Bayat Ekmekleri Değerlendirebileceğiniz Tarifler
.
Evinizde bayat ekmekler birikiyorsa onları atmak yerine mutlaka değerlendirin. İşte hem bayat ekmeklerinizi değerlendirirken hem de bütçenizi rahatlacak 9 pratik tarif...Kaynak Fotoğraflar: Google Yeniden Kullanım, Pinterest
İncir Ve Ballı Ekmek Turtası
Malzemeler: •2,5 su bardağı süt•1 adet bayat ekmek•8 adet kuru incir •4 adet yumurta •3 çorba kaşığı tereyağı •3 çorba kaşığı bal. Yapılışı:-Ekmek bir kaseye ufalandıktan sonra süt ile ıslatılır. -Yumuşaması için 20 dakika bekletilir. -İncirler de suda bekletilerek yumuşatılır. -Süzülmüş incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir. -4 yumurta çırpılarak önceden eritilmiş 2 kaşık tereyağı, bal ve sütlük ekmek ile birlikte mikserle karıştırılır. -Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir. -18 X 20 cm ebadındaki bir fırın kalıbı yağlı kağıt ile döşenir ve kalan tereyağı ile yağlanır. -Elde edilen karışım dökülür ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. -Krem şanti veya kaymak eşliğinde servis yapılır.
Kahvaltılık Peynirli Toplar
Malzemeler: •7 dilim bayat ekmek (tost ekmeği dilimi boyutunda),•1 su bardağı ezilmiş Peynir,•1 su bardağı süt,•1 avuç kıyılmış maydanoz veya dereotu,•1 su bardağı un,•1 yumurta,•1 su bardağı galeta unu,•Sıvı yağ. Yapılışı: -Ekmekleri ufak ufak parçalayın. -Üzerine sütü dökün (sütün miktarı poğaçaların/ekmeklerin sertliğine göre değişebilir, kontrollü olarak dökün). -15 dakika sütü çekmesini bekleyin. -Sütü çekince içine peyniri ve maydanoz veya dereotunu ekleyip yoğurun. --Şekil alacak bir hamur haline gelince istediğiniz büyüklükte toplar yapın. --Tavada sıvı yağı kızdırın. -Topları önce una sonra çırpılmış yumurtaya ve sonra galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartın. -Kızaran topları bir süzgece alın.
Tirit
Malzemeler: •Bayat ekmek•2 su bardağı sarımsaklı yoğurt•Yarım kilo kuşbaşı et•1 adet soğan•3 adet domates•1 çay bardağı sıvı yağ•1 tatlı kaşığı toz biber•1 tatlı kaşığı nane•1 tatlı kaşığı kekik, tuz Yapılışı: -Yağın yarısını bir tavada kızdırıp içine etleri atın ve kızartın. -Tuz ve 1 tatlı kaşığı toz biber ekleyip karıştırın ve ateşten alın. -Bayat ekmekleri doğrayıp 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika kurutun. -Bu sırada kalan yağı bir sos tenceresinde kızdırıp ince ince kıydığınız soğanları ekleyin ve kavurun. -İçine rendelediğiniz domatesleri ekleyip 10 dakika kadar pişirin (bu aşamada arzuya göre biraz tavuk suyu da ekleyebilirsiniz) -Tuz, nane ve kekiği ekleyip karıştırın. -Ekmekleri fırından çıkarıp ılınmalarını bekleyin. -Üzerlerine domates sosunu gezdirin. -Onun üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın. -En üste ise etleri yayın. -İsterseniz sosa 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
Bayat Ekmek Pudingi
Malzemeler: •1 bayat ekmek •2 kahve fincanı tereyağı•2 çorba kaşığı kuru üzüm •Dövülmüş fındık•Muz dilimleri (isteğe bağlı)•Puding Yapılışı: -Tereyağı hafifçe eritilir. -Ekmek ince dilimler halinde doğranır. -Üzüm, yumuşatılması için suda bekletilir. -Eritilmiş tereyağı ekmek dilimlerinin her iki tarafına da sürülür ve 160 derece ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. -Puding, kaynatılır. -Ekmek dilimleri önceden yağlanmış bir kalıba dizilerek yerleştirilir. -Süzülmüş ve iyice sıkılmış kuru üzümler de üzerlerine serpilir. -İsteğe bağlı üzeri için fındık da kullanılabilir.
Ekmek Böreği
Malzemeler: •1 adet Bayat ekmek,•200 gr kaşar rendesi,•200 gr beyaz peynir,•1,5 su bardağı süt,•2 yumurta Yapılışı: -Küçük fırın tepsisinin altını yağlayın. -Ekmeğin yarısını küçük küçük parçalayarak tepsinin dibini döşeyin.-Üzerine kaşarın yarısını ve beyaz peynirin tamamını yayın. -Üzerine ekmeğin diğer yarısını döşeyin. -Kalan kaşarı da üzerine yayın. -Yumurtaları sütün içine kırıp çırpın ve böreğin üzerine gezdirin. -10-15 dakika dinlendirdikten sonra 220 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Bayat Ekmek Helvası Malzemeler:
•2 su bardağı ince çekilmiş bayat ekmek•1 çay bardağı irmik•2 yemek kaşığı tereyağı•2 yemek kaşığı zeytinyağı•2 yemek kaşığı hindistan cevizi•1 su bardağı şeker•1 su bardağı su Yapılışı:-Su ve şekeri karıştırıp şerbet gibi kaynamaya bırakın. -Diğer tarafta yağları tavaya alıp eritin. -Üzerine ekmek ve irmiği ekleyip altın rengine dönünceye kadar kısık ateşte kavurun. -Rengi dönünce hindistan cevizini ekleyin. -Sonra üzerine sıcak şerbeti ekleyip üç beş dakika karıştırıp suyunu çektirin, dinlenmeye bırakın. Afiyet olsun.
Bayat Ekmek İle Dilim Pizza
Malzemeler: •9 dilim bayat ekmek •1 çay bardağı süt•2 yemek kaşığı kahvaltılık sos (acuka)•Mısır•Sosis (isteğe göre sucuk vs eklenebilir)•Dilim zeytin•Kırmızı biber•Rendelenmiş kaşar peyniri Yapılışı: -Öncelikle bayat ekmekleri ortadan ikiye kesiyoruz. -Bu tarif bayat ekmekte daha iyi sonuç veriyor.-Süt ile acukayı karıştırıp kaşık yardımıyla ekmeklere sürüyoruz. -Salça yerine acuka daha lezzetli oluyor ama biber salçası da kullanılabilir.-Ardından kaşar peyniri en üste gelecek şekilde diğer malzemeleri ekmeklere diziyoruz ve 200 derecelik fırında kaşar peynirler eriyip malzemelerin üzerine yayılınca kapatabiliriz. Afiyet olsun!
Keledoş
Malzemeler: •200-250 gr. Kuşbaşı dana/kuzu eti•1 su bardağı yeşil mercimek•1 su bardağı den (buğday)•1 su bardağı haşlanmış nohut•1 orta boy kuru soğan•2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)•3 yemek kaşığı tereyağ / sıvı yağ•Pazı otu (pazik)•3 diş sarımsak•Tuz, karabiber, pul biber•Bayat ekmek Yapılışı: -Yeşil mercimek ile den (buğday) bir tencerede haşlanır. -Bu sırada 1 kuru soğan, 2-3 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur. -Soğanlar kavrulduktan sonra küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et eklenerek kavrulmaya devam edilir. -10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 35-40 dk düdüklüde pişirilir. -Piştikten sonra ocaktan aldığınız yemeğin içine 2 su bardağı çökelek ile 3 diş sarımsak eklenip iyice karıştırılır.-En son olarak, doğranmış bayat ekmeklerle harmanlanıp servis edilir.
Papara
Malzemeler: •1 bayat ekmek,•2 soğan,•2 domates,•3 sivri biber,•3 diş sarımsak,•200 gr yağsız kıyma,•1 kase yoğurt,•1 çorba kaşığı salça,•1/2 çay bardağı sıvı yağ,•Tuz,•Karabiber,•Yeterince su ya da et suyu. Yapılışı: -Ekmeği kesme şeker büyüklüğünde kesip, önceden ısıtılmış 220 dereceli fırında kıtırlaştıralım. -Soğan ve sarımsakları küp küp doğrayın.-Domatesleri ayrı bir kaba rendeleyelim. -Tencereye sıvı yağı alıp doğradığımız soğanları ve sarımsakları ekleyip pembeleşene kadar kavuralım. -Üzerine kıymayı ve küçük küçük doğradığımız sivri biberleri ekleyip 2 dakika daha kavuralım. -Rendelediğimiz domatesleri ve salçayı ekleyelim ve yarım dakika daha kavurmaya devam edelim. -Yemeğimizin tuzunu ve biberini ayarlayıp suyunu ekleyelim. -Papara yemeğimizi kısık ateşte 10-15 dakika pişirip ateşten alarak ılıtalım. -Bir kabın içine yoğurdu ve sarımsağı koyup iyice karıştıralım. -Ekmekleri servis tabağına alıp üzerine paparayı ve sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapalım.