Güncelleme Tarihi:
Menopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Kadınlar bu dönemden sonra tekrar adet görmezler. Ayrıca menopoz döneminde birtakım belirtiler de ortaya çıkar ve bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Peki menopoza girerken adet kanaması nasıl olur? Konuyla ilgili detaylar...
Menopozun en önemli belirtisi adetlerin kesilmesi durumudur. Özellikle 45 yaşın üzerindeki bir kadında 6 aydan daha uzun süre adet olamama genellikle menopoza işaret eder.
Bununla birlikte ateş ter basmaları ve vajinal kuruluk tanıyı güçlendirir. Menopozun erken dönemlerinde adet olmayan günleri takiben bazen kanamalar da görülebilir. Bu tür kanamalar endometrial hiperplazi adı verilen ve rahim iç tabakasının fazla kalınlaşması ile seyreden bir hastalığın belirtisi olabileceği için dikkatle incelenmelidir.
Menopoz yaşı birçok faktörden etkilenir ve kadınlarda menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaş civarındadır. Menopoz dönemi aslında hayatın doğal süreçlerinden biridir. Bununla birlikte bu dönemde birçok fizyolojik değişim olması neticesinde hem yaşam kalitesinde azalma görülmekte hem de bazı hastalıkların ortaya çıkması daha sık olmaktadır.
Menopozla birlikte yumurtalık fonksiyonları azalır. Bu da östrojen hormonunun azalmasına yol açar. Menopoz ile ilişkili belirtilerde başlıca etken östrojen hormonunda azalmadır. Bu süreçte kadınlar östrojen hormonuna bağlı olarak ateş basması, halsizlik, çarpıntı ve terleme gibi şikayetler ilk belirtilerdir.
Uzun süre östrojen hormon eksikliği sonucunda menopozun kronik belirtileri görülür. Bunlar; damar sertliği, depresyon, kemik erimesi, iskemik kalp hastalıkları, cinsel organda kuruluk, cinsel ilişkide isteksizlik ve idrar kaçırma.
Ruhsal açıdan ise uykusuzluk, sinirlenme, unutkanlık, gerginlik, depresyon ve içe kapanma gibi durumlara yok açar. Fakat bu durumlar sadece menopoz belirtisi olarak değil, farklı rahatsızlıkların da habercisi olabilir.