GeriBitki Bakımı Gazanya Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Gazanya Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gazanya Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Gazanya Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

Gazanya Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Gazanya Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

"Gazanya Çiçeği; ''Hazine Çiçeği'' veya '' Koyun Gözü'' adlarıyla bilinmektedir. Bununla beraber bu çiçek, kendisine hayran bırakan güzelliğe sahiptir. Gazanya çiçeği; turuncu ve sarı, beyaz, pembe renkli çiçekleri ile bahçelerin göze çarpan çiçekleri içerisinde yer almaktadır. Peki, gazanya çiçeği nedir? Bakımı nasıl yapılır? Gazanya çiçeği özellikleri ve bakımının püf noktaları nelerdir detayları ile derledik."

Gazanya çiçeğinin bilimsel ismi; ''Gazania'' şeklindedir. Bu çiçeğin ise yirmiden çok çeşidi vardır. Gazanya çiçeği türlerinden birkaçı ise; Gazania splendens ya da Gazania Rigens, Gazania Krebsiana, Gazania Linearis şeklinde sıralanabilir. Bu çiçeğin anavatanı; Güney Afrika şeklindedir. Çiçeğin çok farklı renkleri ve tonları bulunmaktadır. 

 Gazanya Çiçeği Nedir? 

 Gazanya veya koyun gözü çiçeği şeklinde de tanımlanan bu çiçek çeşidi; tam anlamıyla bir görsel şölene sahiptir. İlkbaharda açılan çiçeklerin, sonbahara kadar korunuyor olmasıyla güneşli dönemlerin en güzel çiçekleri arasında bulunmaktadır. Bu çiçek çeşidi, papatyaya benzemektedir. Çiçeğin; uzun, büyük ve renkli yaprakları bulunur. Açık havalarda yetişen, uzun senelerdir varlıklarını koruyan bir süs bitkisi olarak tanımlanabilir. Genel olarak bahçe ve parklarda görülen bu tür, tam anlamıyla dekor çiçeği olarak belirtilebilir. 

 Gazanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Gazanya çiçekleri; güneş ışığından yararlanacağı bir sahada yetiştirilmelidir. Bununla beraber güneşi sevse dahi öğleden sonra gelen doğrudan güneşten korunması gereklidir. Açık hava bitkisi olmasından ötürü aşırı sıcaklardan ve rüzgardan da olumsuz etkilenmeyen bir türdür. Kış aylarında haftada bir defa, ilkbahar ve sonbahar ayları arasında da haftada iki defa sulanmalıdır. 

 Gazanya Çiçeği Bakımının Püf Noktaları 

 Gazanya çiçeğine bakarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; güneş ışığını yeteri kadar almasıdır. Bunun yanı sıra güneş ışığını doğrudan almaması gereklidir. 

 Gazanya Çiçeği Özellikleri 

 Gazanya çiçeğinin özellikleri; bu çiçeği yetiştirmek isteyen bireyler açısından önemli bir merak konusu olarak bilinir. Gazanya çiçeği; Papatyagiller familyasına mensuptur. Bununla beraber papatya benzerliği dikkatleri çekmektedir. Çiçeğin renkleri; genel olarak turuncu, beyaz ve sarıdır. Çiçeklerinin rengi; içeriye doğru koyulaşmaya başlar. Bu çiçeklerin çapı; 15 santimetre genişliğine kadar ulaşır. Gazanya çiçeğinin yaprakları; bitkinin taban tarafından başlayarak, koyu yeşil renkli olup, sivridir. 

 Gazanya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

 Gazanya çiçeği; çelik ile, tohumla ve kökten ayırma metoduyla çoğaltılır. En kolay metot; kökten ayırma ve tohumla çoğaltma metodudur. 

 Gazanya Çiçeği Tohumu ve Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

 Gazanya çiçeğinin; nisan aylarında çiçek açabilmesi adına eylül ayında, haziran aylarında çiçeklenmesi isteniyor ise ocak ayında tohum ekilmelidir. 

False