişten günümüze dek önemini sürdüren evlilik konusunda bu kadar talep varken insanın aklına gelen bir başka soru, "peki o zaman neden boşanma oranları bu kadar çok?" olabilir. Bu soruya www.evlilik merkezi.com sitesinin evlilik danışmanı da olan Doç. Dr. Armağan Sabancı'nın cevabı doğru evliliğin matematiğini çözmek oluyor.

"İnsanlar bir takım kriterlerle evleniyorlar: Düzgün insan, para kazanan insan... Bunlar normal evlilik kriterleri ve birçok insanın aradığı şeyler. Ama bizler çalışma hayatımız boyunca, evlilik öncesi ve evlilik sonrası yani boşanan çiftleri gördüğümüz için, bazı dataların gerçekten iyi evliliği belirlediğini, birtakım dataların da kötü evliliği belirlediğini görüyoruz. Bu sayede sadece benim değil, bu alanda çalışan psikiyatrist, psikoterapist arkadaşların da kafasında doğru evliliğin matematiğine dair böyle bir modelleme oluşuyor.

Akıllı eşleştirme sistemiyle "bay/bayan doğru"yu buluyoruz!

Biz sitede tüm bu özelliklerin yanı sıra kültürel olarak da farklılıkların içine katıldığı, ilişkinin gidebilirliğini, uyum derecesini ölçen birtakım faktörlerin bir araya geldiği, akıllı eşleştirme dediğimiz bu sistemi kullanıyoruz. Akıllı eşleştirme sisteminde, akıllı molekül dediğimiz geri planda çalışan birçok veri var. Sitede ayrıntılı sorularla nasıl bir karakterde olduğunuz belirleniyor, karakter analiz raporu sunuluyor. Bununla birlikte sizin kriterleriniz belirleniyor, örneğin, belli bir bölge ya da belli bir yaş veya gelir seviyesine dair tercihler olabilir. Bütün bunlar belirledikten sonra, akıllı eşleştirme dediğimiz veri tabanında bir çalışma yapılıyor ve hem sizin kriterleriniz hem de karşı tarafın kriterleri birleştiği zaman, size tanışabileceğiniz eş adayları sunuluyor.

Görücü usulü evliliğin modern yorumu >>>>>>>


GÖRÜCÜ USULÜ EVLİLİĞİN MODERN YORUMU

İnternet üzerinden akıllı eşleştirmeyle gerçekleştirilen evlilik, gençlere evleneceği eş adayını seçen görücü aile büyüklerinin yerini ne kadar doldurur bilinmez. Bu konuda Armağan Samancı'nın yorumu, görücü usulü evliliklerdeki hata payı ve yeni sistemde işin içine uzman desteği girmesi olarak özetlenebilir:
"Görücü usulü evlilik dediğimiz zaman, Türkiye'de ailelerin belirlediği bir sistemden bahsediyoruz. Tabii ailelerin de bilemediği, hata yaptıkları, birtakım faktörleri saptayamadıkları oluyor. Çünkü anneye göre iyi eş, bir jenerasyon sonrası olan kızına göre iyi eş olmayabilir. Aileler de çok mükemmel ve deneyimli değiller ve jenerasyon farkı özellikle günümüz için çok önemli bir unsur.

Akıllı eşleştirme sisteminde daha objektif ve birçok faktörü değerlendiren bir işleyiş var, işin içine uzman desteği girmiş oluyor. Sizin nasıl bir aileden geldiğiniz, ailenizin eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyiyle birlikte, sizin tüm sosyal yaşantınızı, hayata bakış açınızı, yaşam felsefenizi, politik görüşünüzü de değerlendiren bir sistem. Sitede 84 karakter analiz sorusunun dışında, daha ufak gruplar halinde sosyo-demografik profilinizi çıkarma amaçlı sorular bulunuyor."

Ne kadar güvenli?

İnterneti yüzde yüz güvenilir bir sistem olarak adlandırmıyor Doç. Dr. Armağan Samancı. Bu anlamda her önüne gelen sitede bilgilerin paylaşılması doğru değil. "İnsanların eş adayı aramak için gelişigüzel internete girmesi, insanların sokağa çıkıp gelişigüzel arkadaş veya eş aramasına benzer. Akıllı eşleştirme sisteminin en büyük fonksiyonu, bir eleme sistemi içermesi. Eşleştirmede uygun olmayanı da elemesi ve elden geldiğince evlenmek isteyen, evliliğe sıcak bakan insanları buluşturması. Bu anlamda site bir arkadaşlık sitesi değil, evlilik sistemi. Burada şöyle bir kontrol mekanizması da var: Sizin soruları doğru yanıtlayıp yanıtlamadığınıza dair bir güvenilirlik ölçüsü kullanılıyor."

"Evlilik başarısı doğru seçimden geçiyor"

"Geçmişe göre insanların her şeyden daha fazlasına sahip olduğu bir çağdayız. Her şeyden daha fazla bekliyoruz ve beklemek durumundayız ama bunun olabilirliğini de test etmek gerekir. Başarılı bir evliliğin sırrı seçimden geçiyor. Tabii ki yüzde yüz konuşmamak lazım ama hayattaki 10-20 seneyi hatta birkaç seneyi bile tahmin etmek önemli. Tahminin de belli kriterleri var. Akıllı eşleştirmede benim entegre etmeye çalıştım sistem de bu; yani en baştan ilişkinin yürüyüp yürümeyeceğine dair tahmin edilebilirliği ölçmek.

İyi seçim ilişkinin başarı olasılığını garantilemeyecek ama artıracaktır. Bir ilişkiyi birçok faktör etkiliyor. Sosyal, toplumsal etkenler de var. Dikkat edilmesi gereken şeyler herkesin kendine özeldir ama kadın-erkek ilişkilerinde çok basit 3 kriter var. Güven, sevgi ve karşındakinin bencil olmaması lazım. Bu 3 faktör bir ilişkinin olmazsa olmazıdır. Tabii ki bunlar sadece karşı tarafta değil, sizde de olması gereken özelliklerdir.



Kaynak: Seninle


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!