MAHMURE ÖZEL
Sofranızdaki Renkler Size Ne Anlatıyor?
Sıklıkla aynı besinleri mi tüketiyorsunuz yok sa farklılıklara da açık mısınız? Uzmanlar, besinleri renklerine göre kategorize ediyor ve hemen her renkten gıdanın sofranızda bulunmasını öneriyor. Peki hangi renk size ne anlatıyor?
Beslenme rutininizde kaç farklı sebze/meyve barındırıyorsunuz? Araştırmalar, dünya genelinin çoğunluğunun aslında çeşitli beslenmediğini, aynı besinlerin etrafında dönüp durduğunu söylüyor.
Ancak sağlıklı beslenmenin temeli çeşitli bir beslenme düzeninden geçiyor. O zaman sofralarınızı renklendirmeye var mısınız? Hangi renk besinler vücuda ne fayda sağlıyor? İşte cevaplar...
Ancak sağlıklı beslenmenin temeli çeşitli bir beslenme düzeninden geçiyor. O zaman sofralarınızı renklendirmeye var mısınız? Hangi renk besinler vücuda ne fayda sağlıyor? İşte cevaplar...
KIRMIZI
Bitkilere kırmızı rengini veren likopen, kanser riskini azaltmaya ve kalp saÄŸlığını desteklemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Yapılan araÅŸtırmalar, likopenin özellikle prostat kanseri üzerinde olumlu etkiler gösterdiÄŸini, vücuttaki serbest radikallerin uzaklaÅŸmasına yardımcı olduÄŸunu ortaya koydu.Â
Beslenmenize eklemeniz gereken kırmızılar: Kırmızı soğan, kırmızı biber, kızılcık, çilek, kiraz, vişne, ahududu, domates, pancar, elma, karpuz, kırmızı üzüm...
Beslenmenize eklemeniz gereken kırmızılar: Kırmızı soğan, kırmızı biber, kızılcık, çilek, kiraz, vişne, ahududu, domates, pancar, elma, karpuz, kırmızı üzüm...
YEŞİL
YeÅŸil rengin kanserle savaÅŸtığını hepimiz biliyoruz. YeÅŸil besinler, izosiyanat, karotenoid, indol ve saponinler gibi tümü kanser önleyici özelliÄŸe sahip olan fitokimyasallar içerir.Â
Beslenmenize eklemeniz gereken yeşiller: Lahana, avokado, ıspanak, brokoli, maydanoz, nane, dereotu, kivi, kekik, Brüksel lahanası, enginar, kuşkonmaz, yeşil çay...
Beslenmenize eklemeniz gereken yeşiller: Lahana, avokado, ıspanak, brokoli, maydanoz, nane, dereotu, kivi, kekik, Brüksel lahanası, enginar, kuşkonmaz, yeşil çay...
MAVÄ° VE MOR
Mavi ve mor renge sahip besinlere rengini veren özel bileşenlerin ismi antosiyaninlerdir. Antosiyaninler, bu besinlere rengin yanı sıra sağlık da katar. Bu antioksidan bileşen, hücre hasarını önler, hücrelerin yaşlanmasını geciktirir, kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
Beslenmenize eklemeniz gereken mavi ve morlar: Mor lahana, erik, kuru üzüm, mor üzüm, yaban mersini, böğürtlen, kuru erik, patlıcan, incir...
Beslenmenize eklemeniz gereken mavi ve morlar: Mor lahana, erik, kuru üzüm, mor üzüm, yaban mersini, böğürtlen, kuru erik, patlıcan, incir...
SARI VE TURUNCU
Karotenoidler, besinlere sarı ve turuncu rengini veren bileÅŸendir. Karotenoidler, göz saÄŸlığı için oldukça önemlidir. Katarakt ve yaÅŸa baÄŸlı makula dejenerasyonunu önlerÂ
Beslenmenize eklemeniz gereken sarı ve turuncular: Kavun, mandalina, portakal, havuç, muz, balkabağı, tatlı patates, mısır, sarı biber, kayısı, şeftali, ananas...
Beslenmenize eklemeniz gereken sarı ve turuncular: Kavun, mandalina, portakal, havuç, muz, balkabağı, tatlı patates, mısır, sarı biber, kayısı, şeftali, ananas...
BEYAZ VE KAHVERENGÄ°
Beyaz besinler ise allisin içerir. Allisin, antitümör, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zengin içeriği ile beyaz ve kahverengi besinler, iyi birer antioksidan kaynağıdır.
Beslenmenize eklemeniz gereken beyaz ve kahverengiler: Mantar, sarımsak, soğan, karnabahar, pırasa, turp...
Kaynak FotoÄŸraflar: iStock, Alamy
Beslenmenize eklemeniz gereken beyaz ve kahverengiler: Mantar, sarımsak, soğan, karnabahar, pırasa, turp...
Kaynak FotoÄŸraflar: iStock, Alamy
7