Besinlerdeki Vitamin Kayıplarını Engelleme Yolları
.
Besinlerdeki vitamin kayıpları; besinin ısı, ışık, hava ile teması sonucu ve belirli bir zaman sonrasında meydana gelir. Besinlerde bulunan vitaminlerin kayba uğramaması ve vücudumuzun bu vitaminlerden maksimum faydalanması için şu yollar izlenebilir...Kaynak Fotoğraflar: Pixabay
Bıçak Kullanımı
Çiğ sebzeleri metal bıçak ile kesmek yerine mümkün olduğunca elinizle parçalayarak tüketin. Çünkü sebzelerdeki vitamin ve mineral kaybına neden olabilir.
Yağda Kavurmayın
Yağda kızartma veya kavurma yöntemini, hem kanserojen özellik taşıdığından hem de vitamin kayıplarına yol açtığından tercih etmeyin. Yemeğin malzemelerini başta yağda kavurmak yerine az suda pişirerek de benzer tadı elde edebilirsiniz. Pişmiş olan yemeğe yağı sonradan ekleyin.
Yemekleri Tekrar Isıtmak
Yemeklerinizi yeterli miktarda yapmaya özen gösterin. Ertesi gün tekrar ısıtılan yemekte vitamin kayıpları daha çok olmaktadır. Bu işlem tekrarladıkça her tekrarda biraz daha bozulacaktır.
Cam Kaplarda Muhafaza Edin
Yağınızı ışık almayan serin bir ortamda mümkün oldukça cam kaplarda muhafaza edin. Bunu yapmanızın nedeni, güneş gören yağların bir süre sonra bozulacak olmasıdır. Ayrıca plastik kaplar sağlığa zararlı olduğu için cam kaplar kullanmakta fayda var.
Meyveleri Kabuklu Tercih Edin
Mümkün oldukça meyve ve sebzelerin kabuklarını az soyun veya rendeleyin. Bu sayede meyve ve sebzelerinizden daha çok faydalanabilirsiniz.
Yoğurt Suyu
Yoğurdun dipte kalan suyunu ayran çorba vs. yaparak değerlendirebilirsiniz. Mümkün olduğunca dökmeyin. Yoğurt suyu içerdiği vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir.
Hızlı Hazırlık
Mümkün olduğunca kısa sürede hazırlayın ve sunun. Saatler boyunca yemek yapmak ve oyalanmak size zaman kaybıyla beraber besinlerin faydalarını yok etmenize de neden olacaktır.