Bayat Ekmekli Tarifler
.
İncir Ve Ballı Ekmek Turtası
Malzemeler: •2,5 su bardağı süt•1 adet bayat ekmek•8 adet kuru incir •4 adet yumurta •3 çorba kaşığı tereyağı •3 çorba kaşığı bal. Yapılışı: Ekmek bir kaseye ufalandıktan sonra süt ile ıslatılır. Yumuşaması için 20 dakika bekletilir. İncirler de suda bekletilerek yumuşatılır. Süzülmüş incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir. 4 yumurta çırpılarak önceden eritilmiş 2 kaşık tereyağı, bal ve sütlük ekmek ile birlikte mikserle karıştırılır. Dahasonra incir dilimleri bu karışıma eklenir. 18 X 20 cm ebadındaki bir fırın kalıbı yağlı kağıt ile döşenir ve kalan tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım dökülür ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servis yapılır...
Kahvaltılık Peynirli Toplar
Malzemeler: •7 dilim bayat ekmek (tost ekmeği dilimi boyutunda),•1 su bardağı ezilmiş Peynir,•1 su bardağı süt,•1 avuç kıyılmış maydanoz veya dereotu,•1 su bardağı un,•1 yumurta,•1 su bardağı galeta unu,•Sıvı yağ.Yapılışı: Ekmekleri ufak ufak parçalayın. Üzerine sütü dökün (sütün miktarı poğaçaların/ekmeklerin sertliğine göre değişebilir, kontrollü olarak dökün). 15 dakika sütü çekmesini bekleyin. Sütü çekince içine peyniri ve maydanoz veya dereotunu ekleyip yoğurun. Şekil alacak bir hamur haline gelince istediğiniz büyüklükte toplar yapın. Tavada sıvı yağı kızdırın. Topları önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve sonra galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartın. Kızaran topları bir süzgece alın.
Tirit
Malzemeler: •Bayat ekmek•2 su bardağı sarımsaklı yoğurt•Yarım kilo kuşbaşı et•1 adet soğan•3 adet domates•1 çay bardağı sıvı yağ•1 tatlı kaşığı toz biber•1 tatlı kaşığı nane•1 tatlı kaşığı kekik, tuzYapılışı: Yağın yarısını bir tavada kızdırıp içine etleri atın ve kızartın. Tuz ve 1 tatlı kaşığı toz biber ekleyip karıştırın ve ateşten alın. Bayat ekmekleri doğrayıp 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika kurutun. Bu sırada kalan yağı bir sos tenceresinde kızdırıp ince ince kıydığınız soğanları ekleyin ve kavurun. İçine rendelediğiniz domatesleri ekleyip 10 dakika kadar pişirin (bu aşamada arzuya göre biraz tavuk suyu da ekleyebilirsiniz) Tuz, nane ve kekiği ekleyip karıştırın. Ekmekleri fırından çıkarıp ılınmalarını bekleyin. Üzerlerine domates sosunu gezdirin. Onun üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın. En üste ise etleri yayın. İsterseniz sosa 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bayat Ekmek Pudingi
Malzemeler: •1 bayat ekmek •2 kahve fincanı tereyağı•2 çorba kaşığı kuru üzüm •Dövülmüş fındık•Muz dilimleri (isteğe bağlı)•PudingYapılışı: Tereyağı hafifçe eritilir. Ekmek ince dilimler halinde doğranır. Üzüm, yumuşatılması için suda bekletilir. Eritilmiş tereyağı ekmek dilimlerinin her iki tarafına da sürülür ve 160 derece ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. Puding, kaynatılır. . Ekmek dilimleri önceden yağlanmış bir kalıba dizilerek yerleştirilir. Süzülmüş ve iyice sıkılmış kuru üzümler de üzerlerine serpilir. İsteğe bağlı üzeri için fındık da kullanılabilir. Sonbaharın En Güzel 10 Yemeği!!
Ekmek Böreği
Malzemeler: •1 adet Bayat ekmek,•200 gr kaşar rendesi,•200 gr beyaz peynir,•1,5 su bardağı süt,•2 yumurtaYapılışı: Küçük fırın tepsisinin altını yağlayın. Ekmeğin yarısını küçük küçük parçalayarak tepsinin dibini döşeyin. Üzerine kaşarın yarısını ve beyaz peynirin tamamını yayın. Üzerine ekmeğin diğer yarısını döşeyin. Kalan kaşarı da üzerine yayın. Yumurtaları sütün içine kırıp çırpın ve böreğin üzerine gezdirin. 10-15 dakika dinlendirdikten sonra 220 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Bayat Ekmek Helvası
Malzemeler: •2 su bardağı ince çekilmiş bayat ekmek•1 çay bardağı irmik•2 yemek kaşığı tereyağı•2 yemek kaşığı zeytinyağı•2 yemek kaşığı hindistan cevizi•1 su bardağı şeker•1 su bardağı suYapılışı: Su ve şekeri karıştırıp şerbet gibi kaynamaya bırakın. Tarifte şeker ve su 1, 5 bardaktı ben 1 bardaktan denedim çok tatlı sevenler 1,5 bardaktan yapabilir. Diğer tarafta yağları tavaya alıp eritin. Üzerine ekmek ve irmiği ekleyip altın rengine dönünceye kadar kısık ateşte kavurun. Rengi dönünce hindistan cevizini ekleyin. Sonra üzerine sıcak şerbeti ekleyip üç beş dakika karıştırıp suyunu çektirin, dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Bayat Ekmek İle Dilim Pizza
Malzemeler: •9 dilim bayat ekmek •1 çay bardağı süt•2 yemek kaşığı kahvaltılık sos (acuka)•Mısır•Sosis (isteğe göre sucuk vs eklenebilir)•Dilim zeytin•Kırmızı biber•Rendelenmiş kaşar peyniriYapılışı: Öncelikle bayat ekmekleri ortadan ikiye kesiyoruz. Bu tarif bayat ekmekte daha iyi sonuç veriyor .Süt ile acukayı karıştırıp kaşık yardımıyla ekmeklere sürüyoruz. Salça yerine acuka daha lezzetli oluyor ama biber salçası da kullanılabilir.Ardından kaşar peyniri en üste gelecek şekilde diğer malzemeleri ekmeklere diziyoruz ve 200 derecelik fırında kaşar peynirler eriyip malzemelerin üzerine yayılınca kapatabiliriz.Afiyet olsun.
Keledoş
Malzemeler: •200-250 gr. Kuşbaşı dana/kuzu eti•1 su bardağı yeşil mercimek•1 su bardağı den (buğday)•1 su bardağı haşlanmış nohut•1 orta boy kuru soğan•2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)•3 yemek kaşığı tereyağ / sıvı yağ•Pazı otu (pazik)•3 diş sarımsak•Tuz, karabiber, pul biber•Bayat ekmekYapılışı: Yeşil mercimek ile den (buğday) bir tencerede haşlanır. Bu sırada 1 kuru soğan, 2-3 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et eklenerek kavrulmaya devam edilir. (Et önceden de haşlanmış olabilir, ancak ben düdüklü tencere kullandığım için önceden haşlamaya gerek kalmıyor. ) 10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu (bulamazsanız ıspanak da olabilir) ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 35-40 dk düdüklüde pişirilir. Piştikten sonra ocaktan aldığınız yemeğin içine 2 su bardağı çökelek (ancak peynir olanı değil, yoğurt kıvamında olanı kullanılacak, bulamazsanız süzme yoğurt) ile 3 diş sarımsak eklenip iyice karıştırılır.En son olarak, doğranmış bayat ekmeklerle harmanlanıp servis edilir. Sonbaharın En Güzel 10 Yemeği!!
Papara
Malzemeler: •1 bayat ekmek,•2 soğan,•2 domates,•3 sivri biber,•3 diş sarımsak,•200 gr yağsız kıyma,•1 kase yoğurt,•1 çorba kaşığı salça,•1/2 çay bardağı sıvı yağ,•Tuz,•Karabiber,•Yeterince su ya da et suyu.Yapılışı: Ekmeği kesme şeker büyüklüğünde kesip, önceden ısıtılmış 220 dereceli fırında kıtırlaştıralım. Soğanları küp küp doğrayalım.Sarımsakları küçük küçük doğrayalım. Domatesleri ayrı bir kaba rendeleyelim. Tencereye sıvı yağı alıp doğradığımız soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavuralım.Üzerine kıymayı ve küçük küçük doğradığımız sivri biberleri ekleyip 2 dakika daha kavuralım. Rendelediğimiz domatesleri ve salçayı ekleyelim ve yarım dakika daha kavurmaya devam edelim. Yemeğimizin tuzunu ve biberini ayarlayıp suyunu ekleyelim. Papara yemeğimizi kısık ateşte 10-15 dakika pişirip ateşten alarak ılıtalım. Bir kabın içine yoğurdu ve sarımsağı koyup iyice karıştıralım. Ekmekleri servis tabağına alıp üzerine paparayı ve sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapalım.
Yalancı Paça
Malzemeler: •Soğan•Tereyağı•Salça•Sarımsak•Limon suyu•Toz biber•Et suyu•Bayat ekmekYapılışı: Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür