Böcek Zırhından Zayıflama Hapı Yaptılar!
.
Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen nanoteknoloji araştırmaları sırasında, "tenebrionidae" familyasından böcekler üzerine çalışan uzmanlar, böceğin zırh kısmında bulunan şeker yapıdaki kitinin, yağı sindirime girmeden dışarı atan özelliğinin olduğunu keşfetti.Kaynak: Hürriyet
ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böceğin iç organlarını koruyan kap şeklindeki dış zırh kısmını hiç bozmadan biyokap elde etiklerini söyledi.
"Böcek zırhının yüzeyinin nanoliflerden oluştuğunu gözlemledik. Ürünün yüzeyinde nanolifler var. Midede bu nanolifler tamamıyla birbirinden ayrılıyor ve her biri kendi ağırlığının en az 40 katı yağ bağlıyor."
Araştırmayla, böceklerin biyoteknolojik ve nanoteknolojik alanda nasıl kullanılabileceğini ortaya koymaya çalıştıklarını anlatan Kaya, şunları kaydetti:
"Araştırmayı, öğretim görevlilerimiz İdris Sargın ve Demet Erdönmez ile gerçekleştirdik. Çalışmamız tamamlanınca 'Innovative Food Science and Emerging Technologies' dergisine gönderdik. Orada da 3 ay süren bir süreç yaşandı."
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin de 2006 yılında kurulan üniversitenin, 24 bin öğrenci ile eğitim kalitesini sürekli artırdığını bildirdi.
Üniversitenin, son yıllarda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarda dikkati çekmeye başladığını vurgulayan Şahin, "Bilimsel özerkliğe sahip olmanın verdiği güçle, evrensel değerler ışığında bilim, teknoloji, kültür ve sanat birikiminden yararlanarak, ülkenin geleceği için üstün, çağdaş ve nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Üniversite olarak araştırma, eğitim ve hizmet alanlarındaki üretimi toplum yararına sunmayı kendimize bir görev olarak yüklenmiş bulunmaktayız." ifadelerini kullandı.