Baharda İçinizi Kıpır Kıpır Edecek Salata Tarifler
.
Kışın son kalan lezzetlerini salataya katarak başlayalım!
Mis portakal ve greyfurtları hemen bırakmayın. Şimdi onların en tatlı zamanları. Salatanızda biraz zıtlığa yer vermek isterseniz bundan iyisi olamaz!Malzemeler* 1/4 cup taze portakal suyu* 2 yemek kaşığı (1/2 limon) taze limon suyu* 2 çay kaşığı kaşığı endelenmiş portakal kabuğu rendesi* 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı* 2 çay kaşığı hardal* 4-5 adet taze tarhun yaprağı (ince kıyılmış yoksa 1/2 çay kaşığı kurutulmuş tarhun)* 1 arpacık soğanı (küçük kıyılmış)* Tadınca tuz tuz ve taze çekilmiş karabiber* 1 rezene kökü* 2 adet portakal* 4-5 cup bardağı roka ve hindiba karışımı (1 demet roka, 6-7 adet hindiba gibi)Salatanın sosu için; küçük bir sos kabında portakal suyu, limon suyu, portakal kabuğu rendesi, zeytinyağı, hardal, tarhun ve arpacık soğanı iyice koyulana kadar karıştırılır. Tüm malzemeler karıştırılıp en son zeytinyağı yavaş yaval dökülerek karışrmaya devam edilirse daha kıvamlı ve güzel bir sos olur. Bunu artık biliyoruz. Tadıp tuzu ve biberi ilave edilince sosumuz hazır.Rezenenin sadece beyaz olan soğan kısmı sarı olmuş dış kabuklarından temizlenip ortadan ikiye bölünür ve salata soğanı doğrar gibi ince ince doğranır (yarım ay şeklinde)Portakallar soyulup dilimler 2 veya 3 parçaya bölünür. Rokalar ve hindibalar bir salata kabında portakal ve rezenelerin yarısı ile karıştırılarak sos ilave edilerek iyice salataya karıştırılır. En üste ayrılan rezene dilimleri ve portakal parçaları yerleştirilerek servis yapılır.
Salata deyip geçmeyin, isterseniz fazlasıyla doyurucu olabiliyor!
Salatanızın içine ne kattığınız sadece sizi ilgilendirir. Bu nedenle dilediğiniz doyurucu bulduğunuz her şeyi salataya ekleyebilirsiniz. Mesela hayatımıza yeni giren kinoa'yı bu şekilde değerlendirebiliriz!Malzemeler* 1 paket hellim peyniri* 6 adet gün kurusu kayısı* 6 adet kuru kayısı* 1 su bardağı kinoa* 2 su bardağı kaynar su* 1/2 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi* 1/2 demet maydanoz yaprağı (kıyılmış)* 1/2 demet semizotu* 3 yemek kaşığı kabuksuz badem* 4 yaprak kırmızı marul (doğranmış)Sosu için:* 5 yemek kaşığı zeytinyağı* 1 limon suyu* 3 yemek kaşığı beyaz sirke (şarap sirkesi)* 1/2 limonun kabuğu* Kinoa bir tencereye alınır ve üzerine 2 su bardağı kaynar su eklenir. 2 çimdik tuz eklenir. Su kaynatılır ardından altı en kısığa alınır ve kapağı kapatılır, suyu çekene dek pişirilir.* Ilınması için bir kâseye alınır. Hellim dilimlenir ve yağsız bir tavada kızartılır. Kızarmış hellim ufak küplere bölünür. Geniş bir kâseye marul, maydanoz, kayısı, badem, semizotu, kinoa, hellim ve maş fasulyesi koyulur ve karıştırılır.* Bir kavanoza sos malzemeleri eklenir kapağı kapatılır ve çalkalanır. Hazırlanan sos kinoalı malzemenin üzerine gezdirilir ve hepsi karıştırılır. Servis edilir.
"Kinoa ne Mignon?" diyenlere makarna önersek?
Evet kinoa'ya alışık olmayabiliriz. Sadece kalori ve sağlıklı beslenme açısından önerilen kinoa'nın yerine makarnayı da tercih edebilirsiniz. Aman bana ne kaloriden diyenler normal makarna, biraz daha sağlığına düşkün olanlar da tam buğday ya da kepekli makarna ile deneyebilirler.
Kinoa dedik, makarna dedik; elbette pirinçli olanı da mevcut!
Pilav aşıklarına müjde, kalorilerinizi düşünen bir salata var! Hem de pirinçli. Tamam tereyağlı pilavın yerini tabii ki de tutmaz! Ancak yine de yaz geçene kadar hevesinizi geçirebilir.Malzemeler* 200 gr. somon balığı dilimi * 200 gr. pirinç * 1 su bardağı bezelye * 1 kase kiraz domates * 10 yaprak fesleğen * 15 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin * 1 tatlı kaşığı zeytinyağı * 1 adet limon suyu * 1 çay kaşığı tuz,karabiber * 1 kase maydonoz Pirince su ve tuz ekleyerek pişirin. Diğer tarafta somonları küçük doğrayın. Maydonoz, fesleğen, limon suyu, bezelye, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Pişen pirincin içine ekleyin. Yağladığınız kek kalıbına döküp ters çevirin. Üzerine kiraz domates ve zeytinle süsleyerek servis yapın.
Çıtır çıtır turpların tam zamanı!
Turp her daim acı gelen kök sebzelerdendir. Ancak dış kabuğu yeşil içi ise pembe bu turplar şekerden bile tatlılar. Salatanıza değişik bir doku katması yetmezmiş gibi enfes bir de tat katıyorlar!Orta boy vezir turbunu soyup bir parmak kalınlığında doğrayın. Daha sonra taze roka, fesleğen, kuzu kulağı karışımı hazırlayın. Üzerine kuşkonmazları doğrayın son olarak turpları koyun. Üzerine kavrulmuş çam fıstığı ekleyin.
Mozarellayı bu sefer domates yerine kirazla servis etmeye ne dersiniz?
Genellikle fesleğen, domates ve mozarellayla yapılan caprese salatasına biraz yaz getirip tatlılık katalım dedim. Emin olun bütün ön yargılarınızı kırıp salataya meyve katma nedeniniz bu salata olacak. Üstelik yapılışı çok kolay.Minik top mozarellaları bir kaba alın daha sonra baharatlar ve zeytinyağı ile tatlandırın. Daha sonra kirazların çekirdeklerini çıkarın fesleğenlerle birlikte hepsini karıştırın.
Proteini yüksek salata sporcuların hayali...
Spordan çıkan herkes protein oranı yüksek ancak hafif şeyler yemek ister. Durum bu olunca proteini olabildiğince salataya eklemek isteriz.İlk olarak mercimekleri haşlayın. Daha sonra karışık taze otlarla harmanlayın. Yaban havuçlarını ya da yaban turplarını biraz ızgara edin ve mercimeklere ekleyin. İçerisine biraz kimyon, tuz, karabiber ve zeytinyağı ilave edin. Son olarak üzerine bir yumurta ekleyin.
Salatalara en güzel rengi veren şey: Mor lahana!
O mor rengi ve salamura edilmiş hali ile en güzel salata malzemesi kesinlikle mor lahana! Malzemeler* Yarım adet mor lahana* 2 adet orta boy havuç* Yarım adet göbek marul* 1 adet orta boy turp* 1 adet limon* 1 yemek kaşığı zeytinyağı* 1 çay kaşığı tuzBu şifalı tarif oldukça kolaydır. Öncelikle 1 adet mor lahana kesilerek yarısı alınır ve yıkanır. Yıkandıktan sonra salata tabağına küçük küçük doğranır. Aslında lahanayı kıyabilir yada rende de yapabilirsiniz. Bu konuda tercih tamamen sizindir. Daha sonra 2 adet havucun kabukları soyulur ve iyice yıkanır. Turp da kabukları soyularak yıkanır. Havuç ve turp yıkandıktan sonra salataya rendelenir. Son olarak bir adet göbek marulun yarısı kesilir, güzelce yıkanır. Yıkanan göbek marul, küçük küçük aynı lahana gibi salataya doğranır. Yine lahana gibi kıyarak da doğrayabilirsiniz. 1 adet limonun suyunu sıkın. Hazırladığınız, doğradığınız malzemelerin üzerine gezdirerek dökün. Zeytinyağı da gezdirerek limon suyunun ardından malzemelerin üzerine dökülür. 1 çay kaşığı tuz da salataya ilave edilir. mor lahana salatası tarifiKaşık ve çatal yardımıyla salata iyice karıştırılır. Yağ, limon suyu ve tuzun tüm malzemelere bulaşması için uğraşılır. İsteğe bağlı olarak az miktarda beyaz lahana da bu salataya eklenebilir. Salataya hem farklı bir lezzet hem de şifa katacaktır. İşte mor lahana salatası bu kadar kolaydır. Afiyet olsun.
Tazecik baklalardan salata yapmaya ne dersiniz? Bu seferki bir de pancarlı!
Evet bu turuncu gördükleriniz sarı pancar! Bu salata değişik sebzelerin bir çatalda birleşmesini sağlıyor!Pancarları biraz tuz ve zeytinyağı ile fırına atın, yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra taze baklaları, pancarları bir kaba alın üzerine taze nane, tulum peyniri ve ceviz ekleyin.
Baharın en güzeli: Çilek!
Çilek alışık olmasanız da salataya mükemmel yakışanlardan biri! Üzerine biraz da hellim peyniri ile harika oluyor...MALZEMELER* 2 bağ roka* 2 bağ tere* 400 gr. çilek* 4 - 5 yemek kaşığı yerfıstığı* 3 yemek kaşığı kuru üzümSos:* 4 -5 yemek kaşığı esmer şeker* 3 yemek kaşığı balsamik sirke* 2 yemek kaşığı limon* 3 - 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı* 1 - 2 yemek kaşığı tane hardal* TuzYAPILIŞI* Rokaları ve tereleri temizleyip elinizle iri parçalara ayırın. * Çilekleri halkalar şeklinde doğrayın.* Yerfıstıklarını 1 kaşık yağ ile pembeleştirin.* Hazırladıklarınızı sosla karıştırın ve servis tabağına yerleştirin.* Üzerine kuru üzümleri serpin ve bekletmeden servis yapın.Sosun Yapılışı:* Esmer şekeri bir tavada eritin. Yanmamasına özen gösterin.* Sirke, limon ve zeytinyağını ekleyin ve ocakta şeker iyice çözülünceye kadar kısık ateşte karıştırın.* Tane hardalı ve tuzu da ekleyin. * Sos ılıkken yeşilliklerle karıştırın ve bekletmeden servis yapın.
Bütün sebzeleri bir tabakta toplamak bu olsa gerek!
Özellikle bir mangal günü için ideal bir salata kendisi. Tabii ki size klasiklerinizden vazgeçin demiyorum ancak bunu da denerseniz kesinlikle pişman olmayacaksınız. İlk olarak avokadoları dilimleyin. Kuşkonmazları buharda biraz pişirin ya da ızgarada pişirin. Yumurtaları haşlayın. Şuradaki gibi nohut atıştırmalıklarından yapın. Daha sonra enginar kalplerini parçalara ayırın. Turpları olabildiğince ince doğrayın. Maruların göbeklerini çıkarın. Daha sonra bütün malzemeleri bir tabağa yerleştirin. Üzerine nohutları ekleyin ve zeytinyağı ile limon gezdirin.
Çilekten sonra şeftaliye ne dersiniz?
Hem keçi peyniri, hem şeftali, bir de çıtır roka denemeyenler kesinlikle pişman olacak...Malzemeler* 2 adet şeftali(120,00 kalori )* 4 dilim hindi füme(64,00 kalori )* 3 çorba kaşığı keçi peyniri(87,47 kalori )* 1 bağ körpe rokaroka ürününe göre nitelendirilmiştir(33,00 kalori )* 1 avuç ceviz(37,75 kalori )* 1 tutam deniz tuzu(0,10 kalori )* 1 tutam taze çekilmiş karabiberkarabiber ürününe göre nitelendirilmiştir(25,50 kalori )* 1 tatlı kaşığı pudra şekeri(19,20 kalori )Sos / Krema Tarifi* 6 çorba kaşığı zeytinyağı(661,94 kalori )* 3 çorba kaşığı frambuaz sirkesi/kırmızı şarap sirkesi frambuaz ürününe göre nitelendirilmiştir(13,32 kalori )* ½ tatlı kaşığı dijon hardal(3,00 kalori)Tarif* Şeftalileri ortadan kesip ister ikiye ister dörde bölün.* Döküm grill tavasını ocakta ısıtın.* Kestiğiniz şeftalilerin iç tarafına pudra şekeri serpin(karamel izleri görünür olması için).* Kesik tarafları tavaya gelecek şekilde 1-2 dakika pişirin.* Salata kasesine roka yaprakları ve geri kalan bütün malzemeyi koyup en üste şeftalileri ilave edin.* Salata sosunuzu döküp servis edin.
Rengarenk bir salata ile baharı midenize davet edebilirsiniz...
Turplar, taze bakla, avokado ve daha niceleri ile baharın bütün lezzetlerini bir araya toplamaya ne dersiniz?Minik turpları karışık yeşillikleri, avokadoları ve taze baklaları bir kapta toplayın ve üzerine zeytinyağı, hardal, limon ile sos yapın.Kaynak: Onedio