Güncelleme Tarihi:
Dil eğitimi için yurtdışında kaldığınız her anın değerini çok iyi bilin ve elinizden geldiğinin de ötesine uzanıp pratik yapma yollarını araştırın.
Yabancı arkadaşlar edinin, onlarla bol bol konuşun. Böylece dilin günlük kullanımına dair uygulamalı olarak çok şey öğrenebilirsiniz.
Yabancı ülkelerden mektup arkadaşı edinebilir, onlarla yazışabilirsiniz. Bu, sizin yazma becerinizi geliştirmenizi sağlar.
Günün belirli saatlerini dil çalışmaya ayırın. Çok yoğun olduğunuz günlerde bile mutlaka yabancı dilde yazılmış birkaç satır okumaya veya kısa da olsa bir şeyler dinlemeye çalışın.
Bir kelime defteriniz olsun. Bu konuda farklı yöntemler de geliştirebilirsiniz. Örneğin, küçük kare kartonlar oluşturup öğrendiğiniz yeni sözcükleri bunlara yazarak biriktirebilirsiniz. Kelimelerin karşılıklarını bir türlü öğrenememekten şikayetçiyseniz kelimeleri cümle içinde kullanın. Veya kitaplardan içinde o kelimenin geçtiği cümleleri bulup not edin. Böylece kelimenin anlamını daha kısa sürede öğrenmekle kalmaz, cümledeki kullanım yeri hakkında da kalıcı bilgi edinmiş olursunuz.
Şehrinizde yabancı konuşmacıların bulunduğu toplantı, seminer ve konferansları takip etmeye çalışın. Özellikle ilginizi çeken konularda yapılan konuşmalar dinleme-anlama-yorumlama becerinizi artırır. Altyazısız filmler izleyin veya altyazıları okumadan filmi anlamaya çalışın. DVD ve VCD’ler bu konuda çok işinize yarayacaktır. Söylenenleri harfi harfine anlamasınız da filmi tekrar tekrar izleyerek her seferinde daha çok şey duyduğunuzu ve anladığınızı göreceksiniz. Böylece kelime hazineniz, dinleme beceriniz gelişecek, telaffuz ve aksan konusunda pratik yapma şansını elde etmiş olacaksınız
Elinize yabancı dilde yazılmış ne geçerse okuyun. Düzeyinize hitap eden hikaye, öykü ve romanlar çok işinize yarar. Otobüste, durakta, evde, iş arasında, teneffüste ne zaman boş bir zaman yakalasanız hemen açıp okuyacağınız yabancı dilde yazılmış bir dergi, bir kitapçık bulundurun yanınızda.
Yabancı televizyon kanallarını, burada yayınlanan dizi, film, reklam, belgesel veya haber programlarını izleyin. Başlangıçta çok az şey anladığınızı düşünseniz bile sakın pes etmeyin. Duyduğunuz her yeni sözcük ya da cümle belleğinizde yer edecek, zaman geçtikçe konuşma diline ve telaffuz biçimine alıştığınızı, daha çok şey anladığınızı göreceksiniz.
İnternet kullanmayı seviyorsanız yabancı siteleri ziyaret edin. Bu dilin kullanıldığı forumlara, sohbet odalarına katılın. ‘İyi yazamıyorum, derdimi anlatamam’ kaygısına düşmeyin. Bunu belirttiğinizde ve dilinizi geliştirmeye çalıştığınızı söylediğinizde size yardım edecek sohbet arkadaşları bulabilirsiniz. Yeter ki siz isteyin, açık ve girişken olun. Gerisi gelecektir.
Yabancı müzik CD’leri, kasetleri dinleyin. Melodi eşliğinde ve nakaratlarla tekrarlanan sözcükler daha kolay akılda kalır. Böylece kelime hazineniz ve dinleme yeteneğiniz gelişmiş olur.