Kışın Çorba İçmek İçin 7 İyi Neden
.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti çorbalar, özellikle havaların soğumasıyla birlikte sofralarımızın baş tacı oluyor. Et, sebze ve baklagiller ile hazırlanabildiği için her damak tadına hitap eden çorbalar hem sofradan daha mutlu kalkmamızı sağlıyor hem de kışın azalmaya başlayan sıvı alımını artırıyor. Öğünlerde mutlaka çorbaya yer verilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Canan Aksoy, bu sayede kilo kontrolünün çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiyor.Kaynak fotoğraflar: Pixabay, Alamy, Ingımage
Soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle birlikte, çorba çeşitleri mis gibi kokularıyla sofralarımızdaki yerini aldı. Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan çorbalar, iştah ve kilo kontrolü ile doygunluğa büyük fayda sağlıyor. Hatta kışın içilen sıcak bir çorba, duygusal olarak daha mutlu olmamıza dahi yardımcı oluyor.Özellikle kış aylarında çorbayı sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Aksoy, kışın çorba içmek için yedi nedeni sıraladı ve düşük kalorili lezzetli çorba tarifleri verdi…
1-
Mideden beyne giden tokluk sinyalinin süresi 20 dakikadır. Pek çoğumuz bundan daha kısa sürede yemek yediğimizden dolayı doyduğumuzu hissetmeyiz. Çorba içtiğimizde ise süre uzadığından dolayı tokluk sinyallerini alırız.
3-
Yemeğe çorba ile başlamak iştahı keser. Bu da daha az yemek yememizi sağlar. Özellikle zayıflamaya yönelik bir beslenme programı uygulayanların, öğle ve akşam yemeklerine mutlaka çorbayla başlaması gerekir.
5-
Çorba; sebze, et, tavuk, balık ve baklagiller gibi pek çok gıda ile hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanabilir. Bu nedenle de her damak tadına hitap eden bir çorba çeşidi mutlaka bulunur. Örneğin tavuk suyu çorbası sevmeyen biri, domates ya da mercimek çorbasını keyifle tüketebilir.
7-
Havaların soğumasıyla birlikte su tüketimimiz azalır. Oysaki sağlımız için kışın da yeterli miktarda su içmemiz gerekir. Çorbalar direkt olarak su ihtiyacımızı karşılamasa da, vücudumuzun ihtiyacı olan sıvı alımına büyük fayda sağlar.
İşte düşük kalorili ve yağ yakıcı çorba tarifleri…
Sebzeli Tavuk Çorbası:Malzemeler:•200 gr tavuk göğüs •1 kahve fincanı kadar kırmızı veya sarı mercimek (60 gram)•1 orta boy soğan (120 gram)•1 adet pırasa (130 gram)•1 küçük boy kereviz (250 gram)•2 adet kırmızıbiber (30 gram)•1 bağ ıspanak (200 gram)•1 tatlı kaşığı tuz, zerdeçal, karabiber, kırmızıbiberHazırlanışı:•Tavuk göğüs etini kuşbaşı doğrayıp tencerede hafifçe çevirin. •Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı koyup çok hafif kavurun. •Bütün sebzeleri temizleyip yıkayın. •Ispanak haricindeki sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın ve mercimekle beraber tencereye atın. •Üzerine 5-6 bardak su ilave edin. •Kaynamaya başlar başlamaz ince kıyım doğradığınız ıspanakları ilave edin. •Tuz ve diğer baharatları da ekleyerek 6 - 7 dakika daha pişirin. Bu çorbayı diyetinizi kaçırdığınız veya yılbaşı gecesi gibi yoğun kalori aldığınız günlerden sonra bir gün boyunca sınırsız içebilirsiniz.
Brokoli Çorbası
Malzemeler:•2 avuç dolusu brokoli•1 orta boy pırasa•1orta boy patates•2 çorba kaşığı sıvı yağ•1 su bardağı süt•Tuz, karabiberHazırlanışı:•Sıvı yağın içine doğradığınız brokoli, pırasa ve havuçları 2-3 dakika kavurun. •Dört bardak su ve bir su bardağı yağsız sütü ilave edip kaynatın, ardından blender’dan geçirin. •Tuz ilavesini kaynadıktan sonra yaparsanız sütün kesilmesini engellemiş olursunuz. •Karabiber eşliğinde servis yapılabilir.