Güncelleme Tarihi:
Hünnap; tatlı ve çiğnenebilir dokusu nedeniyle, genellikle kurutularak, Asya'nın yaygın olarak yetiştirilen bölgelerinde şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılıyor. Bir dizi sağlık sorununa da çözüm olan bu mucizevi meyve, ayrıca alternatif tıpta uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için yaygın olarak uygulanıyor.
İşte hünnap hakkında bilinmeyenler ve onu daha çok sevmenizi sağlayacak bazı inanılmaz faydaları.
Hünnap, yaşlanmanın etkilerini tersine çevirdiği bilinen C vitamini ve antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşır ve hücre hasarını önler. C vitamini, cilde sağlıklı ve sivilcesiz bir parlaklık sağlayarak yüzünüz için harikalar yaratabilir. Erken yaşlanma belirtilerini önler ve donuk cildi aydınlatmaya ve temizlemeye yardımcı olur.
Hünnap, alternatif tıpta uykusuzluk gibi uyku sorunlarını tedavi etmek için kullanılıyor. Hem meyvesi hem de tohumu flavonoidler, saponinler ve polisakkaritler açısından zengindir. İçeriğindeki doğal saponinler sayesinde tüm sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi olan meyve, uykuya daha rahat geçmemizi sağlar. Anksiyete tedavisinde de kullanılan hünnap, zihninizi ve vücudunuzu gevşeterek doğal bir uyku indükleyicisi olarak işlev görür.
Lifler ve karbonhidratlar açısından zengin olan hünnaplar, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olan ve gün boyu devam etmenizi sağlayan harika bir enerji kaynağıdır. Onu süper besleyici yapan bazı konsantre mineraller ve vitaminler içerir. Bunlar diyet lifleri, içerdikleri için sindirimi son derece kolaydır ve bu nedenle kabızlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Kronik gastrointestinal sorunları olan biriyseniz, o zaman her gün bir avuç hünnap, karnınıza uzun vadeli bir rahatlama sağlayabilir.
Hünnabın beyin ve sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkileri olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Aynı zamanda kaygıyı gidermeye yardımcı olan hünnap meyvesinin veya hünnap yağı özütünün, yatıştırıcı etkilerinin de hormonal seviyelerde çalıştığı, zihninizde ve vücudunuzda sakin ve rahat bir his uyandırdığı bilinir.
Hünnap, temel vitamin ve antioksidanlardan oluşan bir güç merkezidir. Özellikle cildi canlandırmaya yardımcı olan, serbest radikallerle savaşarak bağışıklığı güçlendiren C vitaminleri açısından oldukça zengindir. 100 gram hünnap, 69 miligram C vitamini içerir. Vücudumuz C vitamini üretemediği için mevcut olan doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmak son derece önemlidir. Bu nedenle hünnap, belki de mu mevsimde hastalıklardan korunmanın en iyi yolu olabilir.
Yapılan çalışmalar, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakkaritlerinin serbest radikalleri savuşturabileceğini, zararlı hücreleri nötralize edebileceğini ve iltihabı azaltabileceğini gösteriyor. Azalan inflamasyon ve serbest radikal seviyeleri, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan hünnap, ligninlerinin bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik eder ve bu hücrelerin zararlı bileşikleri nötralize etme oranını artırır. Ayrıca çalışmalar, hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, göğüs, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü bulmuştur.
Düşük tuz içeriÄŸine ve yüksek potasyuma sahip olan meyve, tansiyon seviyenizin kontrol altında olmasını saÄŸlar. Potasyum, kan damarlarını gevÅŸetmeye yardımcı olur. Kan damarları gevÅŸediÄŸinde, daha yumuÅŸak kan akışı olur ve basınç normale döner.Â
Zengin bir potasyum, çinko, manganez ve fosfor kaynağı olan hünnaplar, kan dolaşımını düzenlemeye de yardımcı olur. Kanınızdaki veya aneminizdeki düşük demir içeriği kas zayıflığına, yorgunluğa, hazımsızlığa, sersemlik ve bilişsel sorunlara yol açabilir. İyi bir kalp sağlığını korumak için bu minerallerin bir kombinasyonu gereklidir. Demir, hemoglobin sayısını iyileştirmeye yardımcı olur ve bu da anemiyi önler. Hünnap sadece kan akışını artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha düzenli bir kan dolaşımını da sağlar.
Hünnap tüketmek, daha güçlü kemiklere sahip olmanıza yardımcı olabilir. Bu meyveler, kemik gücünü artırmaya yardımcı olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi minerallerle yüklüdür. Osteoporoz ve diğer kemik bozucu durumlardan muzdarip olanlar, etkiyi tersine çevirmek veya durumu daha iyi yönetmek için bu tatlı ve ekşi meyveyi tüketmelidir. Ayrıca, eklemlerde rahatlama sağlayabilen ve şişliği azaltabilen antienflamatuvar özelliklere sahiptir.
Hünnapların bol olduğu bir bölgede yaşamadığınız sürece, yerel süpermarkette onları bulmakta zorlanabilirsiniz. Hünnapları aktarlarda veya iyi stoklanmış sağlıklı gıda marketlerinde daha rahat bulabilirsiniz.
Hünnap çayını hazırlamak için su, zencefil kökü, tarçın kabuğu ve Asya armudunu karıştırın. Ocağa büyük bir tencere koyun ve 3,8 litre su ekleyin. Bir zencefili küçük parçalara dilimleyin ve tencereye atın. Üzerine biraz tarçın çubukları ve dilimlenmiş Asya armudu ekleyin.
Zencefil kökünü veya Asya armudunu soymadan kullanmanız gerekir. Tencereye eklemeden önce hünnapları delin. Bir soyma bıçağıyla her hünnapta birkaç kesim yapabilir, ayrıca çatal yardımıyla birkaç kez de delebilirsiniz.Â
Tenceredeki suyu 4 saat piÅŸirin. Zencefilin yararlı özelliklerini yok edebileceÄŸi için suyun kısık ateÅŸte kaynamasına izin verin. Ardından çayı süzün. Zencefil kökü, tarçın, armut dilimleri ve meyve sularını çıkarmak için kevgir kullanın. Bunları atabilir veya yeni bir tarifte kullanabilirsiniz.Â
Çayı dikkatlice temiz şişelere, sürahilere veya kavanozlara dökün. Çayın lezzetini en iyi şekilde korumak için cam veya seramik kaplar kullanmanız önerilir.
Buna ek olarak, hazırladığınız çayı sıcakken içmeniz daha faydalı olacaktır. Elde edilen kavanozları 10 güne kadar buzdolabında saklayabilir, soğuk ya da tekrar ısıtarak tüketebilirsiniz.
FotoÄŸraflar: Ä°stock