Tüm ayakların bakıma ihtiyacı vardır!
.
Diyabetli hastalarda
–Ciltte kalınlaşma / nasırlaşma yaygındır –Duyarlılığını kaybedebilen diyabetli hastalar, ayaklarında oluşan yaraların farkına varmazlar–Yara iyileşmesi çok zordur, bu nedenle de yaraların oluşmasını önlemek en doğru yaklaşımdır.Diyabetli hastaların, günlük ayak bakımını özenle yapmaları, cildi nemli tutarak, kurumaların önüne geçmeleri gereklidir.
*Türkiye’de diyabetin prevalansı yetişkinlerde %7.4 olarak kabul edilmektedir. Bazı şehirlerde bu oran %12.4’e kadar çıkmaktadır. *Türk Diyabet Derneği verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 5,5 - 6 milyon erişkin diyabetli hasta mevcuttur.*İstatistiksel olarak diyabetlilerde ayak yarası oranı %2 – 4’ tür. Bu orana göre, Türkiye’de 150.000 diyabetik ayak yarası vardır.
*Bütün dünyada yaklaşık 30 saniyede bir, diyabetik ayak ampütasyonu yapılmaktadır (Değişik seviyelerde). Bir diğer istatistiksel veriye göre,diyabetik ayak yaralarının en az % 15’i ampütasyonla sonuçlanmaktadır.*ABD’de diyabetik ayak yıllık maliyeti 100 milyar dolardan fazladır.*Literatür verilerine göre; -Uygun hasta bakımı, -Hasta ve yakınlarının eğitimi,-Modern yara bakımı teknikleri, yara bakımı ürünlerinin yerinde ve zamanında kullanılması ile ampütasyonlar %85 oranında azaltılabilir.
Korunma tedbirleri nelerdir?
*Ayak hijyenine dikkat edilmeli, *Çatlaklar oluşmasına yol açmamak için temizliğe özen gösterilmeli, *Özel nemlendirici ve çatlamayı önleyecek ayak bakımı kremleri kullanılmalıdır.*Ayaklar sıcak-soğuktan korunmalıdır. Örn. Diyabetli hasta kızgın kumlar üzerinde çıplak ayakla yürümemelidir, ya da yatağında ayak ısıtıcıları, termofor vb. şeyler kullanmamalıdır.
*Bol ya da dar ayakkabılardan kaçınmalı, diyabetli hastalara önerilen ayakkabılar giymelidir.*Seçilen çoraplar ayakta aşırı terlemeye yol açmayan pamuklu vb. türden olmalı, sentetik yapı içermemelidir. *Ayakta izlenen kızarıklıklar yakından izlenmeli, en küçük sıyrık, yara açılması gibi hallerde ilgili doktora başvurulmalıdır.