Mart Ayı Balıklarıyla Lezzetli Tarifler
.
KILIÇ BALIĞI ŞİŞ
Malzemeler: • 1 kg kılıç balığı filetosu • Yarım çay kaşığı toz karabiber • Yarım çorba kaşığı domates salçası • Yarım su bardağı zeytinyağı • Yarım tatlı kaşığı tuz • Yarım rendelenmiş kuru soğan • 1 çorba kaşığı limon suyu • 1 dilimlenmiş limon • 1 diş sarımsak, dövülmüş • 15 defne yaprağı, küçük boy • 2.5 çarliston biberi • 2.5 defne yaprağı • 2 domates Yapılışı: Balık filetosunu yaklaşık üçer santimlik küpler halinde düzgünce doğrayın. Domatesleri dilimleyip çekirdeklerini ayıklayın. Çarliston biberi dilimleyin. Balıkları bir kap içine yerleştirin. Marinat malzemesini balıkların üzerine koyup elle karıştırıp, 20 dakika kadar bekletin. Metal şişlere kişi başına dört parça balık, aralarına da birer defne yaprağı, domates dilimi, çarliston biber ve limon dilimi dizin. Şişlere geçirme işlemi bitince, marinat malzemesinin kalanını da üzerine dökerek 5 dakika kadar bekletin. Izgara hazır olduğunda şişleri pişirmeye başlayın. Pişerken, kuru olmasın diye, bu karışımdan fırça ile balıkların üzerine sürebilirsiniz. Pişen balıkları 1/2 limon, yeşil salata ve haşlanmış patatesle birlikte sunabilirsiniz.
BADEMLİ KALKAN
Malzemeler: • 100 gram badem • 1 limonun suyu • 1 çorba kaşığı tereyağı • 8 dilim kalkan (125'er gramlık) • 1/2 su bardağı rafine yağı • 1/2 tatlı kaşığı tuz • 1 adet limon, 4'e yarılmış • 2 çorba kaşığı un Yapılışı: Kalkanları yıkayıp kurulayınız. Alt ve üstlerini tuzlayıp bastırmadan una bulayınız. Sonra bir tavaya yağı koyup kızdırınız ve kalkanları ilâve edip 4'er dakika alt ve üstünü altın sarısı kızartınız. Bademleri kaynar suda 1 dakika haşlayıp hemen süzgece dökünüz ve kabuklarını soyup boyuna ince olarak dilimleyiniz. Bademleri küçük bir kap içinde, orta ateşli fırına koyup kontrol ederek yakmadan zaman zaman karıştırıp sarı olarak kızartınız. Hazırlanmış balıkları servis yapacağınız tabağa diziniz ve bir tavada tereyağını kızdırıp bademi ilâve ediniz. 1 dakika sote yapınız, limon suyunu balıkların üzerine serpip, üzerine badem ile tereyağını eşit şekilde koyup, hemen servis yapınız.
PATATESLİ KEFAL GÜVECİ
Malzemeler: • 3 adet kefal • 4 adet patates • 2 adet soğan • 100 gram yağ • 1 çorba kaşığı salça • 1 tatlı kaşığı tuz • 1 su bardağı su Yapılışı: Patatesler soyulur, daire şeklinde doğranır ve yağlanmış güveçe dizilir. Temizlenmiş kefaller 2 parmak eninde doğranır, patateslerin üzerine dizilir. Yarım daire şekline doğranmış soğanlar da serpilir. Salça, su, tuz ve yağ karıştırılır, en üste gezdirilir. 180 derece fırında 40 dakika pişirilir.
MERCAN BUĞULAMA
Malzemeler: • 4 adet mercan • 2 adet kereviz • 2 adet havuç • 2 adet kuru soğan • 1 adet iri patates • 1 adet limonun suyu • 1 su bardağı su • 50 gr margarin • 1 tutam karabiber • 1 tutam tuz Yapılışı: Kerevizleri soyduktan sonra halkalar ince halinde doğrayın ve yarısını tepsiye dizin. Patatesleri soyduktan sonra küçük parçalar halinde, havucu ince halkalar halinde doğrayın. Soğanı da parçalar halinde doğrayıp havuç ve patatesle karıştırın ve yarısını kerevizlerin arasına ve üstüne yerleştirin. Pulları ve içleri iyice temizlenmiş mercanları kereviz halkalarının üstüne yerleştirin. Kararınca tuz ve karabiberini ekin. Balıkların üstüne dilimlenmiş kerevizlerin kalan yarısını dizin. Kerevizlerin arasına patatesleri, havuçları ve soğanların kalanını yerleştirin. Yağını, limon suyunu ve suyu ilave edip üzerlerine yıkanmış kereviz yaprakları ile örtün. Üzerini kapakla kapatıp önce orta, sonra hafif ateşte 20 dakika kadar pişirin. Suyu azalırsa su ilave edin. Sıcak servis yapın.
ACI SOSLU GÜMÜŞ
Malzemeler: • 500 gr gümüş balığı (una bulanarak tavada kızartılmış) • 45 gr (3 çorba kaşığı) rafine yağ • 1 orta boy soğan • 2 diş sarımsak• 400 gr domates • 400 gr (2 su bardağı) su • 2 çorba kaşığı ketçap • 2 çorba kaşığı sirke • 1 kahve kaşığı pul kırmızıbiber • 1 çay kaşığı tuz • 1 tatlı kaşığı şeker • 2 çorba kaşığı doldurulmuş yeşil zeytinYapılışı: Büyük bir tavada yağı orta ateşte kızdırınız. Soğan ve sarımsağı katıp, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar yumuşayana kadar pişiriniz. Domatesleri, suyu, ketçapı, sirkeyi, pul kırmızıbiberi, hardalı, tuzu ve şekeri ekleyip karışımı kaynatınız. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, sosu 25 dakika yavaş yavaş pişiriniz. Balıkları ekleyip karıştırdıktan sonra, ateşi açarak tekrar kaynatınız. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, 10 dakika daha pişiriniz. Sosu tadıp, gerekiyorsa biraz daha tuz, biber yada şeker katınız. Tencereyi ateşten alıp, içindekileri ısıtılmış bir servis tabağına boşaltınız. Zeytinleri üstüne serpip, servis ediniz.
LEVREK KIZARTMA
Malzemeler: • 2 adet levrek• 5 yemek kaşığı mısır unu• 1 yemek kaşığı buğday unu• ZeytinyağıYapılışı: Öncelikle temizlenmiş balıklarımızı tavamıza sığacak ölçülerde kesiyoruz. Sonrasında her iki unu ve tuzu (yaklaşık 1 tatlı kaşığı yeterli olur) bir kasede karıştırıyoruz. Bu harcı balıklarımızın içine dışına buluyoruz. Unlama sebebimiz, balık çabuk yanmaya müsait olduğu için, un yanmasını engelliyor. Tavamıza yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ekliyoruz ve yağımız ocağımızın üzerinde ısınınca balıklarımızı kısık ateşte kızartmaya bırakıyoruz. Kontrollü bir şekilde kızarttığımız balıkları, servis tabaklarımıza alıp limonla servis edebiliriz. Her Kadının Mutlaka Bilmesi Gereken Tarifler İçin Tıklayın!
MANTAR SOSLU TEKİR
Malzemeler: • 6 tekir balığı (temizlenip, gözleri çıkarılmış) • 6 çorba kaşığı tereyağı • 1 çorba kaşığı un • 1/2 su bardağı et suyu • 125 gr (1/2 su bardağı) krema • 125 gr mantar• 1 kahve kaşığı hindistancevizi • 1 çay kaşığı tuz • 1 kahve kaşığı karabiber • 2 çorba kaşığı tereyağı • 2 taze soğan • 120 gr mantar Yapılışı: Harcı hazırlamak için, orta boy bir tencerede tereyağı eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip, arasıra karıştırarak 3-4 dakika, hafifçe pembeleşene kadar kızartınız. Mantarları katıp, sık sık karıştırarak 10-15 dakika, soğanlarla iyice karışıp, suyunu büyük ölçüde çekinceye kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, harcı bir kenarda soğumaya bırakınız. Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip,
KAĞITTA ÇİPURA
Malzemeler: • 2 adet çipura • 12-15 adet defne yaprağı• 2 diş sarımsak• 1 adet iri boy kırmızı soğan • 2 adet limon • Bir tutam taze kekik• Bir tutam taze biberiye• Bir tutam taze maydanoz• Tuz• ZeytinyağıYapılışı: Çipuraların içine ve dışına biraz tuz ve karabiber serpip elinizle iyice yedirin. Aynı şekilde her bir balığın içine ve dışına biraz limon suyu ve zeytinyağı döküp elinizle yedirin. Balıkları tuz, karabiber, limon suyu ve zeytinyağı ile harmanladıktan sonra mümkünse 15 dk kadar bu şekilde bekletin. Fırın kabına yağlı kağıt serip soğan halkalarını yerleştirin. Balıkların içine biberiye, taze kekik, birer diş bütün sarımsak ve 4-5 adet defne yaprağı yerleştirip soğanların üzerine yerleştirin. Balıkların üzerine hafifçe tuz ve karabiber serperek halka şeklinde kesilmiş limon dilimleri koyun ve doğranmış maydanoz ile kalan defne yapraklarını serpin. Yağlı kağıdı balıkların üzerini örtecek şekilde kapatın ve kenarlarını sıkıştırın. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında 200 derecede yaklaşık 25-30 dk kadar pişirin.
GÜMÜŞ BALIĞI TAVA
Malzemeler: • 1 kg gümüş balığı • yarım demet maydanoz • 1 bardak zeytinyağı • 1 bardak un • 4 adet yumurta • tuz • karabiber Yapılışı: 3-4 yumurta bir kaba kırılarak akı sarısı birbirlerine adam akıllı karışacak şekilde çırpılır. Balıklar iyice temizlendikten sonra tuzlanıp biberlenir, una bulanır. Küçük oldukları için de üçer, dörder tanesi kuyruklarından birbirlerine yapıştırılır. Balıklar kuyruklarından tutulup yumurtaya bulandıktan sonra içinde zeytinyağı kızdırılan tavaya konur. Yağda kızaran balıklar çıkarılarak kağıt kaplanmış bir tepsiye alınır. Sonra servis tabağına aktarılır, maydanoz dalları ve limon dilimleri ile süslenerek servis yapılır.
YOĞUTLU TEKİR BALIĞI
Malzemeler: • 12 adet tekir balığı • 1 su bardağı yoğurt • 2 dis sarımsak • kırmızı pul biber, tuz, un Yapılışı: Tekir balığının pullarını ıçakla kazıyın. Kafalarını hafifçe tuzlayın. Yoğurdu en az bir saat oda ısısında tutun. Sarmısakları ayıklayın. Ezin, yoğurda ekleyin ve karıştırın. Tavada yağı kızdırn, balıkları una batırın, yağa atıp iki taraflarını da kızartın. Çikartinca kagit üzerine alip fazla yağını süzün. Servis tabağına aldığınız balıkların üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün. Üzerine pul biberi ekin. Sıcak servis yapın.