Kalbinize faydalı bitkiler
.
Söğüt (Salix):
Söğüt kabukları, aspirinin bitkisel kökeni olan ‘salisin’ içerir. Yapılan araştırmalar, günde yarım ya da bir tablet alınan aspirinin damarlarda plak oluşumunu engelleyerek, kalp krizi riskini azalttığını ortaya koydu. (Aspirine alerjiniz varsa, söğütten de uzak durun.) Bir çay kaşığı söğüt kabuğunu 250 ml. kaynar suya atıp, 15 dakika kadar demlenmeye bırakın ve süzün. Bu çayı her gün ya da gün aşırı, bir fincan için.
Kazayağı (Amaranthus) ve kalsiyum içeren diğer bitkiler:
Kazayağı yaprakları, en zengin bitkisel kalsiyum kaynaklarından biri. Ve kalsiyum, kemiklere mineral yoğunluğu kazandırıp, osteoporozu önler. Bu mineral, aynı zamanda kalp krizi riskini de önemli ölçüde düşürür. Isırgan otu, bakla, su teresi, meyan kökü, mercanköşk, sater, kızıl yonca sürgünleri ve kekik de kalsiyum açısından zengindir. Yüksek oranda lif içeren kazayağını, salatalarınızda, medistron çorbanızda ve karışık sebze yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Üzüm (Vitis vinifera):
Yapılan birçok araştırma, günde bir ya da iki bardak şarap içenlerde kalp krizi riskinin yaklaşık olarak %25-40 oranında düştüğünü gösterdi. Üzüm kabuklarında fenol adı verilen ve şaraba kırmızı rengini veren bazı bileşikler bulunur. Fenoller, vücudu kötü kolesterolden korur. Bu yararlı bileşikleri almak için mutlaka şarap içmeniz gerekmez. Fenoller aynı zamanda kırmızı üzüm, kırmızı üzüm şırası, yaban mersini, böğürtlen, çay üzümü, sarımsak ve soğan gibi diğer birçok sebze ve meyvenin içeriğinde bolca bulunur.
Yer fıstığı (Arachis hypogaea):
Fıstık yerken, üzerindeki kırmızı renkli kabuğunu soymadan yiyin, çünkü oligomerik prosiyanidinler (OP’ler) olarak bilinen kalp dostu bileşikler, bu kabukta bulunur. OP’ler yalnızca kalp krizini önlemekle kalmaz, aynı zamanda kanser ve inmeye karşı da koruyucudurlar.Henüz bitkilerin içerdiği OP’ler tam olarak tespit edilmediği için, hangi bitkilerin zengin OP kaynakları olduğunu söyleyemiyorum. Ben gerekli OP ihtiyacımı fıstık kabuğu, kırmızı üzüm ve kırmızı şaraptan karşılıyorum.
Semizotu (Portulaca oleracea):
Bu lezzetli sebzeyi her fırsatta övüyorum! İşte şimdi karşıma bir fırsat daha çıktı. Yetiştirilmesi çok kolay bir bitki olan semizotu, ‘omega 3’ yağ asidi bakımından en zengin kaynaktır. Bu asitler, kalp krizine neden olan kan pıhtılarını önler. Kanseri önleyen antioksidanlarla dolu olan semizotu, bire bir oranlarda kalsiyum ve magnezyum da içerir. Bu da bolca taze semizotu yemek için çok iyi bir neden. Semizotunu çiğ halde salata olarak yiyebileceğiniz gibi, ıspanak gibi de pişirebilirsiniz.
Hindiba (Cichorium intybus):
Herbalist Kathi Keville’e göre, Mısırlı araştırmacılar hindiba köklerinin kalbe iki şekilde faydalı olduğunu keşfetmişler. Hindiba, kalp çarpıntısını yavaşlatır ve reçetelere kalp ilacı olarak sıkça yazılan yüksükotu gibi kalp güçlendiricidir. Bu da onun güvenilir bir bitki olduğunu yeterince gösterir. Piyasadaki bazı kahve ikameleri kavrulmuş hindiba içerir. Fransa ve İtalya’da, hindiba kökleri yalnızca içecek yapmak için değil, sebze olarak da kullanılır.
Biberiye (Rosmarinus officinalis):
Biberiye, en zengin bitkisel antioksidan kaynaklarından biridir. Besinleri korumak için kullanılması bu özelliği yüzündendir. İçeriğindeki antioksidanlar, etin çürümesini önler. Biberiye, kalbiniz için de aynı etkiyi gösterir. Onunla lezzetli çaylar yapabilir, yemeklerinizde bolca kullanabilirsiniz.
Zeytin (Olea europea):
Düzenli olarak kullanıldığında, zeytinyağı son derece güçlü bir kalp koruyucudur. Zeytinyağı, kalp dostu Akdeniz diyetinin temel taşıdır. Tekli doymamış yağların ana kaynağı konumundaki zeytinyağının anavatanı olan Akdeniz ülkelerinde, kalp krizi oldukça seyrek görülür. Eğer hâlâ yapmadıysanız, zeytinyağını mutfağınızın temel yağı haline getirmenin tam zamanıdır.