Güncelleme Tarihi:
Tüketiciler Birliği, gıda satın alınırken dikkat edilmesi gereken noktaların açıklayarak tüketicileri bilgilendiriyor. Gıda satın alırken; öncelikle paketin dikkat incelenmesi gerektiği, orijinal yapısı deforme olmuş paketlerin alınmaması öneriliyor.Ürünün paketi üzerinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından alınmış üretim iznin olup olmadığına mutlaka bakılmasına işaret edilen sitede, raflardaki sıcaklığın da kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sitede, soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığının hissedilmemesi halinde alınmaması, varsa soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerlerinin kontrol edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Birlik, bu sıcaklığın taze meyve sebze için 10 derece, süt ve süt ürünleri için 4, et, balık ve tavuk için 2, dondurulmuş gıdalar ise -18 derece olması gerektiğini hatırlatılıyor.Gıdaların son kullanma tarihinin de mutlaka kontrol edilmesi gerektiği de işaret edilen sitede, şu uyarılarda bulunuluyor:• Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun.• Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4 derece veya 2 derece sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır.• Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu nedenle gıda bu sıcaklık koşullarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir.• Mümkün olduğuca gıdayı taze alın ve uygun koşullarda muhafaza edin, hazırlayın ve tüketin.