Mikropların Evinizde Gizlendiği 9 Yer
.
Sağlıklı besleniyor, egzersiz yapıyor, kişisel temizliğinize dikkat ediyor fakat hastalanmaktan kurtulamıyorsanız, nedeni evinize gizlenen mikroplar olabilir.
Havlu ve diş fırçaları
Genel düşünce diş fırçasının 6 ayda bir değiştirilmesidir. Oysa uzmanlar 3-4 ayda fırçalar yıpranmaya başladığı için değiştirmeyi öneriyor. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayıp, fırçanızı ıslak olarak yerine koyuyorsunuz. Bu bakterilerin üremeyi sevdiği yerlerden biri. Havluları ise birkaç kez kullanabilir fakat el ve mutfak havluları iki günde bir değiştirilmeli, tüm havlular haftada bir kez yıkanmalıdır. Bu malzemeler sıkça kullanıldığı için riskli yerlerin başında gelir.
Evcil hayvan kapları
Evcil hayvanların mama ve su kapları da mikropların en çok biriktiği yerlerdendir. Bu kaseleri haftada bir kere su ve sabunla yıkamak gerekir.
Elektronik ve digital cihazlar
Akıllı telefonlar, tabletler, masa bilgisayarları… Neredeyse 7/24 bu cihazlarla iç içeyiz artık. Bu nedenle bu cihazların mikropların biriktiği bir diğer yerler oluyor. Evde ilk dokunduğumuz şeylerden biri olan televizyon kumandaları da riskli olan cihazlar arasında. Bunun için eve girer girmez önce ellerinizi yıkamalısınız. Bu cihazların genellikle kendi temizleyicileri oluyor fakat bunların dışında su ve uygun bir mikrofiber bezle silebilir, klavyenizi içine dökülen pisliklerden arındırmak için ters çevirip sallayabilirsiniz.
Atkılar, şapkalar ve eldivenler
Sık sık kullandığımız ama sık temizlemediğimiz bu aksesuarlar adeta bir mikrop yuvası olabilir. Dışarıdaki havayla ve ortamla daha fazla teması olan bu aksesuarlar aynı zamanda gün içerisinde hapşırma, öksürme gibi reflekslere maruz kalıyorlar. Bu nedenle bu aksesuarların her kullanım sonrasında temizlenmesi gerekir.
Kapı kolları ve prizler
24 saatlik bir periyotta en çok dokunduğumuz noktalar, kapı kolları ve prizler. Dolayısıyla mikropların ellerinizin dokunduğu her yere yayılması demek. Tüm ışık düğmeleri, ocak düğmeleri, mikrodalga fırın ve buzdolabı kolları, kapı tokmakları gibi… Buraları temizlerken, mikropları bir yerden başka bir yere taşımamak için sildiğiniz bezin temiz olmasına dikkat edin. Buraları temizlerken çevre dostu mendiller veya toksik olmayan dezenfektan spreyleri de kullanabilirsiniz.
Makyaj ve spor çantalar
Makyaj malzemelerin içerisinde sakladığımız çantaları sürekli yanımızda taşır, olur olmadık yerlere koyarız. Yıkamak da uzun bir süre aklımıza gelmez. Oysa mikropların yuvalandıkları eşyalardan biri de bu çantalar. Bu tür eşyaları da belli bir rutinde temizlemek gerekir. Su ve sabun kullanarak veya çamaşır makinesinde, iki haftada bir yıkamayı alışkanlık edinin, mikroplardan kurtulun.
Mutfak
Besin parçalarının mutfağın her yerinde bulunması, burayı mikroplar için uygun bir yer yapıyor. Mutfağı düzenli olarak temiz tutmak için özellikle, baharatlıklar, tuzluk ve biberlikler, kesme tahtaları, kahve makineleri ve lavaboların temizliğine özen göstermek gerekiyor. Ayrıca mutfakta kullanılan bulaşık süngerleri ve kurulama bezleri de sık sık değiştirilmeli. Çoğu mikrop sabun ve suyla kolaylıkla yok edilebilir. Bazıları için daha ağır temizleyiciler gerekebilir. Bunların dışında tamamen doğal bir temizlik de tercih edebilirsiniz.