Nefes Tekniği İle Zayıflayabilirsiniz!
.
Nefes alınarak zayıflanır mı? Kulağa imkansız gibi gelse de bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Nasıl mı? Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Ebru Şinik şöyle açıklıyor: ''Elbette her öğünde ölçüyü kaçırıp kaçırıp nefes tekniklerine yüklenerek zayıflayamazsınız ama eğer metabolizma hızınız düşükse veya sindirim sisteminizde düzensizlik varsa gündelik rutininize ekleyeceğiniz nefes teknikleri ile zayıflama sürecinize ve ideal kilonuzu korumaya kesinlikle ciddi bir destek sağlayabilirsiniz. Üstelik bu yöntem özellikle bel vekarın çevresi yağlarının tahliyesinde oldukça etkili.'' Yani aslında hayatımızın temel gereksinimlerinden biri olan nefes, doğru kullanıldığında kilo vermeye yardımcı oluyor.Bu çok özel teknik hakkında merak edilenleri Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Ebru Şinik yazdı…İşte detaylar:
Nefes ile Bütünsel Sağlık İlişkisi
Nefes alma ritmimiz sağlığımızın en önemli belirleyecilerindendir. Dikkat ettiyseniz hasta insanların sık sık ve kısa nefesler alıp verdiğini; hem fiziksel, hem de zihinsel olarak sağlıklı insanların ise daha uzun aralıklarla, sakin nefes alıp verdiklerini fark edersiniz. Nefes alma ve verme işlemi gün boyunca farkındalığımızı vererek, kontrol altında tutabileceğimiz bir mekanizma değil aksine nefes alma ve verme işlemi merkezi sinir sistemimiz tarafından, fiziksel bedenimizin kondisyonu ve zihinsel olarak bulunduğumuz duruma göre değişen, otomatik olarak gerçekleşen bir mekanizmadır.
Ayurveda nefesin zihnin aynası olduğunu söyleyerek, nefesin bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki en kuvvetli ve hızlı köprü olduğunun üstünü çiziyor. Nefes bedenimizde serbestçe dolaşabildiğinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissederiz. Nefes engellendiğinde ise yorgunluk ve hastalıklar ortaya çıkıyor. Peki, eski zamanlarda sakinleştirici haplar ya da psikologlar olmadığı zamanlarda insanlar psikosomatik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde ne yapıyorlardı?
İnsanoğlu binlerce yıldır fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeyi sağlamak ve korumak için nefes tekniklerini kullanıyor. Bu nefes teknikleri, çağımızda yeni uygulanmaya başlanmış olan bazı nefes terapi teknikleri değil, bunlar Yoga ilmine dayalı “Kadim Nefes Teknikleri ” olarak adlandırılıyor.
Kadim nefes teknikleri ne işe yarıyor?
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda insan sağlığına sayısız etkisi bulunan bu nefes tekniklerinin faydaları şunlar:* Sadece 4 günde bile kandaki bağışıklık sistemi hücrelerinde genetik düzeyde etkili oluyor.* Fiziksel ve zihinsel detoks yapıyor.* Stres yönetimine yardımcı oluyor.
Bhatsrika (Körük Nefesi) nasıl yapılıyor?
Metabolizmayı hızlandırarak, bedenden yağ hücresi tahliyesini destekleyen Bhatsrika alt ve üst diyafram ve karın kaslarını ciddi olarak çalıştıran bir nefes tekniği. Bu nefes tekniğini uygulamadan önce aşağıdaki genel prensiplere kesinlikle dikkat etmek gerekiyor:* Bu teknik ana yemekten hemen sonra tok ve dolu bir karın ile yapılamaz.* Bu teknikte ağız her daim kapalı ve nefes alıp vermek için sadece burun kullanılır.
* Dil ucu Firepoint noktasında; yani en ön üst iki dişinizin arkasında, damağa da değecek şekilde durmalı.* Asla uzanarak uygulanmaz, bağdaş kurup yerde dik bir şekilde oturulmalıdır. Kuyruk sokumuzun altına bir yastık, battaniye ya da yoga bloğu alırsanız çok rahat bir şekilde dik oturabilirsiniz. Omurilik 90 derecelik açıda olmalıdır.
* Gözleriniz nazikçe kapatın.* Asla kendinizi zorlamayın, konfor alanınız dışına çıkmayın. Eğer başınız döner gibi olursa, fazla oksijen almışsınız demektir; böyle bir durumda hemen durarak normal nefes alma-verme ritminize dönün, gözleriniz kapalı olarak dinlenin.
Nefes tekniklerini kimler uygulayabilir?
Nasıl herkes her ilacı kullanmamalı ise, işte aynen herkes her nefes tekniğini de uygulamamalı çünkü nefes tekniklerinin yan etkiden çok daha öte olan kontrendikasyonları bulunuyor. Önceden geçirdiğiniz bazı hastalıklar varsa ve bazı rahatsızlıklarınız devam ediyorsa, nefes tekniklerini uygulamamanız gerekiyor. Şunlardan biri sizin için geçerliyse nefes tekniklerini uygulamayın:* Hamilelik* Regl Dönemindeyken
* Yakın zamanlarda geçirilmiş epilepsi* Yakın zamanlarda geçirilmiş karınla ilgili ameliyatlar, karında su toplanması, karın iltihabı.* Testis torbasında sıvı birikmesi
Peki bu nefes tekniği nasıl uygulanıyor?
Nefes tekniğini şu adımları takip ederek uygulayabilirsiniz: * Ağızınızı tamamen kapatın.* Dil ucunuz Firepoint noktasında; yani en ön üst iki dişinizin arkasında, damağa da değecek şekilde durmalı.* Göğüse alınan bir nefes tekniği olduğundan dikkat karın boşluğunda değil göğüste olmalı.
* Burun deliklerinden kuvvetle göğüse nefes alıp akciğerlerinizin komple nefes ile dolduğuna ikna olduğunuz zaman, nefesi gene burun deliklerinizden tıslama sesi çıkarılarak kuvvetle verin. Hem nefes alırken, hem de nefes verirken güç kullanın.* En son nefes verdiğinizde karın ve göğüsteki tüm nefesi boşaltılarak, göbek deliğinizi içeri çekerek karın ve anüsü kitleyin ve çenenizi aşağı düşürerek 1 dk. boyunca kitleyin ( Maha Bandhas).