Ramazan’a Özel Hafif Tarifler
.
Siz de Ramazan’da iftara farklı ne yapsam diye düşünenlerdenseniz doğru yerdesiniz! İftar sofralarına lezzet katacak, sofralarınızı şenlendirecek ve midenizi yormayacak tarifleri bir araya getirdik. Yiyen, parmaklarını da beraber yiyecek!İşte birbirinden lezzetli hafif tarifler…
İç Ferahlatır: Mısırlı Ayran Aşı
Malzemeler:•1 su bardağı buğday•Yarım su bardağı tane mısır•Yarım su bardağı haşlanmış nohut•1 su bardağı yoğurt•2 su bardağı su•Tuz•Yarım çay bardağı kıyılmış taze naneTarif:•Buğdayı tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Mısır taneleri ve haşlanmış nohutu ekleyip 15 dakika daha pişirin. Tuz ekleyip ılınmaya bırakın.•Yoğurdu su ile pürüzsüz hale gelinceye kadar çırparak çorbaya yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. •İnce kıyılmış nane ilave edip servis yapın.•Afiyet olsun!Tarif: lezzet.com
Yaza Merhaba: Yaz Türlüsü
Malzemeler:•3 adet patlıcan•2 adet kabak•1 adet kırmızı etli biber•1 adet domates•1 tutam tuz•1 tutam karabiber•1 çorba kaşığı zeytinyağı•1 diş sarımsakTarif:•Kabak ve patlıcanları halka halka doğrayın.•Tencereyi zeytinyağı ile yağlayın.•Sarımsakları halka halka doğrayın.•Kabak ve patlıcanları ısınan tencereye koyun ve karıştırarak kavurun. Kırmızı biberleri de halka halka keserek ekleyin.•Domatesin kabuklarını soyup, soyduğunuz domatesleri rendeleyin.•Rendelenmiş domatesleri kavrulan kabak ve patlıcanların üzerine dökün ve baharatları ilave edin.•Yaklaşık 20 dakika kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirin. •Çok nefis, afiyet olsun!Tarif: İrem Erdoğan
Sağlıklı Rulolar: Peynirli Izgara Kabak Ruloları
Malzemeler:•4 adet orta boy kabak•200 gram beyaz peynirIzgara marinasyonu için;•3 yemek kaşığı zeytinyağı•1 yemek kaşığı balsamik sirke•1 çay kaşığı hardal•1/2 çay kaşığı tuz•1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiberServisi için;•2 yemek kaşığı zeytinyağı•1 yemek kaşığı çam fıstığı•1/2 demet fesleğenTarif:•Bol suda yıkadığınız kabakların uç kısımlarını kesin. Kabuklarını soymadan her bir kabağı keskin bir bıçak yardımıyla uzunlamasına kesin. •Bu şekilde her bir kabaktan ortalama 4 ya da 5 dilim elde edin. Sosu ile buluşup, ızgarada tatlanmaları için bir kenarda bekletin ve ızgarayı ısıtın. •Marinasyonu için; zeytinyağı, balsamik sirke, hardal, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kasede karıştırın. •Izgaraya sıra sıra dizdiğiniz kabakların üzerine hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla sürün. Aynı işlemi tekrarlayarak ızgara izi çıkacak şekilde arkalı önlü pişirin. •Izgara olan kabak dilimlerini bir servis tabağına alın. Beyaz peyniri kabakların içine sığacak gibi küçük dikdörtgenler halinde kesin. •Izgara kabakların uç kısmına peynir parçalarını yerleştirin ve rulo şeklinde sarın. Kabakların sıcaklığı ile kendinden geçen peynir dolgulu ruloları servis tabağına dik bir şekilde yerleştirin. •Servisi için; zeytinyağını bir tavada kızdırın. Çam fıstıklarını aralarda karıştırarak hafif bir renk alana kadar kavurun. •Kabak rulolarını tadarken ağza bir çıtırtı gelmesi için fıstıkları üzerine ekleyin. Marinasyon karışımından kaldıysa kabakların üzerine korkmadan gezdirin. •Her bir kabak rulosunu mini fesleğen yaprakları ile süsledikten sonra bekletmeden ılık olarak servis edin.Tarif: Alp Tuncer
Tadına Doyum Olmaz: Etli Safranlı Pilav
Malzemeler:•500 gram kuşbaşı kuzu eti•2 su bardağı pirinç•1 adet kuru soğan•2,5 su bardağı sıcak su•1/2 adet havuç•1 diş sarımsak•2 yemek kaşığı tereyağı•1/2 çay kaşığı safran (ya da aspir)•5 gram kuş üzümüTarif:•irinci tuzlu suda bir saat bekletin.•Yarım havucu rendeleyin. Sarımsağı minik parçalara bölün ve tereyağında soteleyin. Etleri ekleyin.•Kendi suyunu salıp çekene kadar sotelemeye devam edin. Kuş üzümü ve diğer baharatları ekleyin, üzerini geçecek kadar su ilave edin.•Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Et yağında kalınca 2 bardak su ekleyin.•Safranı sıcak suda eritin.•Su kaynadığı zaman iyice yıkanmış ve süzülmüş pirinci ve kesme şekeri ekleyin.•Tencerenin kapağını kapatıp, 20 dakika kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun!Tarif: İpek Erdoğan
Salatasız Olmaz: Üç Fasulye Salatası
Malzemeler:•1 su bardağı meksika fasulyesi•1 su bardağı barbunya•1 su bardağı kuru fasulye•1 kırmızı soğan•1 tatlı kaşığı tuz•2 yemek kaşığı mısır•1/2 demet maydanozSosu için;•1 limonun suyu•1 yemek kaşığı nar ekşisi•1 yemek kaşığı zeytinyağıTarif:•Meksika fasulyesi, barbunya ve kuru fasulyeyi haşladıktan sonra suyunu süzün ve soğumaya bırakın. İri doğradığınız soğan, mısır ve maydanozları da ekleyip karıştırın. •Sosu için limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Servis yapın.Tarif: lezzet.com
İçi Dolu Fıçıcık: Mini Bohça Börek
Malzemeler:•2 yufkaSosu için;•2 yemek kaşığı yoğurt•1 yumurta sarısı•1 çay bardağı zeytinyağıİç harcı için;•150 g rendelenmiş beyaz peynir•1 yumurta akı•8-10 dal maydanoz•1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağıTarif:•İç harcı için, rendelenmiş beyaz peynir, yumurta akı eritilmiş tereyağını bir kasede karıştırın. Saplarını temizlediğiniz maydanozların dallarını ince kıyıp karışıma ilave edin. Maydanoz saplarını ise yumuşayıncaya kadar sıcak suda bekletin. •Sosu için, yoğurt, yumurta sarısı ve zeytinyağını ayrı bir kasede çırpın. Bir yufkayı mutfak tezgahına serin ve üzerine hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla sürün. Diğer yufkayı üzerine serin. Yufkanın kenar kısmından başlayarak bıçak yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar kesin. •Kestiğiniz yufkaların ortalarına hazırladığınız peynirli harcı paylaştırın. Yufkanın kenarlarından tutup ortaya doğru büzerek bohça haline getirin. Açılmamaları için, büzdüğünüz yerleri yumuşayan maydanoz saplarıyla bağlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Kalan sosu böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp sıcak servis yapın.Tarif: lezzet.com
Tadına Doyum Olmaz: Badem Sütlü Krokanlı Muhallebi
Malzemeler:Krokan için;•1 su bardağı toz şeker•1 su bardağı çiğ bademMuhallebi için;•2.5 su bardağı badem sütü•1 yumurta sarısı•3/4 su bardağı toz şeker•1 paket vanilya•2 yemek kaşığı mısır nişastası•1 yemek kaşığı un•1 limonun suyuTarif:•Krokan için; toz şekeri bir sos tenceresine alın. Ara ara karıştırarak eritin. Şeker erimeye başladığında bademleri ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın. Krokanı yağlı kağıt üzerine yayıp donmaya bırakın.•Muhallebi için gerekli olan tüm malzemeyi bir sos tenceresine alın. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvam alıncaya kadar pişirip ocaktan alın.•Muhallebiyi servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine donan krokanlardan ilave edin. Soğuduktan sonra servis yapın.Tarif: lezzet.com
İftardan Sonra İyi Gider: İmam Sarığı Tatlısı
Malzemeler:Keki için;•3 yumurta •1.5 çay bardağı toz şeker •Bir tutam tuz •Yarım çay bardağı ılık su •3 yemek kaşığı kakao •1 su bardağı un •1 paket kabartma tozuKreması için;•2 su bardağı süt •2 yemek kaşığı toz şeker •2 yemek kaşığı un •1 yemek kaşığı tereyağı •1 paket vanilya •Yarım paket krem şantiKenarları için;•Hindistan ceviziÜzeri için;•Bitter çikolataTarif:•Keki için yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Sarısının içine toz şekeri ilave edip 5 dakika çırpın. Yumurta aklarına bir tutam tuz atıp kar gibi olana kadar çırpın. Sarıların içine ılık su ilave edip tekrar çırpın. Kakao, un ve kabartma tozunu ekleyin. Yumurta aklarını söndürmeden karışıma ekleyip tahta kaşık ile karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serili dikdörtgen cam bir fırın kalıbına döküp önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30-35 dakika pişirin.•Kreması için süt, toz şeker ve unu bir tencereye alarak muhallebi kıvamında pişirin. Ocaktan almadan önce tereyağını ekleyin. Vanilya ve toz krem şantiyi ilave edip mikser yardımıyla çırpın. Kekiniz soğuduktan sonra yuvarlak bir kurabiye kalıbıyla kekten parçalar kesin. Bir parçanın üzerine krema koyup başka bir parçayla üzerini kapatın. Kenarlarına da krema sürüp Hindistan cevizine bulayın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Tatlının üzerine döküp servis yapın.Tarif: lezzet.com