GURME
39- EGE USULÜ ENGİNER DOLMASI: En güzel tariflerinden biri... İçinin harcını enginar başına bir çorba kaşığı pirinçle hazırlayacaksınız ama pirinç neredeyse görünmeyecek kadar çok taze soğan, dereotu, nane, maydanoz ve envai çeşit ot koyacaksınız. Bol sızma zeytinyağıyla ilik gibi pişecek. Ege, özellikle Ayvalık, İzmir esnaf lokantaları, İstanbul’da Çiya münasip adresler...40- NERGİZLEME: Bir nevi yumurta salatası; hem adından hem de sembolik anlamından ötürü öne çıkıyor. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yapılan ancak artık unutulan bir Nevruz ve Hıdrellez lezzeti. Yumurtaları en ortası hafif bıngıldak kalacak gibi haşlayın, soyup dörde bölün, tabağa dizin, üzerine taze soğanların sadece yeşil kısmını bolca doğrayıp, tuz, karabiber, pulbiber, zeytinyağı ve limon suyuyla harmanlayın ve yumurtaların üzerine yayın. Soğanın yeşili nergizin saplarını, yumurtanın sarısı ve beyazı, pulbiberin kırmızısı nergiz çiçeğini çağrıştırıyor. Bahar pikniklerinde lavaş ekmeğe dürüm yapıp yiyin.41- MARULLU KUZU KAPAMA: Bir İstanbul klasiği... Maalesef layıkıyla yapan lokanta pek yok. Mecburen evde yapacaksınız. Yedikule marulunu kabaca koparıp tencerenin dibine döşeyin. Üzerine kemikli kuzu parçaları, hatta mümkünse böbrek yatağından kuzu parçalarını sıkı sıkı dizin. Tuz, bol karabiber, taze soğan ve dereotuyla üstünü kaplayın. Üzerini tekrar sıkı sıkı marul parçalarıyla kapatın. Üstünü geçmeyecek kadar suyla sıkıca kapalı olarak bir buçuk saat orta ateşte pişirin. İşte bahar!