Gıda renklendiricilerinde kanser riski

Güncelleme Tarihi:

Gıda renklendiricilerinde kanser riski
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2004 09:00

Sağlık Bakanlığı hazırladığı "Kanser Raporu"nda hazır gıdaların insan sağlığının bozulmasında risk faktörü olduğu yönünde uyarıyor.

Haberin Devamı

Besinlerin raf ömrünün uzatılması, lezzet ve görünümlerinin değiştirilmesi için kullanılan maddeler kanser riskini artırıyor. Besinlerin aşırı saflaştırılması da posa ve antioksidantların kaybına neden olarak kanser riskini artırıyor.Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı "Kanser Raporu"na göre, kanserin beslenme ile ilgisi yüzde 10-70 arasında bulunuyor. Besinlerde üreyen küf ve toksinler, besinlerdeki nitrat ve nitritler doğal kanserojenler olarak insan sağlığını tehdit ediyor. Raporda, "Örneğin buğdayın kepeği ve özü alınarak beyaz un haline getirildiğinde, kanserden koruyucu maddelerin yüzde 90'ı kaybolur. Tüketilen buğdayda posa azaldığından, kolorektal kanser riski artar. Taze sebze ve meyveler toplandıktan sonra işleme koşullarına bağlı olarak vitamin değerlerinde azalmalar olur" bilgisine yer verildi.Rapora göre, besin maddelerinin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, raf ömrününün uzatılması, lezzet ve görünümlerinin değiştirilmesi amacıyla kullanılan bazı bileşikler ve renk vericiler kanser riskini artırıyor. Yapay tatlandırıcıların önerilen miktarın üzerinde tüketilmeleri halinde idrar yolu kanserlerine neden oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!