Güncelleme Tarihi:
Alkali diyette temel olan şey besinlerin alkali ve asidik olmasına göre gruplanmasıdır. Bu diyet türünde asıl olan beslenmede daima alkali besinleri tüketmek. Besinler vücutta metabolize edildikten sonra kalan son ürünün alkali veya asidik olmasına göre iki grupta incelenmektedir.
Kimya derslerinden de hatırlayacağımız gibi pH seviyesi 7 değerinde nötrdür, 7'nin altında olması alkali, üstünde olması ise asidik ortam yaratır. Bu diyetteyse alkali oluşturan besinler arttırılıp asit oluşturan besinler kısıtlanır.
Sevgili aileler, evde zaman geçirdiğimiz bu günlerde, bebeklerimizin bilişsel ve sosyal gelişimiyle ilgilideğerli bilgileri içeren geçmiş buluşmalarımızı ekranlarınıza taşımaya devam ediyoruz :)Bebelac Çocuk Devam Sütleri’yle Bebekli Aile Buluşmaları’nın 8. Durağı Başakşehir İstanbul’du!Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt sordu; Dr. Ali Fuat Serpen bebeklerin bilişsel ve sosyalgelişiminde beslenmenin önemini anlattı, Nutricia Pazarlama Direktörü Pelin Aydoğdu ise anneliktecrübelerini paylaştı.
Kronik yorgunluk hissi
Enfeksiyonlara yatkınlık
Baş ağrısı
Fazla mukus üretimi
Burun tıkanıklığı
Heyecanlı, sinirli, irrite ruh hali
Kuru saç, güçsüz saçlar
Eklem ağrıları
Kas ağrıları
Sık uçuk oluşumu
Asitli bir besin denilince akla ilk olarak limon veya greyfurt gelir, fakat bu besinler tüketilmeden önce asidik değere sahip olsalar da sindirim sonrası vücutta alkali etkisi yapmaktadırlar. Peki alkali diyette tüketilmesi gereken alkali besinler ve kesinlikle tüketilmemesi gereken asidik besinler neler, gelin beraber bakalım…
Alkali sebzeler
Tüm çiğ sebzeler, tüm yeşil salatalar, bamya, börülce, brokoli, domates, fesleğen, filizli yiyecekler, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kırmızı deniz otu, lahana, marul, maydanoz, pancar, patates, patlıcan, salatalık, sarımsak, semizotu, soğan, yeşil bezelye, yeşil fasulye, yeşil otlar, yeşil pazı.
Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm.
Badem, brezilya kestanesi, fındık, keçi peyniri, keçi sütü, kestane, soya peyniri, tofu.
Diğerleri; tüm yeşillikler, zeytinyağı, arı poleni, bal, bitkisel çaylar, çiğ elma sirkesi, deniz tuzu, Hindistan cevizi, keten tohumu, kırmızı biber, köri, tarçın, meyve suları, otlar, zencefil.
Asidik sebzeler
Konserve, mercimekler, mısır, yağda pişmiş yiyecekler.
Avokado yağı, ayçiçeği yağı, domuz yağı, susam yağı, tereyağı.
Erik, konserve meyveler, hazır meyve suları.
Diğerleri; alkol, aspirin, beyaz şeker, işlenmiş sütler (Soya, pirinç, badem, yulaf unu), kahve, kahverengi şeker, kakao, karabiber, ketçap, kola, meşrubat, sigara, siyah çay, şişelenmiş salata sosları, tuz, yapay tatlandırıcılar, yer fıstığı, yoğurt, yumurta.
Tüm ekmekler, tüm pirinçler, beyaz unlu gıdalar, çavdar, kek, kepek, yulaf, makarna, patlamış mısır, pişmiş tahıllar, rafine şekerli tahıl, soda yulaf unu.
Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi.
Süt ürünleri, soya sütü, buzlu süt, dondurma, peynir, tereyağı.
Sığır eti, ceviz, dana eti, domuz eti, geyik ve karaca eti, hindi, ıstakoz, istiridye, kabuklu deniz ürünleri, karides, kuzu eti, mezgit, midye, organ etleri, jambon, sardalya, sucuk, sosis, tavşan eti, ton balığı.
Kaynak Fotoğraflar: Ingimage