Güncelleme Tarihi:
Beslenme uzmanı Rhiannon Lambert'e göre sadece dondurulmuş sebze ve meyveler değil, et ve balık da çok daha iyi olabilir.
“Taze et zamanla besin değerlerini kaybeder” diyen Lambert, şunları söyledi: “ Ama eti dondurmak veya dondurulmuş satın almak hem besin değerlerini hem de lezzetini korumaya yardımcı olur. Balığı dondurmak ise omega-3 gibi kalp sağlığına yararlı yağ asitlerinin aktif kalmasına yardımcı olabilir.”
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, balıktaki omega-3'ün çoğunun üç ay dondurulduktan sonra bile besleyici olarak kullanılabilir kaldığını ortaya koydu.
Dondurulmuş olarak süper güçlendirilmiş diğer gıdalar arasında brokoli, mısır ve bezelye de bulunuyor. Dondurulmuş brokoli genellikle taze muadilinden daha fazla riboflavin (B2 vitamini) içeriyor, bu da sindirim sağlığı ve beyin fonksiyonu için gereklidir.
Hasattan hemen sonra brokoliyi dondurucuya koymak, temel vitamin ve antioksidanların daha uzun süre korunmasını sağlıyor.
Dondurulmuş bezelye, C vitamini gibi hayati besin maddelerini tazeleriyle aşağı yukarı aynı seviyede içeriyor. Taze ıspanak sadece çabuk bozulmakla kalmıyor, aynı zamanda birkaç gün sonra besin değerlerini de kaybediyor.
Ispanağı dondurulmuş olarak satın almak C vitamini ve folatın daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayarak besin değerini aylarca koruyor.
Lambert, mısırın dondurulduğunda 'zirvede' olduğunu, doğal tatlılığını ve besin seviyelerini koruduğunu söylüyor. Dondurulmuş mısır taze mısırdan daha fazla C vitamini içeriyor. Taze tatlı mısır ise toplandıktan sonraki 12 saat içinde şeker içeriğinin yüzde 50'sini kaybediyor, bu da dondurulmuş mısırı genellikle çok daha lezzetli bir seçenek haline getiriyor.