Birbirinden Farklı Sebzeli Tatlı Tarifleri
.
Muhallebili Havuç Tatlısı:
Malzemeler: • 4 adet orta boy havuç• 1 su bardağı toz şeker• 1 paket bisküvi• 1 su bardağı ceviz• hindistan cevizi • tarçın• hindistan cevizi• 4 su bardağı süt• 2 çorba kaşığı un• 1,5 çorba kaşığı nişasta• 5 çorba kaşığı şeker• 1 paket vanilyaYapılışı: Havuç tatlısı için havuçları rendeleyin. Şeker ile birlikte kısık ateşte 20 dakika pişirin. Bisküvileri küçük parçalara bölün. Pişen havuçlar biraz ılıyınca içerisine bisküvi parçalarını ve ceviz eklemek isterseniz cevizi ekleyip karıştırın. Borcamı hafif ıslatıp tabanına Hindistan cevizi serpin ve havuçlu karışımı borcama yayın. Muhallebi malzemelerini bir tencerede karıştırarak pişirin ve pütürlük olursa mikserle 5 dk. çırpın. Borcama yaydığınız havuçlu karışımın üzerine muhallebiyi yayın. Ilıdığında üzerini hindistan cevizi ve tarçın ile süsleyip buzdolabında soğumaya bırakın. Muhallebili havuç tatlısı soğuduktan sonra servise hazır.
Brokolili Muffin:
Malzemeler: • 6 Minik dal brokoli (hafif haşlanmış)• 2 su bardağı un• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu• 1 su bardağı yoğurt• 1 çay bardağı sıvı yağ• 2 adet yumurta• 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir• 1 tatlı kaşığı pul biber• 1 çay kaşığı KarabiberYapılışı: Yumurta,yoğurt,sıvı yağ ve peyniri derince bir kap içerisinde çırpın. Un,kabartma tozu ve baharatını ekleyerek iyice karıştırın. Yağlanmış küçük kalıplara yada kağıt kaplara hamuru yarıdan biraz daha fazla olacak şekilde paylaştırın. Üzerlerine haşlanmış brokolileri yerleştirin Yerleştirmiş olduğunuz brokolinin üzerine rendelenmiş kaşar peynirlerini serpin. 180C de ısıtılmış fırında kabarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
Kabak Sütlüsü:
Malzemeler: • 1 kg balkabağı• 1,5 su bardağı şeker• 2 su bardağı sütYapılışı: Balkabağı dilimlenir tencereye alınır. Üzerini geçmeyecek kadar ılık su eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır.Haşlandıktan sonra blendırdan geçirilir. Üzerine süt ve toz şeker eklenir. Süt miktarını, kıvamına göre ayarlayarak ekleyin.Boza kıvamında olmalı. Şeker miktarını kendi damak zevkinize göre de ayarlayabilirsiniz.Karıştırılarak 15 dk kadar pişirilir. Altı kapatılır. Üzeri dilediğiniz gibi süslenerek servis yapılır.
Havuçlu 3 Renkli İrmik Tatlısı:
Malzemeler: • 1 litre süt• 12 çorba kaşığı irmik• 10 çorba kaşığı şeker• 1 paket vanilya• 1 portakal kabuğu rendesi• 2 çorba kaşığı kakao• Yarım kg. havuç• 1 su bardağı toz şeker• 3 çorba kaşığı mısır nişastası• İrice çekilmiş fındıkYapılışı: Süt,irmik ve şekeri geniş bir tencereye alıp orta ateşte karıştırarak pişmeye bırakın. İrmik tatlısı koyulaşınca ocaktan alın vanilyayı ekleyip karıştırın. Tatlının yarısını bir kaba boşaltın ve kakaoyu ekleyip iyice karıştırıp, soğuk su ile ıslatılmış kare borcam kalıbına dökün.Kalan sütlü tatlıya rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip karıştırın ve kakaolu karışımın üzerine dökün. Havuçları ufak parçalara ayırın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip iyice pişene kadar haşlayın.(Havuçların daha çabuk pişmesi için rendeleyip soteledikten sonra da pişirebilirsiniz.) İyice pişen havuçları blenderden geçirin ve püre haline getirin. Şekeri ekleyip 1-2 taşım kaynatın.Nişastayı yarım fincan su ile çözdürüp havuçlu karışımın içine ilave edip çırpıcıyla karıştırarak pelte kıvamına gelinceye kadar pişirin.Eğer çok koyu olursa biraz su,cıvık gibi olacak olursa mısır nişastası ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Kıvamını alan havuç tatlısına irice çekilmiş fındık parçalarını ekleyin ve karıştırıp tatlının üzerine düzgünce yerleştirin. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Balkabaklı Pasta:
Malzemeler: • 2 paket bisküvi• 50 gr erimiş margarin• 1 çay bardağı süt• 13 yemek kaşığı irmik• 1 lt süt• 8-9 yemek kaşığı toz şeker• 2 yemek kaşığı hindistan cevizi• 50 gr margarin• 1 paket vanilya• 1,5 kilo bal kabağı• 3 su bardağı şeker• 2 su bardağı çekilmiş cevizYapılışı: 2 bisküviyi 50 gr erimiş margarini ve 1 küçük çay bardağı sütü iyice yoğuruyoruz. Kelepçeli kalıba elimizle bastırarak yayıyoruz. Buzlukta 10 dakika kadar bekletiyoruz. Süt, irmik, şeker, hindistan cevizi ve margarini koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Altını kapatmaya yakın vanilya ekleyerek ateşten alıyoruz. Bu aşamayı önceden hazırlayarak bir kenar da bekletiyoruz. 1,5 kilo tatlı kabağını normal tatlısını pişirir gibi 3 bardak şekerle pişiriyoruz. Soğuyunca çatalla püre haline getiriyoruz.Kalıbı buzluktan çıkarıp üzerine irmikli karışımı döküyoruz. Üzerine 1 bardak robotta çekilen cevizden serpiyoruz. Onun üzerine de kabak püremizi yayıyoruz. En üste yine kalan cevizi serpiyoruz. Buzdolabında en az 2-3 saat bekletiyoruz. Dilimleyerek servis yaparken üzerine tahin döküyoruz. Afiyet olsun…Kış Meyveleriyle Lezzetli Tatlı Tarifleri İçin Tıklayın!
Pazılı Kek:
Malzemeler: • Yarım demet pazı• 3 yumurta• 3 su bardağı un• 1 su bardağı şeker• yarım su bardağı sıvıyağ• 1 su bardağı süt• 1 paket kabartma tozu• 1 paket vanilya• 2 su bardağı sütYapılışı: Öncelikle pazı yapraklarını yıkayıp kalın saplarını ve varsa kalın damarlarını da ayıklayıp kaynamış sıcak suya 1 dakika kadar batırıp çıkarıyoruz...daha sonra soğuk suya alıyoruz...soğuk sudan çıkardıktan sonra rondoda püre haline getiriyoruz...Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz,sıvıyağı ve sütü ilave ediyoruz,unumuzu kabartma tozumuzu ve vanilyamızı ekliyoruz,en son pazı püremizi de ekleyip karıştırıyoruz...yağlanmış kek kalıbımıza döküp 150 dereceli fırında 50-60 dakika kadar pişiriyoruz...pişen kekimiz soğuduktan sonra ortadan ikiye bölüyoruz,kekimizin arasından ince bir dilim ayırıyoruz üzerini süslemek için...kremşantiyi hazırladıktan sonra kekimizin ilk katına sürüyoruz,daha sonra diğer parçasını üzerine kapatıp kremşantiyi her tarafına düzgünce kaplıyoruz...ayırdığımız ince dilimi elimizde ufalayıp kekimizin üzerine serpiştiriyoruz...
Balkabaklı Puncake:
Malzemeler: • 1,5 su bardağı ile süt• 1 su bardağı ile bal kabağı püresi• 1 tane yumurta• 2 yemek kaşığı ile zeytinyağı• 2 yemek kaşığı ile sirke• 2 su bardağı ile un• 3 yemek kaşığı ile toz şeker• 2 çay kaşığı ile kabartma tozu• 1 çay kaşığı ile yenibahar• 1 çay kaşığı ile tarçın• Yarım çay kaşığı ile zencefil• Yarım çay kaşığı ile tuzYapılışı: Derin bir kaseye aldığınız sütü, bal kabağı püresini, yumurtayı, zeytinyağı ve sirkeyi mikser ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu sıvı karışıma unu, toz şekeri, kabartma tozunu ve damak zevkinize hitap eden baharatları ve tuzu ekleyin. Mikserle birkaç dakika daha karıştırma işlemini sürdürün.Yüksek ateşte kızdırdığınız tavaya yarım çay fincanı olacak şekilde Her iki tarafı da kızarana kadar pankeklerinizi hamur bitene kadar tek tek pişirin. Bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Kırmızı Lahanalı Kek:
Malzemeler: • 2 bardak rendelenmiş/doğranmış kırmızı lahana• ½ bardak yulaf• 1 yumurta• ½ bardak elma püresi• 1 çay kaşığı tarçın• ¼ bardak krem peynir • ½ bardak yoğurt Yapılışı: Fırını önceden 230 derecede ısıtın. Kırmızı lahana ve yulafı iri kum tanesi büyüklüğünde kalana kadar mikserde çekin. Üzerine yumurtayı, elma püresini ve tarçını ekleyip iyice karıştırın. Oluşan hamuru fırın tepsisine koyun ve 30 dakika boyunca pişirin. İyice pişmiş olup olmadığını kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Eğer kürdanı batırıp çıkardığınızda üzerine bir şey yapışmamışsa kekiniz olmuş demektir!Keki ılıyana kadar bekletin. Bu sırada krem peynir ve yogurt bir kapta karıştırıp dolaba kaldırın. Kek ılıyınca üzerini oluşan bu karışımla süsleyin. İşte kekiniz hazır.
Ispanaklı Antep Fıstıklı Tatlı:
Malzemeler: • 200 gram yağ• 200 gram antep fıstığı• 1 çay bardağı sıvı yağı• 2 yumurta• 1 çay bardağı şeker• 1 paket vanilya• 1 çay kaşığı karbonat • 1 demet ıspanak• 1 su bardağı çekilmiş ceviz• 1 fincan irmik• Aldığı kadar un• 4 su bardağı şeker• 3. 5 su bardağı suYapılışı: Yemyeşil sanki fıstıklı tatlı gibi lezzetli ve de görüntüsü de bir o kadar güzel bir tarif hazırladık.Ispanaklı cevizli tatlı için öncelikle bir tencere de şeker ve suyu kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. 6-7 yaprak ıspanağın üzerine kaynar su döküp 5 dakika bekliyoruz suyunu süzüp robottan geçiriyoruz. Yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşayan tereyağ, sıvı yağ, yumurta, şeker, puding, ıspanak püresi, ezilmiş ceviz, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz. Aldığı kadar un ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Silindir şeklinde yuvarlayıp parmak parmak kesip tepsiye aralıklı bir şekilde dizip ısıtılmış 180 derece de olan fırında kızarana dek pişiriyoruz. Şerbet soğuk tatlılar sıcak olacak şekilde döküyoruz. Yaklaşık 1-2 saat dinlendikten sonra dondurma ile servis ediyoruz.Ispanaklı tatlı hem görseli muazzam hem de lezzeti harika bir tatlıdır.
Pancarlı & Mor Lahanalı Çılgın Kek:
Malzemeler: • 455 gram sana tereyağ lezzeti• 115 gram un• 1 tatlı kaşığı karışık baharat (tarçın, karanfil, anason)• 8 adet yumurta sarısı• 5 adet yumurta akı• 400 gram pudra şekeri• 2 çay kaşığı vanilya özü• 3 dilim pancar• 3 dilim mor lahanaYapılışı: Kare kek kalıbının alt ve yan kısımlarını iyice yağlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Karışık baharatlarla unu eleyip bir kenara koyun. Pancarı ve mor lahanayı incecik doğrayın. Ayrı ayrı kaplar içerisine yerleştirip ikisine de üzerini geçmeyecek kadar su ve 3'er yemek kaşığı toz şeker ekleyin. 10'ar dakika boyunca orta ateşte pişirin. Pancar ve mor lahana rengini bıraktığında soğumaları için kenara alın. Sana tereyağ lezzetini ve vanilya özünü krem gibi olana dek çırpın. Yumurta sarılarını ve pudra şekerini de krema kıvamına gelince hacmi 3 katına çıkana kadar çırpın. Farklı bir kapta yumurta aklarını çırpın ve katı bir hale gelince alt üst edin. Sana tereyağı lezzeti-yumurta sarısı karışımını yumurta aklarının üzerine yavaşça ekleyin. Azar azar da baharatlı unu içerisine ilave edip spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırın. Hamuru 2 parçaya ayırın. İlk hamura pancarlı karışımı ekleyip karıştırın. İkinci hamura da mor lahanalı karışımı ilave edip karıştırın. Pancarlı kek hamurundan bir kepçe alın ve kek kalıbına 0.5 cm katman olacak halde yayın. Fırının üst ızgarasında 5 dakika boyunca pişirin. Pancarlı kekin üzerine 0.5 cm katman olacak halde mor lahanalı kek hamurundan bir kepçe alıp yayın. 5 dakika boyunca fırının üst ızgarasında pişirin. Sırayla bir pancarlı kek hamuru, bir mor lahanalı kek hamuru olacak şekilde 5'er dakika pişirin. 10. katı da pişirdiğinizde fırını tamamen kapatın. Soğuduğunda fırın tepsisinden çıkarın ve yan kısımları incecik kesip düzeltin Daha sonra da ince dilimler halinde kesip servis tabağına alın.