Güncelleme Tarihi:
Şişkinliğe neden olan ödem, çoğu zaman yaz aylarında ve kadınların özel günlerinde etkisini artırır. Ödem ilk başta bir sağlık sorunu değilmiş gibi görünse de yaygın, uzun süreli ödem, altta yatan ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Peki, doğal yollarla ödem nasıl atılır? İşte, ödeme neden olan ve ödem atıcı besinler listesi!
Aşağıdaki faktörlerden bazıları ödeme neden olabilir:
Aşağıdaki beslenme ve bitkisel destek yönergeleri ödemi hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak altta yatan neden ele alınmalıdır. Düşündüğünüz tamamlayıcı veya alternatif tedaviler hakkında sağlık uzmanınıza bilgi verin. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe herhangi bir takviye kullanmayın.
Bu beslenme ipuçlarını takip etmek semptomları azaltmaya yardımcı olabilir:
Süt ürünleri (süt, peynir ve dondurma), buğday (glüten), soya, mısır, koruyucular ve kimyasal gıda katkı maddeleri gibi şüpheli gıda alerjenlerini ortadan kaldırın. Uzman doktorunuz sizi gıda alerjileri için test etmek isteyebilir.
Tuz alımını azaltın. İdrar söktürücü kullanıyorsanız, doktorunuz size tuz alımıyla ilgili özel talimatlar vermelidir.
Tam tahıllar (alerji yoksa), koyu yapraklı yeşillikler (ıspanak ve lahana gibi) ve deniz sebzeleri gibi B vitaminleri ve demir açısından yüksek yiyecekler yiyin. Bazı diüretikler alıyorsanız, sağlayıcınız size potasyum ve/veya potasyum potasyum kısıtlamaları gibi farklı besinleri diyetinize dahil etme konusunda özel talimatlar verebilir. Potasyum birçok sebzede bulunur. Sağlayıcınızın talimatlarını kesinlikle uygulayın.
Yaban mersini, kiraz, domates, kabak ve biber gibi antioksidan yiyecekler yiyin.
Beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi rafine gıdalardan kaçının.
Kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, yeşil fasulye, yapraklı yeşillikler, ananas, kabak, soğan, pırasa ve sarımsak gibi doğal idrar söktürücü sebzeler yiyin. Bu yiyeceklerden bazıları idrar söktürücü ilaçlarla etkileşime girebilir.
Protein için daha az kırmızı et ve daha fazla yağsız et, soğuk su balığı, tofu (alerji yoksa soya) veya fasulye yiyin.
Zeytinyağı gibi sağlıklı yemeklik yağlar kullanın.
Kurabiye, kraker, kek, patates kızartması, soğan halkaları, çörekler, işlenmiş gıdalar ve margarin gibi ticari olarak pişmiş ürünlerde bulunan trans yağ asitlerini azaltın veya ortadan kaldırın.
Alkol ve tütünden kaçının.
Sağlık uzmanınız yapabileceğinizi söylüyorsa, haftada 5 gün hafif egzersiz yapın.