Ramazan Tatlıları Kaç Kalori?
.
Metabolizmanın en büyük düşmanı olan tatlılar
Diyetisyen Özge Öçal, şerbetli tatlıların sütlü ve meyveli tatlılara göre çok daha yüksek kalori içerdiklerini belirtirken “Bir yandan da kan şekerinizi hızla yükseltip düşürerek tekrar canınızın istemesine neden olur ve böylece sizi bir kısır döngüye sokar” diyor. İşte canınız çok çekmedikçe kaçınmanız gereken, zira metabolizmanın en büyük düşmanı olan tatlılar!KemalpaşaŞerbetli tatlılardan Kemalpaşa, en yüksek kaloriye sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Kemalpaşa’nın bir porsiyonu yani 4 tanesi 476 kaloriye sahip. O nedenle tüketeceğiniz ölçüye dikkat etmelisiniz. Üzerine tarçın ekleyerek kan şekerinizin nispeten daha dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.
Şekerpare
Şekerpare fazla şerbet içeren tatlılardan biri. İçerdiği şerbet sebebiyle bazı yörelerde “şerbetli kurabiye” olarak da biliniyor. 1 porsiyon yani 150 gram şekerpare tüketmek ise 446 kalori almanıza neden olacak. Bu nedenle şekerpareyi, tıpkı diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon olarak değil, küçük bir adet şeklinde tüketmeye dikkat edin ve haftada bir kereyi aşmayın.
Lokma
1 porsiyon yani 5 adet adet lokma 362 kalori. Üstelik yağda kızartılarak yapılıyor olması ayrıca kalp damar sağlığınız için de zararlı. Canınız çok çektiyse ayda iki kereyi aşmamak üzere bir iki tane tüketebilirsiniz. Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup üzerine tarçın ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Ayva Tatlısı
Ayva bağırsak sağlığı açısından faydalı bir meyve. 1 porsiyon ayva tatlısı 157 kalori içeriyor. Haftada 1 kez 1 porsiyonu rahatlıkla tüketebilirsiniz.Sütlü tatlılara tarçını ihmal etmeyinTatlı ihtiyacını mevsim meyveleriyle karşılamak en sağlıklısı. Ancak onda da ölçüye dikkat etmek, muz, incir, üzüm, kavun gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerden günde sadece bir porsiyon ve aralarından sadece bir tanesini tüketmek gerekiyor. Meyveleri kabuğuyla tüketmeli zira kabuğuyla yenen meyveler içerdiği posa sayesinde kan şekerini dengeliyor. Meyve sularından ise uzak durulmalı zira meyve suları kan şekerinin ani düşmesine neden oluyor ve tatlı krizlerine davetiye çıkarıyor. Meyvelere toz tarçın eklemek, kan şekerini dengelemek için önemli. Diyetisyen Özge Öçal, Ramazan’da şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih ederek hem sağlıklı hem de damak tadınızı koruyabileceğinizi belirtirken, “Sütlü veya meyveli tatlılarınıza mutlaka tarçın ekleyin. Tarçın kan şekerini dengeleyen en önemli baharattır, hem sağlıklı hem lezzetlidir” diyor. Diyetisyen Özge Öçal, Ramazan’ın hafif tatlılarını şöyle sıralıyor…
Güllaç
Ramazan’ın geleneksel tatlısı güllaç, süt içeriğiyle de besin değeri yüksek ve sağlıklı bir tatlı. Bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı 235 kalori olan güllacın cevizlisi kalp ve damar hastalıkları açısından da faydalı. Omega 3 yağlarından zengin bir tatlı olan güllacı Ramazan’da iftardan sonra tüketebilirsiniz. Ancak 1 porsiyonu aşmayın.
Sütlaç
Sütlaç da sağlıklı tatlılar arasında yer alıyor ancak ölçüyü kaçırmamak gerekiyor. Bir kase sütlaç 299 kalori. Üzerine tarçın serpildiğinde, tarçının kan şekerini dengeleyici özelliğinden faydalanmak da mümkün oluyor. Sütlacı, gaz sorunu yaşamamak için çok soğuk yememek, dolaptan çıkardıktan sonra biraz bekleterek tüketmekte fayda var.
Kakaolu Hurma Toplar
Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti hurma besin değeri açısından oldukça yüksek. Oruç, glisemik etkisi yüksek ve kana karışımı hızlı olan hurma ile açıldığında gün boyu düşen kan şekerinin yükselmesi ve bağırsakların düzenli çalışması sağlanıyor. Hurmayı tatlı ihtiyacınızı gidermek için de tüketebilirsiniz. Diyetisyen Özge Öçal, 2 adet kakao ile ezilmiş hurma toplarının hem lezzetli hem de 145 kalori ile ideal bir tatlı olacağını söylüyor.