Depresyonun Doğal İlacı: Kurkumin
.
Araştırmayı yapan Murdoch Üniversitesi profesörleri, bir deneyin başarılı olabilmesi, araştırılan değişkenin neleri değiştirdiğinin anlaşılabilmesi için diğer tüm değişkenler sabitlenmelidir fikrini elbette biliyorlardı. Yine de iki profesörün Journal of Affective Disorders'da (Afektif Bozukluklar Dergisi) yayınlanan deney sonuçları bu eleştirilerle karşılaştı.
Yani kurkumin pigmentinin endişe ve depresyonun etkilerini düşürdüğünü biliyoruz, ancak ne yazık ki henüz tam da ne kadar düşürdüğünü bilmiyoruz...
Peki neymiş bu kurkumin?
Kurkumin zerdeçalda bulunan, bu baharata sarı rengini veren pigmente verilen isim. Alzheimer riskini azalttığına yönelik kanıtlanmış sonuçlar da Wikipedia'da bulunuyor, California Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara dayandırılıyor. Beyin Yorgunluğunu Önleyen Mucize Besinler
Avustralya Murdoch Üniversitesi'nde yapılan araştırma, majör depresif bozukluk gösteren 123 hasta üzerinde yapılmış. Bu hastalar gruplara ayrılmış; gruplardan birine 12 hafta boyunca hafif doz (250 mg) özütülmüş kurkumin verilmiş. Bir diğer gruba ise ağır doz (500 mg) verilmiş. Bir gruba verilen hafif doz kurkumine 15 miligram da safran eklenmiş. Sonuncu gruba ise plasebo ilaç verilmiş.
Öyle ki; deneye dahil olmayan hastalarda %35'lerde seyreden depresyon ilacı etkisi, kurkumin desteği alan hastalarda %65'lere kadar çıkmış.
Gel gelelim... Kurkumin yalnız başına ne kadar etkili?
Araştırmaya katılan hiçbir deneğin ilacı kesilmediği için, kurkumin'in tek başına nasıl bir etki yaratacağı şimdilik bilinemiyor. Aynı durumdan ötürü; safran katkılı kurkumin alanların durumunda da kesin sonuçlara ulaşmak mümkün değil.