Nefis soslu köfte tarifleri
.
Fesleğen ve sarımsak soslu köfte
4-6 KişilikGerekli malzemeler:Yarım kg kıyma1 yumurta3-4 yemek kaşığı galeta unu1 rendelenmiş soğan2 diş dövülmüş sarımsakTuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik, kimyonKızartmak için ayçiçeği yağı Fesleğen ve sarımsak soslu köfteYarım demet taze fesleğen4 diş sanmsak1 su bardağı mayonezYarım çay bardağı kremaYarım limonun suyuTuz, karabiberHazırlanışı:Köfte için gerekli tüm malzemeleri derin bir kabın içine alıp iyice yoğurun. Yaklaşık 10 dakika yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp 1-2 saat dinlendirin. Hazırladığınız harçtan parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Parmak şeklinde köfteler hazırlayın. Köfteleri ince bir tabaka halinde una bulayın. Kızartma tavasına yeteri kadar ayçiçeği yağı alıp ısıtın. Köfteleri tavaya alıp orta ateşte her tarafını kızartıp servis tabağına alın. Sos için fesleğeni ve sarımsağı mutfak robotunda çekin. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Köfteleri sosla birlikte servis yapın.
Domates soslu yumurtalı köfte
4-6 KişilikGerekli Malzemeler:Yarım kg kıyma1 rendelenmiş soğan2 diş dövülmüş sarımsak2-3 dilim ufalanmış bayat ekmekTuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, kekik4 yumurtaKızartmak için ayçiçek yağı2 su bardağı unDomatesli sos için:3-4 domates2 çay kaşığı toz fesleğen4-5 dal ince kıyılmış maydanoz1 yemek kaşığı tereyağıTuz, karabiber, sarımsak tozuHazırlanışı:derin bir kabın içinde kıyma, soğan, sarımsak, bayat ekmek, tuz ve baharatları iyice yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Unu bir tabağa alın. Köfteleri una balayın. Kızartma tavasında yeteri kadar ayçiçeği yağını ısıtın. Köfteleri tavaya ekleyip her tarafını orta ateşte kızartıp havlu serili bir tabağa alın. Tereyağını derin bir tavada eritin. Üzerine tavla zarı büyüklüğünde doğranmış domatesleri ekleyip yumuşayıncaya kadar soteleyin. Toz fesleğen, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın. Köfteleri tavaya ilave edin. Aralarına yumurtaları kırın. Yumurtaların sarılarını az pişirin. Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanozu ilave edip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Yoğurtlu köfte
6-8 KişilikGerekli malzemeler:1 kg yağsız koyun kıyması2 orta boy soğan3-4 dilim bayat ekmek içiTuz. karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, kekik, sarımsak tozu1 su bardağı unKızartmak için ayçiçeği yağı Yoğurtlu sos için:2 yemek kaşığı tereyağı3 yemek kaşığı un2 su bardağı su4-5 diş sarımsak3 su bardağı yoğurtKırmızı pul biber1 yemek kaşığı tereyağıHazırlanışı:Soğanları rendeleyin. Derin bir kabın içine kıymayı alın. Rendelenmiş soğan, ekmek içi. tuz ve baharatları ekledikten sonra iyice yoğurun. Misket şeklinde köfteler yapın. Köfteleri hafifçe tınladıktan sonra kızgın ayçiçeği yağında kızartın. Tereyağını tencereye alın. Üzerine unu ilave edip kavurun. Ardından suyu ekleyip sürekli karıştırarak beşamel sos yapın. Ocaktan alıp içine yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek iyice karıştırın. Başka bir tavada tereyağını eritip pul biberi ilave edin ve iyice ısıtın. Servis tabağına önce köfteleri alın. Üzerine yoğurtlu sosu döküp pul biberli yağı gezdirin ve servis yapın.
Nar ekşili soslu bulgur köftesi
4-6 kişilikGerekli malzemeler:1 su bardağı ince bulgur1 yumurta1 yemek kaşığı irmik2 yemek kaşığı un1 rendelenmiş soğan1 diş dövülmüş sarımsakYarım limonun suyu1 yemek kaşığı biber salçasıTuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber Nar ekşili sos için:1 su bardağı domates püresi3 yemek kaşığı nar ekşisi2 diş sarımsak2 yemek kaşığı zeytinyağıTuz, karabiberHazırlanışı:Derin bir kabın içine ince bulguru alın. Üzerine yarım su bardağı sıcak su ilave edip kapağını kapatın. Bulgurlar şişip yumuşadıktan sonra üzerine unu ekleyip karıştırın. Yaklaşık 10 dakika sonra irmik, soğan, sarımsak ve salçayı ilave edip iyice yoğurun. Sırayla yumurta, limon suyu ve baharatları ilave edip 7-8 dakika kadar yoğurun. Elinizle misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Tencereye yeteri kadar su alıp kaynamaya bırakın. Kaynayan suya köfteleri ilave edip pişirin. Köfteler suyun üzerine çıkınca kevgir yardımıyla tencereden çıkarıp servis tabağına alın. Sos için bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Sarımsakları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun ve tencereden çıkarın. Üzerine domates püresini ilave edip 1-2 dakika pişirin. Nar ekşisi, tuz ve karabiberi ekleyip 2 dakika daha pişirdikten sonra hazırladığınız köfteleri tencereye alın. 1 -2 taşım kaynatıp ocaktan alın. Servis yapın.
Yoğurtlu köfte
6-8 kişilikGerekli malzemeler:1 kg yağsız koyun kıyması2 orta boy soğan3-4 dilim bayat ekmek içiTuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, kekik, sarımsak tozu1 su bardağı unKızartmak için ayçiçeği yağı Yoğurtlu sos için:2 yemek kaşığı tereyağı3 yemek kaşığı un2 su bardağı su4-5 diş sarımsak3 su bardağı yoğurtKırmızı pul biber1 yemek kaşığı tereyağıHazırlanışı:Soğanları rendeleyin. Derin bir kabın içine kıymayı alın. Rendelenmiş soğan, ekmek içi. tuz ve baharatları ekledikten sonra iyice yoğurun. Misket şeklinde köfteler yapın. Köfteleri hafifçe tınladıktan sonra kızgın ayçiçeği yağında kızartın. Tereyağını tencereye alın. Üzerine unu ilave edip kavurun. Ardından suyu ekleyip sürekli karıştırarak beşamel sos yapın. Ocaktan alıp içine yoğurt ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek iyice karıştırın. Başka bir tavada tereyağını eritip pul biberi ilave edin ve iyice ısıtın. Servis tabağına önce köfteleri alın. Üzerine yoğurtlu sosu döküp pul biberli yağı gezdirin ve servis yapın.Kaynak: Lezzet