En Sağlıklı 50 Gıda!
.
1. Limon
Sadece kokusu bile ferahlatmaya yetiyor. Limon suyunun canlandırma ve metabolizmayı harekete geçirme etkisi var. Limonun kendisiyse bolca magnezyum içeriyor. Öneri: Soğuk maden suyuna damlatılan limon suyu yaz sıcaklarına karşı birebir...2. YoğurtSerinlik hissi veren yoğurt, bağırsaklara zindelik veriyor. Yoğurt bağırsakta faydalı bakterilerin yerleşmesine ve hastalıklara yol açan mikropların yok edilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca yolculuklarda oluşabilen ishallerden sonra bağırsak florasını onarıyor. Öneri: Unutmayın, sade yoğurt, meyveli yoğurttan daha sağlıklı. 3. DomatesYüzde 95 oranında su içeren domates, serinleten bir sebze. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum; ayrıca vitamin ve lif bulunuyor. Öneri: İspanya’da yaz aylarında domatesle hazırlanan, soğuk çorba ‘gazpacho’ çok fazla yeniyor. Çorbadaki tuz, mineralleri de dengeleniyor. Siz de deneyin!
4. Kivi
Kivideki meyve asitleri vücudu canlandırıyor. İçeriğindeki meyve şekeri hemen kana karışarak enerji veriyor. Öneri: Kiviyi süt ürünleriyle birlikte tüketmeyin, çünkü tadı acılaşır. 5. Frenk üzümüBu minik 'güç topları' bolca C vitamini içeriyor. Bu da capcanlı hissetmenizi sağlıyor. Öneri: Mideniz hassas ise Frenk üzümünü, lor ya da kaymakla birlikte tüketin. 6. PortakalGeleneksel Çin tıbbına göre portakal, yaz aylarında terlemeyle birlikte oluşan nem kaybının dengelenmesine yardımcı oluyor. Çünkü portakal vücutta nem dengesini artırıyor. Öneri: Güne taze sıkılmış portakal suyuyla başlayın.
MİNERAL KAYNAKLARI
Güç veren bu gıdalar doyurmakla kalmıyor, ayrıca yaz aylarında, terlemeyle birlikte oluşan mineral kaybını da dengeliyor. 7. Cevizİçerdiği mineral ve B vitamini karışımından dolayı ceviz, sinirlere iyi geliyor. Öneri: Cevizi ışıktan uzak, serin, havadar bir yerde ve kabuğunu kırmadan saklayın. 8. HurmaBol miktarda potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir içeren hurma, adeta bir mineral bombası. Hurma meyvesi, spor yapan kişilere hızlı bir şekilde enerji veriyor. Öneri: Hurma, uzun süreli saklamayla birlikte kristalleşebiliyor ama bu tüketmenize engel olmasın. 9. MilkshakeYarım litre süt, günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 60'ını karşılıyor. Kalsiyum, vücudumuzda en fazla bulunan mineral. Kemik ve dişler için de çok önemli. Öneri: Meyve ve ballı milkshake'leri evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. 10. PatlıcanPotasyum, bakır ve manganez içeren patlıcan, tam bir mineral kokteyli. Patlıcan, kas, kalp ve sinir sistemini destekliyor. Öneri: Patlıcan, çok yağ çeker. Bu yüzden kızartma yerine, ızgarayı tercih etmelisiniz. 11. MısırMısırda hayati önem taşıyan oligoelement krom bulunuyor. Krom sayesinde ensülin etkisini gösteriyor ve şeker dengeleniyor. Öneri: Az miktarda tereyağıyla mısır yiyebilirsiniz.
12. İncir
Özellikle kuru incir mineraller açısından çok zengin. Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir içeriyor. Ayrıca incir bazik bir gıdadır ve sindirimi destekler. Öneri: Taze inciri daima buzdolabında saklayın. 13. Jumbo karidesKarideste bol miktarda iyot bulunuyor. İyot, tiroid bezi ve metabolizmanın sorunsuz çalışması için gerekiyor. Karideste yer alan çinko ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Öneri: Karidesi derin dondurucuda bir ay, buzdolabında sadece üç gün saklayabilirsiniz. 14. Maden suyuİçme suyuna kıyasla maden suyunda, sodyum, magnezyum, kalsiyum gibi değerli katyonlar; ayrıca klorür, sülfat, nitrat ve hidrojen karbonat gibi anyonlar bulunuyor. Öneri: Spor yapıyorsanız yüksek oranda hidrojen karbonat içeren bir maden suyu tüketmeye özen gösterin. 15. Brezilya fındığıAslında yüzde 70'lik yağ oranıyla en yağlı kuruyemişlerden biridir. Ancak günde bir avuç kadar yiyebilirsiniz. Brezilya fındığında hücreleri serbest radikallerden koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum bolca bulunuyor. Öneri: Ekmek ve salataların içine ekleyin. Nefis olacaklar!
GÜZELLEŞTİREN
Güneş ve deniz suyu, ruhunuza iyi gelse de, cildinizi ve saçlarınızı yıpratıyor. Aşağıdaki 'güzellik büfesi' her ikisini de korumanız ve beslemeniz için... 16. ÇilekÇilekteki C vitamini kolajen oluşumunu destekleyerek bağ dokusunu güçlendiriyor. Ayrıca yağ yakımını da hızlandırıyor. Öneri: Çilekleri yıkanmamış ve üstü kapalı olarak buzdolabında saklayın. 17. Biberİçerdiği C vitamini, cildi UV ışınlarından ve çevre etkenlerinden koruyor, aşırı cilt pigmentasyonunu engelliyor, iltihaplara karşı etki gösteriyor ve yaraları iyileştiriyor. Öneri: Kırmızıbiberin C vitamini oranı, yeşil ve sarı biberlere göre daha yüksek. 18. AvokadoEn profesyonel cilt bakımı uzmanı! Avokadoda bolca E vitamini bulunuyor. E vitamini, hücreleri güneş banyosunda oluşan serbest radikallerden koruyor. Böylece cildiniz yumuşacık oluyor. Öneri: Avokadoyu yoğurt, tuz, karabiber ve limonla karıştırarak lezzetli bir dip sos elde edebilirsiniz.
19. Mango
Mango içten güzelleştiriyor. Kateşol oksidaz, lakkaz ve magneferin gibi enzimler bağırsakları arındırarak cildi düzleştiriyor. Mangodaki B vitaminleri saç oluşumunu da destekliyor. Öneri: Yalnızca yumuşak olan mangolardan satın alın; çünkü bu meyve sonradan olgunlaşmaz. 20. Darıİçerdiği yüksek oranda silisyumdan dolayı darı tam bir güzellik tahılıdır. Silisyum bağ dokusunu güçlendiriyor; cilt, saç ve tırnak oluşumunu destekliyor. Öneri: Meyve ve yoğurtla beraber tüketilen darı taneleri, etkili bir güzellik iksiri. 21. SomonDeniz balıkları Omega-3 yağ asitleri açısından çok zengin. Omega-3 yağ asitleri, güneş yanıklarına karşı etkili ve cildi onarıyor. Öneri: Keten tohumu yağı ve kanola yağı da aynı etkileri gösteriyor.
22. Hindistan cevizi
Hindistan cevizinin suyunda neredeyse hiç kalori yok, ama bol miktarda mineral ve oligoelement var. Bu maddeler, toksinlerin atılmasını ve cildin pürüzsüz görünmesini sağlıyor. Meyve etindeki bakır ise demir ve C vitamini emilimini destekleyerek saçları parlatıyor. Öneri: Hindistan cevizini parlak güneşin altında ya da fırında birkaç dakika bekletirseniz, kabuğu çatlar. Böylece meyveyi kolayca açabilirsiniz. 23. KayısıKayısı bol miktarda beta karoten içeriyor. Bu madde, vücut tarafından A vitaminine dönüştürülüyor. A vitamini, cildi çevre etkenlerinden koruyor, düzleştiriyor ve cildin kurumasını önlüyor. Beta karoten ayrıca, sağlıklı bronzlaşmayı da sağlıyor. Öneri: Süt ya da yoğurt sevmiyorsanız, üzerlerine kayısıyı doğrayarak onları lezzetlendirebilirsiniz. 24. Çam fıstığıSıcak havalarda cildinizde pürüzler ortaya çıkar. Çam fıstığında bolca çinko bulunuyor. Çinko, sivilcelerin iyileşmesini sağlıyor ve yeni sivilcelerin oluşumunu engelliyor. Öneri: Çam fıstığı, roka ve fesleğenle beraber pesto sos hazırlayabilirsiniz.
KİLO VERDİREN
25. ElmaKan şekeri düzeyini sabit tutuyor ve kilo aldıran insülin hormonunu dengeliyor. İçerdiği pektin adlı lif, yağ metabolizmasını olumlu yönde etkiliyor. Öneri: Unutmayın, geleneksel elma türlerinin alerjen olma ihtimali daha düşük. 26. Armutİçeriğindeki potasyum, vücuttaki fazla suyun ve toksinlerin atılmasını sağlıyor. Lifler sindirimi harekete geçiriyor. Öneri: Armutları serin ve ışıktan uzak bir ortamda saklayın. 27. Greyfurtİçerdiği glukarik asit ve galakturonik asit, sindirimi destekliyor ve kolesterol düzeyini dengeliyor. Greyfurt, şeker metabolizmasına da iyi geliyor. Öneri: Greyfurt, bazı ilaçlarla beraber tüketilmemeli. Doktorunuza ya da eczacınıza mutlaka danışın. 28. PirinçKabuğu alınmamış pirinç; metionin ve lisin adlı amino asitleri içeriyor. Bu maddeler, yağ metabolizmasının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Öneri: Pişirme suyunu tamamen çeken pirinçte değerli mineraller kaybolmaz.
29. Enginar
Yağ yakımını hızlandırıyor. Sinarin denilen acı madde, toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Sinarin, idrar atımını artırıyor ve sindirimi hızlandırıyor. Öneri: Küçük enginarlar daha lezzetlidir. 30. YosunYosunda doyurucu lif mineralleri ve kalori savaşçısı iyot bolca bulunuyor. Öneri: Yosun çorbalara lezzet katar. 31. KirazZayıflamak için çok lezzetli bir seçenek. Demir, potasyum ve kalsiyum destekli detoks yapmak isteyenler için çok uygun. Öneri: Kiraz daima saplarıyla birlikte toplanmalı. Böylece suyu kaybolmaz. 32. Kırmızı lahanaTam bir lif bombası! Hem doyurucu hem de bağırsakları arındırıyor, içerdiği C vitamini de yağ yakımını hızlandırıyor. Öneri: Kırmızı lahanayı portakal parçalarıyla birlikte harmanlayarak salata hazırlayabilirsiniz.
SU ATAN
Bacaklarda su birikmesi yaz aylarında sıkça görülen bir sorun. Kısa eteklerinizi severek giymeniz için aşağıdaki gıdalara göz atın! 33. SalatalıkEn bazik sebzelerdendir. İdrar asidini çözüyor ve vücuttan su atıyor. Aynı zamanda içerdiği acı maddeler sayesinde salatalık, ideal bir detoks gıdası. Öneri: Serinlemek için naneyle birlikte cacık olarak tüketin. 34. PatatesBöbrek fonksiyonlarını harekete geçiren patates, vücuttan su atılmasını sağlıyor. Öneri: Patatesi kabuğuyla birlikte haşlarsanız, değerli besin maddeleri kaybolmaz. 35. KarpuzBirikmiş tuz ve idrar asidini dışarı atan karpuz böbrekleri temizliyor. Öneri: Leziz bir sorbe için karpuzu püre haline getirip dondurun.
36. Kereviz
Bolca potasyum içeren kereviz, vücutta birikmiş toksinleri ve fazla suyun atılmasını sağlıyor. Öneri: Kızarmış kereviz dilimleri ete iyi bir alternatif. 37. Mürver meyvesiİdrar söktürüyor. Ayrıca bakteri, virüs ve mantarlardan koruyan fenol asitleri ve flavonoitler içeriyor. Öneri: Olgunlaşmamış meyvelerde zehirli maddeler bulunabiliyor. 38. AhududuAhududu kanı sulandıran maddeler içeriyor. Bacak şişmesi yaşıyorsanız, ahududu yiyerek rahatlayabilirsiniz. Öneri: Unutmayın, ahududu dondurulmaya çok uygun bir meyve.
SAĞLIĞI ARTIRAN
39. ErikKurutulmuş erik ve erik suyu, içerdiği lifler sayesinde bağırsakları çalıştırıyor. Erik ayrıca, bol miktarda potasyum içeriyor. Öneri: Tatile çıkarken yanınıza mutlaka bir poşet kuru erik alın. 40. BiberiyeDüşük tansiyon sorununa karşı etkili olabiliyor. İçerdiği acı maddeler hücre metabolizmasını harekete geçiriyor. Öneri: Biberiyeyi az miktarda kullanın ve pişirme süresinin sonunda yemeklere ekleyin. 41. NaneŞişkinlik, sindirim sorunu ya da ishal... Nane, bütün bu sorunlara karşı iyi bir çare. Mide suyu ve safra oluşumunu destekliyor. Öneri: Ferahlamak için birkaç nane yaprağını, soğuk maden suyuna ekleyin.
42. Sarımsak
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kolesterol düzeyini düşürüyor ve karın bölgesindeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiriyor. Öneri: Ağzınızın kokmaması için maydanoz yiyebilirsiniz. 43. BiftekEt, bağışıklık siteminin düzgün çalışması için gerekli çinkoyu bol miktarda içeriyor. Öneri: Yağda marine edilen ve plastik torbada saklanan et, daha uzun süre taze kalır. 44. ZencefilDoğal bir antihistaminiktir. Zencefili kaynayan suya atın ve bir yudum için. Öneri: Birkaç dilim taze zencefili çaya ekleyin, soğumaya bırakın ve .buzla birlikte ikram edin.
KEYİF VEREN
45. YulafYulaf enerji veren bir tahıl. İçeriğindeki B6 vitamini, keyfinizi yerine getirmeye yardımcı oluyor. Öneri: Kahvaltıda müsli yiyenler güne iyi başlar. 46. PapayaMagnezyum ve C vitamini açısından zengin papaya neşelendiriyor. İçerdiği meyve şekeri zihni açıyor. Öneri: Kabuğu hafifçe sararmış olan meyveler olgundur. 47. MuzSeratonin, magnezyum ve karmaşık karbonhidratlar içeren muz, neşe veriyor. Öneri: Muzun kabuğu ne kadar sarıysa, şeker oranı da o kadar yüksek olur.
48. Brokoli
Brokoli, bir demir tedarikçisidir. Demir, vücudun oksijenle beslenmesini sağlıyor. Brokolideki B vitamini sinirleri güçlendiriyor. Öneri: Çam fıstığıyla birlikte çok lezzetli olur.49.TavukKümes etinde bol miktarda niyasin bulunuyor. Bir B vitamini olan niyasin, karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesi için gerekli. Öneri: Tavuk etini iyice piştiğinden emin olarak tüketin. 50. Acı biberAcının neşelendirdiğini biliyor musunuz? Çünkü acı biberdeki kapsaisin adlı madde, dilin üzerinde acı veren küçük uyarılara yol açıyor. Bunun sonucunda mutluluk hormonu salgılanıyor. Öneri: Fazlası mide bağırsak mukozasına zarar verebilir.