Yaz aylarının hem hafif hem de lezzetli meyvesi olan karpuz , ramazan aylarının da vazcgeçilmez besinlerinden biri. 1 porsiyonu 200 gram olan karpuz 50-60 kaloridir. Ama karpuz da her meyve gibi fruktoz (meyve şekeri) içerir ve kalorisi vardır. Kişinin tüketeceği karpuz miktarı alması gereken kaloriye göre değişir. Günde ortalama 2-3 porsiyon karpuz tüketilebilir ama bu miktar kişiye göre değişir. Ramazan ayının yaza denk gelmesi, sahur ve iftar arasındaki sürenin de oldukça uzun olması nedeniyle açlıktan ziyade susuzluk vücudu zorluyor. Günlük sıvı ihtiyacını dengelemek ve susuzluğu gidermek için oruç tutanların karpuz yemesi tavsiye ediliyor! Lif içerdiği için bağırsakları çalıştırır. Su içerdiği için günlük tüketmemiz gereken sıvı ihtiyacını karşılar. Kırmızı meyvelerde antosiyanin ve likopen yüksektir ve bunlar kalp hastalıkları, kalp krizi ve bazı kanser türlerine karşı koruyucudur. • C vitamini ve folik asit yüksektir.• Kırmızı meyveler inflamasyonu azaltır ve antioksidan özelliklere sahip bazı flavonoidler içerir. Karpuzun bu nedenle hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.