6- Turunçgiller
C vitamininden zengin ve kış aylarının sembolü olan turunçgillerin her çeşidine, sonbahar aylarıyla birlikte ülkemizde çok kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olan portakal, mandalina, greyfurt ve turuncun içerdikleri flavonoidler sayesinde antikanserojen özelliği de bulunuyor. Ancak, bu ürünlerin de “C vitamini yararlı” düşüncesiyle çok fazla miktarda da tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, sözlerine şöyle devam ediyor: “2 mandalina, 1 portakal ya da yarım greyfurt bir porsiyon meyveye eşdeğerdir.Günlük ortalama kadınların 2, erkeklerin 3 porsiyon meyve tüketmesi gerekir. Tüketilen bu meyvenin rengini ve çeşidini değiştirmek farklı meyvelerden farklı vitaminler alınmasını sağlıyor. Günlük meyve hakkımızın 1 tanesini turunçgillerden yana kullanabiliriz. Ayrıca turunçgillerle ilgili çok sık yapılan hatalardan biri de meyvenin kendisinin yerine suyunu tüketmek oluyor. Bu durum vücuda fazla miktarda şeker alındığı için kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifler de vücuda alınamıyor.”