MAHMURE ÖZEL
Mutfağınızdan Eksik Etmeyin: Antioksidan Zengini 9 Müthiş Besin
Hücreleri serbest radikallerden koruyan antioksidanlar, vücudumuz için çok fazla önemli. Kanseri, kalp hastalıkları ve diyabetten korunmaya yardımcı olan antioksidanları hangi kaynaklardan alabiliriz?
Pancarın kökü, A, B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, demir, folik asit, çinko, karbonhidratlar, protein ve çözünür lif içerir. Ayrıca, yeşil yapraklı sapları C vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından zengindir.
Sadece ½ bardak yaban mersini, gün için ihtiyacınız olan tüm antioksidanları size verebilir. Direk meyve olarak yiyebilir veya granola, meyve salataları, tahıl gevrekleri veya smoothie'lerde kullanabilirsiniz.
Bu yeşil sebzede ayrıca C, K ve A gibi çeşitli vitaminler bulunur. Ayrıca lif, manganez, potasyum, demir, folat ve protein içerir.
Her çeşit fasulyede lifler inanılmaz derecede yüksektir, bu da bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olur.
Enginar
Enginar, zengin bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle klorojenik asit olarak bilinen antioksidan bakımından zengindirler. Ayrıca yüksek lif içeriğine sahiptirler. İçlerindeki diğer besinler A, C, E, B ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve fosfordur. Ayrıca, kalorileri düşüktür.
Enginarların antioksidan içeriği, nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak değişebilir. Kaynatma ve buğulama, enginarın antioksidan gücünü korur. Öte yandan, kızartma enginarları antioksidan içeriğini azaltabilir.
Ispanak A, B2, C, E ve K vitaminleri için iyi bir kaynaktır ve manganez, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve folat gibi mineraller içerir. Ayrıca, diyet lifi ile yüklüdür ve kalorisi düşüktür.
Ceviz
Fındık gibi gıdalar, zengin antioksidan kaynaklarıdır, fakat ceviz listenin en üstündedir. Cevizler, antioksidan yetenekleri olan, E vitamini gibi diğer antioksidanlar içerir. Birçok önemli B kompleks vitaminleri, A vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından zengin bir kaynaktır. Ceviz büyük bir doymamış yağ ve protein kaynağıdır.
Çilek
Antioksidan bakımından zengin gıdalar arasında, çilek de listede yer alıyor. Çilek; antosiyaninler, kardiyovasküler hastalığa karşı koruma sağlayan antioksidanlar içerir. Çilek çeşitli B vitaminleri ve C ve K vitaminleri ile doldurulur. Su içeriği yüksek ve kalorileri düşüktür.
Bitter çikolata
Tüm çikolata sevenler için iyi haber! Kakao ağacının tohumlarından yapılan bitter çikolata, antioksidanların en iyi kaynaklarından biridir. Flavanoller ve polifenoller şeklinde gelirler. Bu antioksidanlar, daha az inflamasyon ve kalp hastalığı için azaltılmış risk faktörleri gibi etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.
Bitter çikolatadaki diğer sağlıklı besinler, çözünebilir lif, potasyum, manganez, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ve demirdir. Bitter çikolatanın kalorisi ve ılımlı miktardaki şekeri olduğunu düşünürsek sağlıklı etkilerinden yararlanmak için dozunu iyi ayarlayıp tüketmeniz önemli.
Kaynak Fotoğraflar: Ingimage, Pixabay
Kaynak Fotoğraflar: Ingimage, Pixabay