Boza İçin, Hastalıklardan Korunun
.
Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceklerinden boza, doğru porsiyonda tüketildiği takdirde sağlığa oldukça faydalı.Bozanın bağışıklığı güçlendirerek birçok hastalığa karşı koruma sağladığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, boza potasyum deposu olması sebebiyle kan basıncını kontrol altında tutulmasına, kemik sağlığının korunmasına, stresle mücadele edilmesine ve kas dokusunun düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olacağını belirtti.Kaynak Fotoğraflar: Pixabay
Darı irmiği veya un, şeker ve su bazlı bir içecek olan boza, içerdiği demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı. Bozada bulunan bakteriler hem kolon kanseri riskini düşürüyor hem de kısa vadede kabızlığa iyi geliyor. Bozanın fermantasyonu sırasında yapısında üreyen yararlı laktat bakterileri bağırsak sağlığı için çok önemli.
Diyet yapanlar boza tüketiminde aşırıya kaçmamalı
Boza oldukça faydalıdır ancak yüksek kalorili olması sebebiyle temkinli yaklaşılması gerekir. Bozanın bir bardağı yaklaşık 30 gram karbonhidrat içerir. Boza şeker de içerdiği için hamileler ve diyabet hastaları boza tüketimine çok dikkat etmeli.
Boza 2-3 gün içerisinde tüketilmeli
Bozanın ideal tüketim süresi 3-5 gün civarındadır. Karışım heterojen olduğu için tüketilmeden önce çalkalanması doku dağılımı açısından daha doğru olacağı gibi bekletilen günlerde mayalanma devam edeceği için tadında ekşime olabilir. Daha fazla bekletilen bozalar gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bu yüzden ortalama 2-3 gün içinde tüketilmesi en sağlıklısı.
Bozanın diğer bir faydası ise cilt güzelliği için kullanılmasıdır. Enerji veren bir besin olan boza, içerisindeki bileşiklerden dolayı enerji korunumunu sağlar ve strese karşı savaşır.
Boza nasıl yapılır?
Kış aylarının ve nostaljinin vazgeçilmezi olan boza soğuk günlerin gelmesiyle yeniden aklımıza düştü. Evde boza nasıl yapılır? Son zamanların en sık yapılan araması olduğu için boza nasıl yapılır tarifini sizin için yaptık. İşte en pratik boza yapımı…Malzemeler:*3 su bardağı bulgur*2 kahve fincanı kadar pirinç*3 su bardağı toz şeker*Maya*KapYapılışı:Bulgurlarınızı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün ıslattığınız bulgurların üzerine pirinçleri de ekleyip haşlayın. Haşlanma işlemi bittikten sonra mikser yardımı ile iyice ezin ve daha sonra süzgeç ile süzün. Hazırlamış olduğunu karışımı bir tencere ye aktarın ve kısık ateşe koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Eriyinceye kadar karıştırıp daha sonra ocaktan alın.Oda sıcaklığında soğumaya bıraktığını bu karışımı arada bir karıştırarak topaklanmasını önleyebilirsiniz. Karışım ılık hale gelince içine suda ezdiğiniz mayayı ilave edin ve ağzını kapatın. Tahmini 25 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 gün saklayın. Ancak arada karıştırmak için açabilirsiniz.Eğer 3 gün sonra göz göz olmuşsa bozanız hazır demektir.Tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz.