Güncelleme Tarihi:
Besinlerin raf ömrünün uzatılması, lezzet ve görünümlerinin değiştirilmesi için kullanılan maddeler kanser riskini artırıyor. Besinlerin aşırı saflaştırılması da posa ve antioksidantların kaybına neden olarak kanser riskini artırıyor.Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı "Kanser Raporu"na göre, kanserin beslenme ile ilgisi yüzde 10-70 arasında bulunuyor. Besinlerde üreyen küf ve toksinler, besinlerdeki nitrat ve nitritler doğal kanserojenler olarak insan sağlığını tehdit ediyor. Raporda, "Örneğin buğdayın kepeği ve özü alınarak beyaz un haline getirildiğinde, kanserden koruyucu maddelerin yüzde 90'ı kaybolur. Tüketilen buğdayda posa azaldığından, kolorektal kanser riski artar. Taze sebze ve meyveler toplandıktan sonra işleme koşullarına bağlı olarak vitamin değerlerinde azalmalar olur" bilgisine yer verildi.Rapora göre, besin maddelerinin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, raf ömrününün uzatılması, lezzet ve görünümlerinin değiştirilmesi amacıyla kullanılan bazı bileşikler ve renk vericiler kanser riskini artırıyor. Yapay tatlandırıcıların önerilen miktarın üzerinde tüketilmeleri halinde idrar yolu kanserlerine neden oluyor.