Yeterli D Vitamini İçin 6 Yol...
.
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, D vitaminin kemik sağlığından bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine kadar birçok fayda sağladığını eksikliğininse diyabet, astım, depresyon, kanser gibi birçok hastalığa sebep olduğunu gösteriyor. Endokrinoloji Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek,
“Tüm bu hastalıklardaki öneminden dolayı her derde deva D vitamininin vücutta ne eksik ne de fazla, yeterli düzeyde olması sağlanmalıdır. D vitamini vücutta depolanan bir vitamin olduğu için, aşırısı kalp ritim problemleri, böbrek taşı oluşumu ve böbrek yetmezliği gibi birçok soruna neden olabilmektedir. Gelişigüzel değil mutlaka doktor önerisiyle D vitamini takviyesi kullanılmalı, altı ayda bir vitamin düzeyi ve kalsiyum düzeyi kontrol ettirilmelidir.” diyerek D vitaminin yeterli ve faydalı alınımı hakkında şu 6 öneride bulunuyor.Kaynak Fotoğraflar: Pinterest, Google Yeniden Kullanım
Güneşten doğru faydalanın:
Yalnızca önerilen vitamin deposu gıdaları tüketmek günlük ihtiyacın yalnızca %20'sini karşılıyor. Geri kalanı için cildinizin güneş ışığıyla buluşması şart. Ülkemizde güneş ışınlarından en çok fayda görülecek zamanlar Mayıs ayından Kasım ayına kadar saat 11.00 ile 15.00 arasındaki zaman dilimidir. Bu saatler arasında her 2 diz altının ve her 2 kolun çıplak olacak şekilde ve koruma faktörü olmadan güneşlendirilmesi önemli. Açık tenliler günde 15-20 dakika, koyu tenliler günde 30-45 dakika faydalanabilir. Ancak daha uzun süre güneşte kalacaksanız mutlaka koruyucu kreminizi sürün!
Düzenli uyuyun:
D vitamininden daha fazla verim almak için düzenli bir uykuya ihtiyaç var. Yapılan çalışmalar, günde beş saatten az uyuyanlarda D vitamini düzeyinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Narkolepsi ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları, D vitamini düzeyi düşük olanlarda daha sık görülüyor.
Fazla kilodan kaçının:
Obezlerde vücut yeterli güneş ışığı alsa bile, ciltte D vitamini üretimi azalabiliyor ve oluşan D vitamini de genişlemiş yağ hücrelerinde uzun süre hapsedilerek etkisiz hale gelebiliyor. Bu nedenle ideal kilonuzu korumaya çalışın. Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Düzenli olarak haftanın en az üç-dört günü en az yarım saat tempolu yürüyün; bisiklete binin, yüzün.
D vitamini düzeyinizi kontrol ettirin:
Eğer D vitamini takviyesi alıyorsanız altı ayda bir vitamin düzeyinizi ve kalsiyum düzeyinizi kontrol ettirin. Yeni başlamak istiyorsanız da öncesinde mutlaka test yaptırın. Çünkü çıkan D vitamini sonucuna göre değişen miktarlarda D vitamini takviyesi önerilmektedir, herkesin ihtiyacı aynı değildir.