İspanyol mutfağından 10 leziz tarif
.
Karpuzlu gazpacho
Malzemeler200 gr karpuz 1 adet soyulmuş salatalık 4 adet doğranmış domates 2 çorba kaşığı şeri sirkesi 4 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı Tuz Karabiber YapılışıKarpuzun çekirdeğini çıkarıp küçük küpler şeklinde doğrayın. Tüm malzemeleri gazpachonun kıvamının tam istediğiniz gibi olduğundan emin olarak blendırdan geçirin. İnce bir elekten geçirip süzün. Bir süre buzdolabında saklayın.
Barcelona usulü omlet
Malzemeler2 adet patates 8 adet siyah zeytin 8 adet yeşil zeytin 1 adet soğan 3 adet yumurta 1 yemek kaşığı salça 1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiberYapılışıPatatesleri soyup kare kare ufak doğrayın, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp yarım yarım bölün, soğanı kıyın. Önce patatesleri tavaya bir yemek kaşığı yağla koyup kavurun kızarmaya başlayınca soğanı ve zeytinleri salçayla birlikte ekleyip kavurmaya devam adin. Soğanlar pembeleşince çırpılmış yumurtaları ekleyin tuzunu koyun ve karıştırarak pişirin karabiber ekleyerek servis yapın.
İspanyol usulü tavuk
Malzemeler4 tavuk budu 2 çorba kaşığı çiçekyağı 3 soğan 1 diş sarımsak 150 gr. tavuk suyu Tuz Karabiber450 gr. domates 16 adet içi biberli yeşil zeytin 1 çorba kaşığı mısır unu 1 çorba kaşığı su YapılışıTavuk butlarını yağda iyice kızartın. Bir tabağa alın. Dilimlenmiş soğan ve dövülmüş sarmısağı tencereye ilave edip 3 dakika kadar kızartın. Tavuk parçalarını, tekrar tavuk suyu, baharat ve dilimlenmiş domateslerle birlikte soğanların yanına tencereye koyun. Üstü kapalı olarak 30 dakika yavaş ateşte pişirin. Tavukları servis tabağına alın. Yeşil zeytinleri, su ve bir kaşık sıcak sos ile karıştırılmış mısır ununu tencereye koyup karıştırın, kaynatın ve koyulaşana kadar iyice karıştırın. Sonra ateşi kısıp 3 dakika kadar pişirin ve tavukların üstüne bu sosu dökerek servis yapın.
Domatesli ve sucuklu mercimek
Malzemeler500 gr yeşil mercimek2 soğan1 diş sarımsak2 çorba kaşığı zeytinyağı250 gr chorizion1 tutam kırmızı biber500 gr domatesKıyılmış maydanozTuzKayatuzuYapılışıMercimekleri bir gece (12 saat) soğuk suda bekletin ve sonra süzüp tekrar soğuk su içinde kısık ateşte 15 dakika pişirin. Sonra bunlara bir tatlı kaşığı kayatuzu ekleyip 30 dakika daha pişirin. Bir tencerede zeytinyağında kıyılmış soğan ve ezilmiş sarımsakları sarartın. Sonra bunlara kırmızı biberi, soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılıp dörte bölünmüş domatesleri, kıyılmış maydanozları katın. Tuzunu koyun hızlı hızlı karıştırın ve buna ince halkalar halinde kesilmiş sucukları katın. Süzülmüş mercimekleri de ekleyin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin. Çok sıcak olmasına dikkat ederek servis yapın. Not: Chorizio: Bir çeşit baharatlı İspanyol sucuğu.
Bask usulü tavuk
Malzemeler1 tavuk (1.5 kg’lık) 2 büyük kırmızı dolmalık biber2 büyük yeşil dolmalık biber 4 orta domates6 orta soğanYarım su bardağı tavuk suyuZeytinyağı 1 garni demeti (maydanoz, kekik, defne yaprağı, tuz, karabiber) YapılışıTavuğu eklem yerlerinden kesip parçalara ayırın ve bunları zeytinyağında, kuvvetli ateşte kızartın. Tavuklar kızarınca, bir tencereye koyun ve tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyerek, kapağını kapatın. Orta ateşte pişirmeye bırakın. Biberleri fırının ızgarasında kızartın ki, derilerini rahatça soyabilesiniz. Domatesleri ise 30 saniye kaynar suda tutup, kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartıp parçalara bölün. Kıyılmış soğanları kuvvetli ateşte ve zeytinyağında sarartın. Soğanlara şerit şerit kesmiş olduğunuz biberleri ve domatesleri katın ve 10 dakika pişirin. Soğanlı karışım püre olana dek pişirdikten sonra içine tavukları katın. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika hafif ateşte pişirin. Servisten önce garni buketini atın. Sıcak ikram edin.
İspanyol usulü yumurta
Malzemesi4 adet yumurta Yarım su bardağı zeytinyağı 1 büyük boy soğan500 gr. olgun domates 3 adet dolmalık biber Tuz Kızarmış ekmek YapılışıBir tencerede 4 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın ve ince ince kıyılmış soğanı, küçük parçalar halinde doğranmış domates ve biberi bu yağda kavurun. Tuz ile tadlandırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. Bu karışımı servis tabağına alın. Kalan zeytinyağını tavaya koyun. Yumurtaları bu yağa kırarak pişirin. Yumurtaların şekillerini bozmadan tavadan çıkartın ve domatesin üzerine yerleştirip, servis yapın.
Katalan usulü deniz levreği
Malzemeler4 adet Deniz Levreği Filetosu 1 adet büyük boy soğan (yemeklik doğranmış) 1/2 bağ maydanoz (kabaca doğranmış) 3 diş sarımsak (ince dilimlenmiş) 3 adet domates (rendelenmiş)Tuz KarabiberYapılışı Levrekleri tuz ve karabiberle lezzetlendirdikten sonra içleri çiğ kalacak şekilde her iki tarafını zeytinyağında soteleyin. Balıkları kenara alın ve aynı tavada soğanı ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kısık ateşte soteleyin. Domatesleri ve maydanozun yarısını ilave ederek 10 dakika kısık ateşte domatesli karışımı pişirin. Ardından balıkları ilave edin ve kalan maydanozu balıkların üzerine ilave edin. Kapağı kapalı olarak 10 dakika daha sosla pişirin.
Bademli patates çorbası
Malzemeler6 adet orta boy patates (küp doğranmış) 1 adet orta boy soğan (yemeklik doğranmış) 2 diş sarımsak (ince dilimlenmiş) 1 çay bardağı kabuksuz badem (fırınlanmış) 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı pul biber1/2 çay kaşığı muskat 1 adet et bulyonYapılışı Küp doğranmış patatesleri zeytinyağında 5 dakika soteleyin ve soğanı ilave ederek 2 dakika daha pişirn. Sarımsağı ve kavrulmuş bademleri ilave edin ve 2 dakika daha pişirin. Son olarak baharatları ilave edin. 1 adet Knorr Et Bulyonu 1 litre sıcak suda eritin ve patateslere ekleyin. Yaklaşık 20 dakika kısık ateşete çorbayı pişirin. Patatesler yumuşadıktan sonra çorbayı rondodan geçirirerek püre yapın ve içine tereyağını ilave ederek ateşin altını kapayın.
Paprikalı bademler
Malzemeler1 su bardağı kabuksuz badem (haşlanmış) 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 çorba kaşığı paprika (tatlı toz biber) 1 çay kaşığı acı toz biber YapılışıBademleri 10 dakika çok kısık ateşte zeytinyağıyla soteleyin. Kaseye alın ve tuz ile lezzetlendirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bademeleri tepsiye alarak üzerine biberleri gezdirin. Yaklaşık 20 dakika oda sıcaklığında kurumalarını bekleyin.
Paella
Malzemeler1 orta boy kuru soğan5 diş sarımsak 100 gr ahtapot 50 gr kalamar 150 gr beyaz etli balık30 gr mantar 1 tatlı kaşığı Köri sos1 gr safran 500 gr pirinç (20 dakika sıcak suda bekletilecek) YapılışıSarımsakla soğan kavurun. Önceden hazırlamış olduğunuz malzemeler ardından yarım litre kaynamış suyu ekleyin. Pirinci süzerek malzemelerle birlikte normal ateşte 10 dakika pişirin. Baharatları ilave edin. Sulu kalacak şekilde 10 dakika kısık ateşte bekletin. Servis etmeden önce üzerine kızarmış tereyağı dökün.